Прес-центр6 cічня 2021, 12:01

ОБЕРЕЖНО, ТОНКИЙ ЛІД!

Для того щоб уникнути небезпечних ситуацій на льоду, необхідно пам’ятати:

- безпечним вважається лід: для одного пішоходу – лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 сантиметрів; для обладнання ковзанки – не менше 10-12 сантиметрів (масове катання – 25 сантиметрів); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 сантиметрів.

- виходячи на замерзлу водойму, візьміть із собою палицю, щоб перевіряти міцність льоду. Ні в якому разу не перевіряйте його ударом ноги. Перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від поверхні криги. Заздалегідь роздивіться, чи немає навколо підозрілих місць: лід може бути крихким (тонким) біля стоку води, поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у кригу. Обминайте ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Значно тонший лід у місцях швидкої течії і там, де водойма впадає в іншу, більшу.

- обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з’єднуватися із суходолом. Коли ви йдете групою, відстань між пішоходами не скорочуйте менше, ніж на 5 м. Якщо лід почав тріщати, негайно повертайтеся: не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду. Катайтеся на ковзанах лише у перевірених та обладнаних місцях.

- рибалки мають знати, що: не можна пробивати поряд одна від одної багато лунок. Необхідно уникати розташування великими групами на одному місці. Небезпечно рибалити на переправах, поблизу вимоїн та занадто далеко від берега. Рибалка повинен завжди мати під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 м, а також дошку або велику гілку.

Зараз небезпечно виходити на кригу, так як лід не міцний!

ЯКЩО ВИ ПРОВАЛИЛИСЯ НА ЛЬОДУ РІЧКИ АБО ОЗЕРА

Ø широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтесь від занурення з головою;

Ø намагайтеся, не обламуючи краю пролому, без різких рухів вибратися на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги;

Ø вибравшись із льодового пролому, відкотиться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі;

Ø якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть їй, що йдете на допомогу. Візьміть лижі, дошку, фанеру (це збільшить площину опори) і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати їх потрібно з відстані 3–4 м;

Ø якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому;

Ø подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потерпілого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

ВИРУШАТИ НА ВОДОЙМИ ПООДИНЦІ НЕБЕЗПЕЧНО!

Пам’ятайте! Про випадок події на льоду необхідно негайно повідомити за номером 101

За інформацією Новоайдарського РВ Головного управління ДСНС України у Луганській області