Прес-центр21 жовтня 2021, 08:10

На Луганщині реалізовуються проєкти за участю інклюзивних громадських радників

Радник голови Луганської облдержадміністрації, голова Громадської Спілки «Луганська асоціація організацій осіб з інвалідністю» Микола Надулічний зазначив, що інклюзивні громадські радники – це  представники громадських організацій, які отримали специфічні знання та навички в новій апробованій в 2021 році Школі «IncSchool» (Школі інклюзивного громадського радника), це активні громадяни, не байдужі до питань інклюзії в цілому.

Серед іншого, інклюзивні громадські радники популяризують Стратегію безбар'єрності України, наприклад через серію міжрегіональних молодіжних дебатних турнірів.

Наразі за їх участю впроваджуються, зокрема, проєкти «Колаборація мереж інклюзивних громадських радників та ГІСМАОВК» та «InсNet».

Метою першого проєкту є надання інклюзивним громадським радникам знань та навичок, необхідних для роботи з сучасними цифровими технологіями, базами даних та web-сервісами, що дозволить їм підвищити якість надання послуг своїм клієнтам та ефективність роботи мережі, знизивши кількість конфліктів.

Проєкт «Колаборація мереж інклюзивних громадських радників та ГІСМАОВК» реалізується ГО Impact center CXID.UA за технічного адміністрування ЗУРЦ у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Королівства Нідерланди. Впроваджується у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську, Старобільську, Кремінній, Щасті, Сватовому, Попасній та Станиці Луганській.

Ідея «InсNet» базується на напрацюваннях та практичному досвіді членів партнерських мереж Програми ООН із відновлення та розбудови миру, зокрема членів Консультативної ради з питань соціальної єдності та мережі інклюзивних громадських радників, які постійно запроваджують купу експериментів та проектів допомоги щодо моніторингу, оцінки та організації допомоги постраждалим верствам населення при різноманітних ситуаціях, в яких важливу роль грає процес швидкої та ефективної координації зусиль, збору та перевірки даних по постраждалим та їх потребам, налагодження взаємодії між тими хто потребує допомоги та тими, хто може таку допомогу організувати або спробувати шукати, збирати у разі необхідності пожертви та підтримувати відповідну комунікацію із благодійниками.

Реалізація запропонованого проєкту дозволить створити професійно-орієнтований на різні групи потребуючих допомоги ресурс, з координаційною та аналітичною складовою.

Також готується до реалізації ще один проєкт за підтримки UNICEF щодо інклюзивного суспільства.

Зазначимо, з 2019 року на Луганщині інклюзивні громадські радники діють на підставі Угоди про взаємодію членів Мережі інклюзивних громадських радників Громадської спілки «Луганська Асоціація організацій осіб з інвалідністю».

Станом на 1 жовтня 2021 мережа інклюзивних громадських радників, що діють в Луганській, Донецькій та Запорізьській областях нараховує 27 осіб. Кожна людина – це член/членкиня певної громадської організації, що переймається проблемами інклюзії у суспільстві та робить свій відповідний внесок в розбудову інклюзивного суспільства.