Прес-центр22 жовтня 2019, 08:10

Пересувна виставка «Фактор свободи» пройшла в Новоайдарському районному краєзнавчому музеї

   Матеріали для виставки розроблено  Інститутом національної пам'яті та Центром досліджень визвольного руху. Луганщиною вона мандруватиме протягом жовтня-грудня. Новоайдарщина другою приймає "Фактор свободи" (напередодні ознайомитися з матеріалами мали змогу мешканці Сєвєродонецька). Мета виставки — підвищення рівня патріотичного та культурного виховання населення.

   На 18 банерах, розміщених в залі музею, багата інформація про Івана Мазепу, Степана Бандеру та Симона Петлюру. Доступно й докладно представлено багатогранний матеріал про  три вагомі особистості, які внесли вклад в історію нашої країни. Переходячи від одного банеру до іншого, відвідувачі чи поглиблювали знання, чи дізнавались нове для себе про родини, роки навчання та становлення особистостей, про їхні ключові для держави рішення, а також про «світло й тінь» цих рішень.

   Новоайдарці могли порівняти, якою Україна була до Мазепи, Петлюри, Бандери, якою ставала з ними.

   Привернув увагу банер «На службі у Збройних Сил України». Нікого не залишив байдужим банер, присвячений Василю Сліпаку — всесвітньо відомому оперному співаку, який залишив кар'єру, щоб захищати Україну від агресії. Він обрав собі позивний «Міф». Загинув 29 червня 2016 року.

   Основним меседжем пересувної виставки можна вважати слова саме з цього банеру: «Ніхто не народжується бути героєм. Тим паче, ніхто не призначений бути символом. Це усвідомлений вибір шляху людьми, цілком звичайними за народженням... Але стати символом — це не просто здійснити геройський вчинок всупереч страху померти. Це жити, перетворюючи своє існування на міф, який триватиме й після смерті.. У різний час, за різних обставин цей вибір зробили троє українців — Іван Мазепа, Симон Петлюра, Степан Бандера. Їхні біографії різні, але всіх об'єднує ідея свободи, яку прагнули здобути для свого народу... Вони стали тим Фактором Свободи, який під їхнім іменем знову і знову проявлявся в нашому минулому та перетворював його саме на українську історію...

   А починалося все з рішення звичайної людини, її надзвичайної властивості повторювати це рішення знову і знову, всупереч обставинам, до кінця, до перемоги»...

   Є над чим замислитись. Виставка підштовхує до цього.