Прес-центр23 квітня 2019, 09:04

До Дня пам’яті Чорнобильської трагедії

   Минуло 33 роки від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

   Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи» держава надала потерпілим пільги й компенсації, гарантії соціального захисту. У першу чергу - це безкоштовне медичне обслуговування й лікування, надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку,  щорічна допомога на оздоровлення, компенсації на продукти харчування, пільговий проїзд у транспорті, пільги по комунальним послугам.

   На цей час в районі проживає 304 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них віднесені: до 1 категорії – 143 особи, ІІ категорії – 78 осіб, ІІІ категорії – 43 особи, 16 дітей  потерпілих від Чорнобильської катастрофи та 24 дружини померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

   Відповідно до Наказів Міністерства соціальної політики України № 75 від 23.01.2018 р. та № 127 від 31.01.2019 р.   «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» сума компенсаційних виплат складає: для 1 категорії – 422,40 грн., для 2 категорії – 211,20 грн. щомісячно. Протягом 2018 року  громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  виплачено компенсаційних виплат у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктів харчування в сумі  936,9 тис.  грн. На 2019 рік запланована виплата вищевказаної грошової компенсації в обсязі 713,8 тис.грн.

   В 2018 році правом на отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів (16 календарних днів) на рік скористались 15 осіб. Підприємствам, які надавали ці відпустки відшкодовано 58,8 тис. грн. В поточному році планується відшкодування підприємствам та організаціям за надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 65,0 тис.грн.           

   У 2018 році на  пільги  по медичному обслуговуванню громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме забезпечення ліками та  зубопротезуванню перераховано коштів на загальну суму 151,6 тис. грн. За пільговими рецептами протягом трьох місяців 2019 року відпущено ліків на 20,3 тис. грн. із запланованих на 2019 рік 114,4 тис.грн.

   Особлива увага  приділяється санаторно-курортному оздоровленню громадян, потерпілих внаслідок   аварії на ЧАЕС. В 2018 році санаторно-курортні путівки на оздоровлення отримали  14 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до 1 категорії. Договори укладені із санаторіями: «Слов’янський» м. Слов’янськ, «Перлина» смт. Новопсков та санаторій «ім. Пирогова» м. Одеса.

   Управлінням  соціального захисту населення на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у 2019 році взято 25 постраждалих осіб, віднесених до категорії 1. На реалізацію бюджетної програми КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за напрямом «Оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1» Новоайдарському району передбачено видатки в сумі 139,0 тис.грн. У межах зазначених видатків і встановлених Урядом граничних розмірів грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам у 2019 році можливо оздоровити 17 постраждалих осіб, віднесених до категорії 1. На теперішній час триває робота по укладанню угод і направленню громадян на санаторно-курортне лікування.

   Крім того, починаючи з 2018 року, постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 № 838 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам 1 категорії, які перебувають на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням але не бажають отримати санаторно-курортне лікування та які подали заяви про отримання грошової компенсації замість путівки передбачено грошову компенсацію, розмір якої становить 35 відсотків чинного на 01 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність ( у 2019 році розмір грошової компенсації становить 524 грн. )

   Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 року № 551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» затверджено новий порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян. Крім того, затверджено нові зразки бланків посвідчень для постраждалих громадян, віднесених до категорії 1, у яких передбачено розмежування за категоріями «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» та «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи».

   Постановою КМУ від 27.12.2018 року № 1172 «Про внесення змін до постанови КМУ від 11 липня 2018 року № 551» продовжено термін заміни посвідчень до 01.01.2020 року, що гарантуватиме право громадян отримуваним бланки посвідчень за новими зразками та користуватися відповідними пільгами та компенсаціями відповідно до норм чинного законодавства.

 

   Головний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку пільгової категорії населення В. Іванова