Прес-центр4 жовтня 2019, 16:10

Новоайдарщину відвідала міжнародна делегація

03 жовтня Новоайдарська громада мала честь зустрічати міжнародну делегацію в складі: Рубена Мадсен (Ruben Madsen) посла Королівства Данії, Lodewijk Mikkel Smoor, Representative of Netherlands Embassy in Kyiv (представника посольства), Рустама Пулатова (Rustam Pulatov), Programme Coordinator, UNDP (програмного координатора), Тетяни Сила (Tetiana Syla), Community Mobilization Specialist, UNDP (Спеціаліст з мобілізації громад), Аліна Лебедєва (Alina Lebedieva), Community Mobilization Officer, UNDP (Мобілізатор , мобілізатор громад, фахівець з мобілізації громад)

Під час зустрічі показана Новоайдарська поліцейська станція, в якій зараз ведуться ремонтно - будівельні роботи в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швеції та Швейцарії. Під час моніторингу станції, начальник Новоайдарського відділу поліції (Андрій Зарічний) показав процес просування робіт; розповів про особливості роботи поліцейської станції; проблеми, пов’язані з функціонуванням поліцейських станцій на території району, а саме в населених пунктах с.Трьохізбенка та м.Щастя. Необхідно відмітити, що ремонтно – будівельні роботи ведуться в рамках ініціативи «Відновлення та зміцнення довіри між місцевими мешканцями та поліцією шляхом облаштування роботи поліцейської станції» вартістю 1018,813 тис.грн,. де кошти ПРООН становлять 625,475 тис.грн., решта – співфінансування районного бюджету та інші кошти не заборонені законодавством. Представник Новоайдарської районної громадської організації «ТСЖ «Акація», розповіла, чому саме погодились ініціювати вирішення проблеми інфраструктурного проєкту з приведенням його у відповідність до міжнародних та національних стандартів самого приміщення.

Потім зустріч перенеслась до приміщення Новоайдарської районної державної адміністрації, де на делегацію очікували в.о.голови Новоайдарської районної державної адміністрації Тетяна Новикова та голова Новоайдарської районної ради Віктор Макогон, представники громадських організацій: ГО «Мрія Новоайдарщини» Ольга Ярова, НРГО ТСЖ «Акація» Антоніна Бондаренко, ГО «Інвалідів – ветеранів Чорнобиля Новоайдарського району» Марина Борисова, ініціативний член робочої групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості Юлія Байова, представники Новоайдарського відділу поліції та Новоайдарського відділу ДСНС.

Була зроблена презентація проектів, які реалізуються в районі за фінансової підтримки уряду Данії, а це ініціативи «Допоможемо собі самі» вартістю 92,7 тис.грн. (Громадська організація «Мрія Новоайдарщини» Ярова О.) в рамках якої планується підвищення рівня громадської безпеки для школярів та персоналу навчальних закладів шляхом проведення теоретичних та практичних занять по медичній та пожежній безпеці у партнерстві зі службами ДСНС, які є фахівцями в даній справі. Керівник служби ДСНС Євген Туркін підтвердив, що більшість населення не вміють користуватися засобами пожежогасіння, в закладах освіти в недостатній кількості вогнегасників, а в школах району не проводяться заняття по наданню першої медичної допомоги, так як такого предмету немає в програмах навчальних закладів і це буде посильна допомога громадськості у вирішенні питань запобігання пожеж.

«Увага! Діти йдуть до школи» вартістю 88,38 тис.грн. (Громадська благодійна організація «Марафон милосердя» Адоніна М.), в рамках якої підвищується рівень безпеки дітей Новоайдарської громади шляхом взаємодії представників поліції з навчальними закладами та концентрації уваги водіїв на елементи дорожнього обладнання «Лежачі поліцейські»

«Зміцнення особистої та громадської безпеки на території села Райгородка шляхом встановлення вуличних автономних ліхтарів на сонячних батареях» вартістю 209,366 тис.грн. (Громадська організація «Інвалідів – ветеранів Чорнобиля Новоайдарського району», керівник Очкур А.) в рамках якої встановлено 6 автономних ліхтарів в с.Райгородка по вулиці Поштова, так як саме на цій вулиці розташована вся соціальна інфраструктура: сільська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, загальноосвітня школа I-III ступенів, аптека, сільська рада, пошта. «Тепер по даній вулиці можна ходити вночі не боячись нічого», - сказала Марина Борисова, мешканка с.Райгородка.

Посол Королівства Данії поцікавився, оскільки територія розташована на лінії розмежування, чи чути постріли та вибухи? На що отримав відповідь, що не тільки чуємо, а ще й бачимо сполохи.

Новоайдарська громада, в особі всіх присутніх на даному заході висловила щиру вдячність Королівству Данії та його народу, а також Програмі ООН із відновлення та розбудови миру Rustam Pulatov,  Tetiana Syla, Alina Lebedieva, за всебічну підтримку громади та сподівання на подальшу та плідну співпрацю у вирішенні питань громадської безпеки та соціальної згуртованості. #UNRPP