Прес-центр23 березня 2020, 11:03

Новоайдарські рятувальники звертаються до мешканців: «Не випалюйте суху траву!»

        Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. З 7 по 9 березня у Новоайдарському районі сталося 19 пожеж у екосистемах (загоряння сухої трави).  Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість пожеж у природних екосистемах. Ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. І кожна жива істота що опиниця на шляху пожежі загине.  Новоайдарський РВ ГУ ДСНС України у Луганській області звертається до жителів Новоайдарського району з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки:

-         будьте вкрай обережні у поводженні з відкритим вогнем;
-         не залишайте без нагляду розпалене багаття;
-         не розпалюйте багаття біля будинків та садиб;
-         не спалюйте суху траву;

      Також нагадуємо що спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.77-1 КУпАП ).

       Пам’ятайте! Якщо ви помітили пожежу, що розгоряється, спробуйте загасити її підручними засобами: гілками дерев, піском чи водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки – терміново телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!