Прес-центр24 серпня 2019, 12:08

Луганщина відзначає День Незалежності України

Сьогодні, 24 серпня, у Сєвєродонецьку на площі Перемоги відбуваються урочистості, присвячені 28-й річниці Незалежності України.

До прямої телевізійної трансляції загальнонаціональних заходів у Києві доєдналися міста України.

Привітав українців зі святом Президент Володимир Зеленський.

«Знаєте, колись мене запитали: а за що ти любиш Україну? Я люблю Україну, бо я тут народився, люблю наш прапор і радію, коли він переможно майорить. Я люблю наш гімн, бо це – наш найголовніший хіт! Бо яку ще пісню так знає і так співає кожен з нас? Я люблю нашу землю, бо кожен куточок України – це велика сім’я, – наголосив Володимир Зеленський. – Ми різні. Але єдині. Мусимо бути єдині, бо тільки тоді – ми сильні. Зрозуміти, що розраховувати маємо тільки на себе. Не сваритися через минуле, а об’єднатися заради майбутнього. Україномовні та русскоговорящие, незалежно від віку, статі, віросповідання – бути єдиним народом. Не на плакатах, не в гаслах, а ось тут. У кожного в серці. Ми повинні рухатися вперед, разом будувати країну, разом робити неможливе і кожного ранку казати собі: «Я українець». І я можу все!»

Наприкінці виступу Володимир Зеленський наголосив: «І сьогодні Україна відзначає 28-му річницю Незалежності. За ці роки ми зробили найголовніше. Ми їх примножили. Зберегли незалежність і свободу. І бережемо сьогодні. Хтось – ціною власної свободи, а хтось – ціною власного життя. У цей важливий день ми віримо, що в українському календарі скоро з’явиться інша, не менш знакова дата. Конкретне число і місяць – неважливі. Бо це буде день, коли настане мир».

Також Президент України відзначив військових державними нагородами.

У Сєвєродонецьку урочисті заходи розпочалися виступом голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Віталія Комарницького.

«Протягом десятків років багато хто казав, що Незалежність ми здобули занадто легко. Але про це могли заявити тільки ті, хто не знає історії України – багатовікового прагнення нашого народу до самовизначення. Ціну Незалежності ми з вами зрозуміли у 2014 році: тисячі загиблих, десятки тисяч зруйнованих будинків, мільйони покинувших свої оселі, – сказав він, звертаючись до жителів області. – Це завелика плата. Але тим цінніша наша Незалежність. Щиро вдячний українським воїнам та правоохоронцям, які боронять рідну землю».

Окремо голова облдержадміністрації зазначив, що учора жителі області отримали привітання від гостей зі Львівщини, а сьогодні наші земляки з обмеженими фізичними можливостями, але з великою волею, підкорюють Говерлу, щоб прапор Луганщини майорів над Україною. 

«А розпочата відбудова мосту у Станиці Луганській стане символом єднання з тимчасово непідконтрольними територіями. Слава Україні!» – наголосив Віталій Комарницький.

Під час урочистої церемонії у Києві державні нагороди військові отримали і в областях країни. Зокрема, на Луганщині медаллю «За військову службу Україні» відзначено санітарного інструктора медичного пункту механізованого батальйону 53-ї окремої механізованої бригади Оперативного командування «Схід» сухопутних військ Збройних сил України сержанта Олексія Брежнєва. З нагородою його привітав очільник Луганщини.

Удень відбулись старти забігу на честь загиблих героїв «Шаную воїнів, біжу за Героїв України», який організовано управлінням молоді та спорту облдержадміністрації спільно з відділом у Луганській області Міністерства у справах ветеранів України. Старт забігу дав Віталій Комарницький.
Змагання зі спортивного орієнтування у форматі CITY RACE організувала громадська організація «Клуб спортивного орієнтування «СЄВЄР».