Прес-центр17 травня 2019, 15:05

18 травня - День резервіста України

   Відповідно до Указу Президента України від 19 квітня 2019 року №154/2019, ураховуючи важливу роль резервістів у справі захисту Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, їх готовність у будь-який час стати до лав Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, з метою дальшого розвитку сучасних військових традицій, зміцнення патріотичного духу у суспільстві в Україні установлений День резервіста України, який відзначають щороку 18 травня.

   Ти завжди хотів спробувати себе в ролі військовослужбовця, "скуштувати" польової романтики, з пострілами, запахом пороху та гуркотом важкої техніки? Тепер у тебе є цей шанс - служба у військовому резерві Збройних Сил України! Уяви, що ти зможеш діяти у складі штатних підрозділів на навчаннях, тренуваннях, бойових стрільбах, практичних десантуваннях загальною тривалістю до 30 діб на рік! Служба в резерві - це майже єдина можливість одночасно будувати цивільну та військову кар’єру.

   Укласти контракт на проходження служби в резерві може кожен громадянин України, віком від 18 до 60 років, не залежно від статі. Для чоловіків та жінок, які не мають досвіду військової служби, пропонується спочатку укласти контракт в територіальної обороні, де пройти загальновійськову підготовку. В подальшому ви можете бути залучені на навчальні збори резервістів до бойової бригади з послідуючим укладанням відповідного контракту.

   Під час проходження служби резервісту гарантується відповідні соціальні гарантії, можливість кар’єрного зростання по службі і отримання чергових військових звань, забезпечення безкоштовно військовою формою одягу і харчуванням. Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”, впорядковано грошові виплати резервістам за період виконання служби у військовому резерві (із розрахунку до двох мінімальних прожиткових мінімумів на місяць). Також, резервістам, які виконали програму підготовки, не вчиняли правопорушень, пов'язаних із проходженням служби у військовому резерві, виплачується одноразове грошове заохочення, здійснюється виплата добових (відповідно до військових звань). Розміри грошової виплати, грошового забезпечення і заохочення резервістів та порядок їх виплати визначаються Кабінетом Міністрів України.

   Переваги резервіста, який уклав контракт на проходження служби в резерві це:

  • збереження місця роботи, а також займаної посади та середньої заробітної плати на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності;
  • державне страхування під час виконання обов’язків служби у військовому резерві
  • призов на навчальні збори, за мобілізацією лише до своєї частини, на свою посаду.

   Резервістам, які уклали контракт, надається переважне право отримати вищестоящу посаду, чергові військові звання.

    З питань укладання контракту на службу в резерві ви можете звернутися до Новоайдарського районного військового комісаріату або до командування військової частини, якщо Ви вже резервіст оперативного резерву.

 

   За інформацією Новоайдарського районного військового комісаріату