Прес-центр14 квітня 2021, 11:04

До уваги учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих киян-учасників АТО

Постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2021 № 190 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, санаторно-курортним лікуванням», які набули чинності з 12.03.2021. Із зазначеним нормативно-правовим актом можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/200-2015-%D0%BF#Text.

Дія вказаного порядку також поширена на членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил та постраждалих учасників Революції Гідності, яким надано статус особи відповідно до абзаців четвертого-восьмого та чотирнадцятого пункту 1статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Вказані особи забезпечуються санаторно-курортним лікуванням не частіше ніж один раз на два роки.

Для всіх категорій осіб (крім осіб з інвалідністю внаслідок війни І та ІІ групи із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), які забезпечуються санаторно-курортним лікуванням відповідно до Порядку, змінено строк лікування у санаторно-курортних закладах з 18 на 21 день.

Отже, члени сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил та постраждалих учасників Революції Гідності, яким надано статус особи відповідно до абзаців четвертого-восьмого та чотирнадцятого пункту 1 статті 10 Закону можуть забезпечуватися санаторно-курортним лікуванням.

Зазначаємо, що відповідно до пункту 4 Порядку, для одержання путівки особи, зазначені у пункті 1 Порядку, повинні перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання, а для внутрішньо переміщених осіб - за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Щоб стати на облік, необхідно в управління соціального захисту населення за місцем реєстрації подати заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію відповідного посвідчення, а учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам війни - також копію військового квитка (за наявності) документа, що підтверджує безпосередню участь (забезпечення проведення) особи в антитерористичній операції чи заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

За консультацією та більш детальною інформацією з даного питання необхідно звертатися до управління соціального захисту населення Щастинської райдержадміністрації за телефоном 0662858356 або до селищної ради, центрів надання адміністративних послуг, військово-цивільних адміністрацій за місцем реєстрації.