Прес-центр28 вересня 2020, 14:09

Порядок отримання матеріального забезпечення. Терміни, встановлені законодавством

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV із змінами та доповненнями (далі – Закон № 1105) допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення у разі настання страхового випадку, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Фонд), починаючи з шостого дня непрацездатності й до відновлення здоров’я або встановлення інвалідності. Перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів страхувальника. Виплата матеріального забезпечення проводиться страхувальником у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Отриманий у закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (далі – комісія (уповноважений). Комісія (уповноважений) розглядає документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах не пізніше десяти днів з дня їх надходження і приймає рішення про призначення або про відмову в призначенні матеріального забезпечення та надання соціальних послуг. Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причин відмови та порядку оскарження видається або надсилається працівнику не пізніше п’яти днів після винесення відповідного рішення.

На підставі рішення комісії (уповноваженого) про призначення матеріального забезпечення бухгалтерія страхувальника нараховує суми матеріального забезпечення та оформлює заяву-розрахунок, яка повинна бути передана до робочого органу виконавчої дирекції Фонду не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття комісією (уповноваженим) такого рішення.

Робочим органом виконавчої дирекції Фонду протягом десяти робочих днів здійснюється фінансування шляхом перерахування заявлених коштів, зазначених у заяві-розрахунку на спеціальний рахунок страхувальника.

Виплата матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду проводиться у найближчий день виплати зарплати від дня отримання коштів від Фонду соціального страхування України.

Після проведення виплат за рахунок коштів Фонду страхувальник протягом місяця надсилає до робочого органу виконавчої дирекції Фонду повідомлення про виплату коштів застрахованій особі.

Нагадуємо, що матеріальне забезпечення, передбачене Законом № 1105, виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.