Прес-центр4 березня 2021, 09:03

Через антену, супутник і онлайн — державний телеканал «Дом» значно розширив мовлення

Державний телеканал «Дом» із 1 березня збільшив свою присутність як у Криму, так і на Донбасі, вийшовши на супутник Astra і включивши 10 нових передавачів.

Державний мовник став ближчим до жителів тимчасово окупованих територій завдяки збільшенню кількості передавачів аналогового та цифрового сигналу вздовж лінії зіткнення на Донбасі.

Із 1 березня на Луганську область працюють п'ять передавачів, на Донецьку — сім, а на Крим — шість. Загалом їх 18. Завдяки цьому «Дом» бачать майже всі міста тимчасово окупованої території.

«Із 1 березня ми вийшли на супутник Astra, тому що іншим способом до Криму сигнал, на жаль, доставити дуже складно. До того ж 30 % населення споживає контент саме через супутник. Також ми присутні й активно розвиваємося на діджитал платформах. Таким чином кількість наших потенційних глядачів зростає в рази», — розповіла генеральний директор ДП «МПІУ» Юлія Островська.

Крім того, відтепер кожен охочий з легкістю зможе побачити прямий ефір телеканалу «Дом» на його сайті.

Всі параметри підключення через антену та супутник Astra 4А можна знайти на YouTube-каналі, а карту мовлення — на сайті телеканалу.

Базові параметри супутникового мовлення телеканалу «Дом»:

- супутниковий ретранслятор — ASTRA-4A;
- орбітальна позиція — 5° сх. д.;
- частота прийому — 12130 МГц;
- символьна швидкість — 27500 Ксимв./сек.;
- коефіцієнт корекції помилок (FEC) — ¾;
- поляризація — вертикальна;
- стандарт мовлення — DVB-S, MPEG-2;
- умови розповсюдження програм — у відкритому вигляді.

Що стосується UATV, який також входить до «Мультимедійної платформи іномовлення України», з 1 березня канал реформується — стає російськомовним.

Своєю думкою щодо такого рішення телеканалу поділився його шефредактор Олексій Мацука: «Україна бере на себе лідерську роль для всього світу з виробництва російськомовного, адекватного, журналістського, неупередженого контенту. Фактично це конкуренція «Останкіно» і їхньому RT. Зараз буде більше уваги до UATV російською мовою. Не виключаю, що колись з'явиться UATV іншими мовами, стратегічно важливими для нашої країни. Однак для нас сьогодні стратегічний регіон присутності — це колишній Радянський Союз і аудиторії, які отримують сигнал з телевежі «Останкіно».

Пов'язує обидва канали МПІУ завдання доносити правду про Україну — показати справжню позицію влади, реалії того, що відбувається в світі, всередині країни і на тимчасово окупованих територіях.