Прес-центр2 листопада 2018, 08:11

Чергові фейкові вибори на Донбасі не матимуть жодної юридичної сили і не будуть визнані міжнародною спільнотою – Президент

   Чергові фейкові вибори в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей, організовані з Москви, не матимуть жодної юридичної сили та не будуть визнані у світі. Про це Президент Петро Порошенко заявив після зустрічі з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Києві.

   «Нинішні фейкові вибори, як і попередні, є нікчемними з юридичної точки зору і такими, що не матимуть жодних правових наслідків. Їхні так звані результати ніколи не будуть визнані міжнародною спільнотою», - наголосив Глава держави під час спільної прес-конференції з Канцлером ФРН.

   Петро Порошенко повідомив, що під час двосторонньої зустрічі з Ангелою Меркель було скоординовано підходи сторін щодо засудження фейкових виборів в окупованих Донецьку та Луганську, організованих Російською Федерацією. «Вони є яскравим свідченням неготовності Кремля до мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Такі явно провокативні та відкрито обструкціоністські дії Москви повністю суперечать і букві, і духу Мінських домовленостей», - підкреслив Президент.

   Він нагадав, що це не перша спроба Росії підірвати Мінський процес. «Ми пам’ятаємо 2014 рік. Ми, до речі, пам’ятаємо, що і до, і після підписання Мінського протоколу і Мінського меморандуму, де була схвалена так звана «лінія зіткнення», після ухвалення Закону України про особливий порядок місцевого самоврядування, коли були призначені на грудень місцеві вибори, в односторонньому порядку фейкові вибори були організовані Російською Федерацією у листопаді», - сказав Петро Порошенко.

   Єдиним шляхом до врегулювання ситуації Глава держави вкотре назвав проведення на Донбасі чесних, прозорих, демократичних виборів відповідно до українського законодавства, як це зазначено у документах Мінського процесу. «Документах, де є вимога, щоб вибори відповідали стандартам БДІПЛ/ОБСЄ. Але здійснити це можна лише після виведення усіх незаконних збройних формувань, що також було зазначено в Мінських домовленостях. Виведення військової техніки, виведення і роззброєння бойовиків та найманців, дотримання принципів політичного плюралізму, багатопартійності, рівних можливостей доступу до засобів масової інформації та відновлення з цією метою українського теле- та радіомовлення на всій території Донбасу», - підкреслив Президент.

   В свою чергу, Канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала: «Ці вибори не відповідають змісту Мінських домовленостей». При цьому Федеральний канцлер підкреслила, що розуміє наскільки важко було продовжити дію особливого статусу в окремих районах Донецької та Луганської областей та подякувала українським парламентарям за ці рішення.

   https://www.president.gov.ua/news/chergovi-fejkovi-vibori-na-donbasi-ne-...