Прес-центр22 травня 2018, 16:05

22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

Щорічно, починаючи з 2001 року, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття. Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (ГА ООН) у 1995 році в спеціальній резолюції на основі рекомендації Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття (КБР), яка відбулася в 1994 році.

Біологічне різноманіття — це все різноманіття життя на планеті, яке сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини і ліси. Багато в чому виною тому є активна діяльність людини. І занепокоєння про подальшу долю біологічного різноманіття видів на нашій планеті виразилося в тому, що на Конференції ООН з навколишнього середовища і сталого розвитку, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, було запропоновано всій світовій громадськості в першу чергу звернути увагу на збереження біологічної різноманітності — як живих видів, так і екологічних систем.

У зв'язку з цим, була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття, і сьогодні її сторонами є близько 200 держав. Цілі, до яких прагнуть країни, що приєдналися до Конвенції, очевидні: збереження біологічного різноманіття живих видів і екологічних систем, стале використання компонентів біологічного різноманіття та отримання вигоди від використання генетичних ресурсів.

Всесвітній союз охорони природи виділяє сім основних факторів, що сприяють втраті біологічного різноманіття:

— втрата та фрагментація природного середовища;

— конкуренція з боку інвазивних видів;

— забруднення навколишнього середовища;

— глобальні кліматичні зміни;

— опустелювання;

— зростання населення і надмірне споживання;

— безрозсудне використання природних ресурсів.

 

Більшість з цих факторів є результатом діяльності людини. Одним із способів боротьби за збереження різноманітності життя на нашій планеті є охорона рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, а також дбайливе ставлення до природи. 

Біологічне різноманіття є основою для життя та основних послуг, що надаються      екосистемами. Воно підтримує добробут людей та сталий розвиток у всіх сферах діяльності, у тому числі в галузях економіки, таких як лісове господарство, рибальство, туризм та інших. Зупинивши втрати біорізноманіття, ми інвестуємо в людей, в їхнє життя та благополуччя.

     

Цікавий факт. В нашому районі ще з 2005 року при Штормівській ЗОШ діє екологічний гурток «Пролісок» під керівництвом вчителя біології Жадан Олени Миколаївни. Разом з учнями, під час екологічних експедицій, на околиці села Штормове було знайдено місце, де росте цікава і неповторна квітка – дика орхідея, яка занесена до Червоної книги України! Розцвітає ця квітка в кінці травня.  Знайти в природі дику орхідею не так-то просто, однак, той, хто хоч раз бачив цю квітку, запам'ятає її назавжди.

Тож бережімо природу, частинкою якої є й ми!