Прес-центр12 грудня 2019, 09:12

Підведення підсумків акції «16 днів проти насильства»

   В Новоайдарській райдержадміністрації створена та працює координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, до складу якої входять представники підрозділів з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, роботи з дітьми та молоддю, правового захисту.

   Серйозна робота ведеться щодо попередження домашнього та гендерно зумовленого насильства. Найчастіше від цього явища страждають саме жінки. Так, в Новоайдарському районі  спостерігається постійне збільшення кількості звернень за фактами домашнього насильства.

   Якщо 2015 року було зафіксовано 18 звернень, то за 9 місяців І 2019 року - вже 91 звернення. З одного боку, за кожною цифрою стоїть доля конкретної людини або сім'ї. З іншого боку, відсутність офіційних звернень не говорить про відсутність насильства. Це свідчення того, що тематика насильства поступово виходить зі сфери приватності, люди готові звертатися за допомогою.

   Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», за підтримки Фонду Народонаселення ООН та Української фундації громадського здоров’я, проекту «Посилення гуманітарної відповіді на потреби найбільш вразливих категорій жінок та дівчат-підлітків в умовах збройного конфлікту на сході України», в Новоайдарському районі працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги для надання соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від ґендерно зумовленого та/або домашнього насильства. Метою та завданнями співпраці ЦСССДМ та МБ є удосконалення взаємодії органів державної влади, установ і організацій із надання допомоги жінкам, які постраждали від ґендерно зумовленого та домашнього  насильства.

   З метою недопущення випадків насильства щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях,  спеціалістами служби у справах дітей спільно з працівниками районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відвідані 3 прийомні родини, що функціонують на території району. Скарг від дітей, які виховуються в цих родинах, на жорстоке поводження з ними не надходило. Випадків насильства в прийомних сім’ях не зафіксовано. З прийомними батьками проведені профілактичні бесіди з зазначеного питання. В даний час в районі планується створити прийомну сім’ю і влаштувати одну дитину. При співбесіді з кандидатами в прийомні батьки порушувалися питання щодо недопущення випадків насильства стосовно прийомних дітей.

   На обліку в службі у справах дітей перебуває 20 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах з приводу насильства та  жорстокого поводження з дітьми.

   Також  25 листопада в районі  розпочато акцію «16 днів проти насильства». Під час проведення акції проведено:

   Виїзні заходи в навчальних закладах району із переглядом відеороліків з антинасильницькою тематикою в Чабанівській ЗОШ з учнями 5-11 класів на теми: «Булінг», «Конфлікти. Шляхи їх вирішення», «Правила поведінки на дорозі»;

   Райгородській ЗОШ  з учнями 1-5 класів, також визначили поняття дружби, обговорили правила особистої безпеки та правила поведінки на дорозі;

   Дмитрівській ЗОШ з учнями 9-11 класів щодо торгівлі людьми, шкідливих звичок, здорового способу життя та перегляд ролику «Згода на секс» щодо попередження сексуального насильства;

   Денежниковській ЗОШ щодо правил поведінки з незнайомцями, особистої безпеки та визначення поняття дружби.

   В «Сенсорній кімнаті», яка розташована в дитячому відділенні Новоайдарського РТМО, проводились ігрові заняття з дітьми, бесіди з батьками щодо особистої безпеки в інтернеті, здорового способу життя та попередження насильства в сім’ї.

   Профілактічно - роз’яснювальну лекцію, яку проведено місцевим мешканцям як можна протистояти негативним явищам та яка відповідальність передбачена для тих, хто вчинив протиправні дії. Даний захід проведено поліцейськими Новоайдарщини спільно з працівниками пробації.

   В районній бібліотеці також триває інформування в рамках акції «16 днів проти насильства». Почали з книжкової виставки «Скажемо агресії –НІ», до якої запрошуються всі відвідувачі бібліотеки. За допомогою книги бібліотекарі доносять до відома дітей та дорослих важливість цієї проблеми, що зустрічається на кожному кроці нашого життя, та способи боротьби і уникнення насильства в любій його формі. Проведено зустріч зі школярами, яка була побудована в ігровій формі з моделюванням різних правових ситуацій, які намагались вирішити діти з бібліотекарями.

   В школах району проведені виховні години «Мій улюблений світ без насильства», присвячені акції.