Прес-центр3 березня 2021, 13:03

Показники доходів місцевих бюджетів Луганщини минулоріч виконані на 105 відсотків, – апаратна нарада

Стан виконання місцевих бюджетів за 2020 рік проаналізовано на апаратній нараді в облдержадміністрації. Захід провів очільник Луганщини Сергій Гайдай.

На початку засідання голова облдержадміністрації повідомив присутнім, що ним підписані розпорядження про призначення керівників чотирьох міських військово-цивільних адміністрацій Луганщини.

Так, Гірську міську військово-цивільну адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області очолив Олексій Бабченко.

Лисичанську міську військово-цивільну адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області – Олександр Заїка.

Сєвєродонецьку міську військово-цивільну адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області – Олександр Стрюк.

Щастинську міську військово-цивільну адміністрацію Щастинського району Луганської області – Олександр Дунець.

Нагадаємо, що ці військово-цивільні адміністрації у Луганській області утворені та реорганізовані за Указом Президента України № 62/2021.

Із зазначеним питанням апаратної наради виступила начальник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина.

Так, за 12 місяців 2020 року в області забезпечено виконання затверджених показників по доходах загального фонду місцевих бюджетів на 105 % (плюс 182,2 млн гривень).

Серед основних бюджетоутворюючих є податок на доходи фізичних осіб (3,9 % загального збору), єдиний податок (11,8 %), земельний податок, орендна плата (9,4 %), акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами (1,6 %).

Ольга Височина наголосила, що актуальними залишаються питання розширення бази оподаткування шляхом руйнування схем виплати заробітної плати у «конвертах», легалізації доходів і зайнятості населення.

Так, понад 1,4 тисяч роботодавців юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців нараховують майже 7,9 тис. громадянам заробітну плату нижче мінімального розміру. Можлива сума додаткових надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету - понад 1,1 млн гривень щомісячно.

Втім, за результатами проведеної роботи в минулому році 453 суб’єкти господарювання підвищили рівень заробітної плати – додаткові надходження до зведеного бюджету склали 2,1 млн гривень.

Ще одним із напрямів збільшення надходжень до місцевих бюджетів залишається погашення боргів підприємствами області по заробітній платі та, як наслідок, по податку на доходи фізичних осіб. У 2020 році підприємства погасили борги по податку на доходи фізичних осіб на майже 160 млн гривень.

Також протягом 2020 року до місцевих бюджетів від юридичних осіб надійшло земельного податку, орендної плати 272,2 млн гривень, що більше збору у попередньому році на 6,3 млн гривень.

Минулоріч видано 3 463 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, 782 ліцензії на право роздрібної торгівлі та зберігання пального.

Важливо, що за цей час проведено 136 перевірок дотримання вимог законодавства з питання виробництва та обігу підакцизних товарів – встановлено 108 порушень законодавства та застосовано штрафних фінансових санкцій на 4,8 млн гривень.

Ольга Височина зауважила, що за рахунок вжитих заходів по погашенню податкового боргу до місцевих бюджетів забезпечені надходження в сумі 18 млн гривень.

Вона нагадала, що Законом України від 04.12.2020 року № 1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» передбачено прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій.

Використання цього механізму дозволить не лише наповнити дохідну частину бюджету, а й стабілізувати фінансово-економічний стан платників.