Прес-центр1 березня 2018, 14:03

Понад 20 тонн гуманітарної допомоги передала латвійська делегація до прифронтових районів Луганщини

У рамках візиту делегації Національних Збройних Сил Латвійської Республіки в Луганську область було передано гуманітарну допомогу для цивільного населення прифронтових районів. До складу делегації увійшли головний капелан Збройних Сил Латвійської Республіки Елмарс Плявіш, в.о. директора Кадетських сил Латвії Юріс Юсканс, військовий капелан Збройних Сил Канади Олександр Ліхошерстов.

За словами Елмарса Плявінша, гуманітарний вантаж складається із взуття, зимового та літнього одягу для дітей різного віку, іграшок, а також домашнього текстилю, у тому числі постільної білизни. Всього 22 тонни вантажу.

За допомогою Національної Гвардії та військово-цивільних адміністрацій речі будуть розподілені між жителями Станично-Луганського, Новоайдарського та Попаснянського районів.

«Частину речей зібрали небайдужі громадяни Швеції, потім гуманітарний вантаж прямував до Латвії, звідкіля наші військові доставили його до України», – додав пан Плявінш.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко подякував представникам делегації та підкреслив важливість міжнародної співпраці.

Метою поїздки латвійської делегації також є проведення семінару для вчителів загальноосвітніх шкіл із предмету «Захист Вітчизни» за участі представників Міністерства освіти і науки України, Кадетських сил Латвії та Національних Збройних Сил Латвійської Республіки на базі Луганського обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії» (м. Кремінна). Під час семінару пройдуть лекції з планування занять, правил безпеки, показове заняття з тактичної медицини, мінної безпеки, тренінг з психологічної допомоги.

За словами представника Нацгвардії полковника Василя Пилипенка, в рамках співпраці з Латвійською Республікою, окрім гуманітарних проектів, в Україні реалізуються також проекти, із оздоровлення на території Латвії дітей загиблих військовослужбовців, освітньо-наукові обміни між українськими та латвійськими кадетами й викладачами, реабілітація поранених учасників АТО, а також методичні семінари для викладачів шкільного предмету «Захист Вітчизни».