Прес-центр15 лютого 2021, 08:02

Позитивний досвід ефективного функціонування системи управління охороною праці підприємства

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області розповсюджує серед роботодавців та найманих працівників підприємств вивчений позитивний досвід ефективного функціонування системи управління охороною праці в Регіональному офісі водних ресурсів у Луганській області. Регіональний офіс водних ресурсів у Луганській області»  є одним із базових підприємств, де реально створена постійно діюча система управління охороною праці (далі – СУОП).

У грудні 2019 року наказом Державного агентства водних ресурсів України від 23.12.2019 року № 770 шляхом приєднання Луганського обласного управління водного господарства та Станично-Луганського міжрайонного управління водного господарства було засновано Регіональний офіс водних ресурсів у Луганській області (далі – підприємство).

Основним видом діяльності підприємства згідно КВЕД 01.61 є допоміжна діяльність у рослинництві. Підприємство у межах своїх повноважень здійснює свою діяльність у сфері використання, збереження та відтворення поверхневих водних ресурсів, гідротехнічної меліорації земель, вирішує в установленому порядку разом з місцевими органами виконавчої влади, установами, підприємствами питання забезпечення населення і галузей економіки водними ресурсами на території Луганської області.

Робота підприємства в напрямку охорони праці, виробничої безпеки та навколишнього середовища є складовою частиною загальної діяльності підприємства і має пріоритетний характер. 

Загальна кількість працівників на поточний рік складає 165 осіб (жінок - 44; чоловіків - 121).

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» на підприємстві забезпечено функціонування СУОП, а саме: розроблені та затверджені положення, інструкції, акти з охорони праці, що діють у межах підприємства.

Робота з питань охорони праці здійснюється відповідно до вимог «Положення про службу охорони праці», «Положення про порядок проведення навчання і перевірку знань з питань охорони праці», «Положення про систему управління охороною праці».

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про охорону праці» для офіційного розподілу обов’язків, прав та відповідальності в галузі охорони праці між усіма учасниками виробничого процесу призначені посадові особи, які забезпечують вирішення питань охорони праці. В посадових інструкціях інженерно-технічних працівників відображені обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій з охорони праці.

Керівництво роботою з управління охороною праці та відповідальність за її функціонування покладено на в.о. начальника підприємства, функції служби з охорони праці покладено на інженера з охорони праці, який має багаторічний досвід роботи.

Фахівець служби охорони праці підприємства виконує посадові обов’язки відповідно до вимог Типового положення про службу охорони праці і керується у своїй діяльності Законом України «Про охорону праці», міжгалузевими та галузевими нормативними актами з охорони праці та актами з охорони праці, що діють в межах підприємства, надає працівникам підприємства консультації з питань охорони праці, контролює своєчасність проведення навчання, всіх видів інструктажу з охорони праці, а також дотримання працівниками вимог інструкцій з охорони праці по професіях та видам робіт, актів з охорони праці, що діють у межах підприємства та розділу «Охорона праці» колективного договору.

На підприємстві  існує відомчий та громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту в структурних підрозділах підприємства.

Фахівець служби охорони праці відповідно до затвердженого графіка проведення перевірок стану охорони праці здійснює поточні перевірки в структурних підрозділах підприємства, обстежує виробничі об’єкти та оглядає робочі місця. За результатами перевірки видає керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків стану охорони праці. На підставі виявлених порушень вимог охорони праці приймаються відповідні рішення та розробляються заходи, спрямовані на їх усунення.

Загальне керівництво та координацію діяльності в системі контролю здійснює служба охорони праці, яка узагальнює і систематизує в цілому по підприємству результати всіх видів контролю.

Безпосередні керівники робіт здійснюють щоденний оперативний контроль та перевіряють організацію робочих місць, справність механізмів та інструментів, стан території, наявність огороджень, освітленість, справність вентиляції та інших засобів захисту, наявність та відповідність засобів індивідуального захисту, наявність інструкцій з охорони праці та знаків безпеки, відповідність підготовки працівників.

На оперативних нарадах та зборах трудового колективу розглядаються питання про стан охорони праці, доводиться до відома працюючих інформація щодо обставин та причин виробничого травматизму на інших підприємствах регіону.

На підприємстві між керівництвом, з однієї сторони, та профспілковою організацією, з іншої сторони, укладено Колективний договір, який було схвалено на загальних зборах трудового колективу. Розділ «Охорона праці» колективного договору містить інформацію про обов’язки роботодавця, працівників та профспілкової організації щодо створення безпечних умов праці.  У колективному договорі передбачено забезпечення гарантій працівникам у сфері охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, а також визначено джерела та мінімальні обсяги фінансування заходів з охорони праці.

Відповідно до зобов’язань по колдоговору на підприємстві виконуються розроблені Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму та професійним захворюванням (далі - Комплексні заходи). Організаційно-методичну роботу щодо складання Комплексних заходив здійснює служба охорони праці підприємства за участю професійної спілки підприємства.

Фінансування заходів з охорони праці здійснюється за рахунок підприємства, у розмірі не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік.

На підприємстві, відповідно до вимог «Положення про розробку інструкцій з охорони праці» (НПАОП 0.00-4.15-98), для кожної професії, згідно зі штатним розписом, а також для робіт з підвищеною небезпекою, розроблено та введено в дію 77 інструкцій з охорони праці, які переглядаються у визначені законодавством терміни, а саме: інструкція з охорони праці для машиністів насосних станцій; інструкція з охорони праці для осіб, які працюють з вантажопідіймальними механізмами; інструкція з охорони праці для слюсаря з ремонту котельного обладнання тощо. Розроблено ряд  положень з питань охорони праці, а саме: «Положення про Систему управління охороною праці підприємства»; «Положення про службу охорони праці підприємства»; «Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємства» тощо.

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання першої долікарської допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

При розробці інструкцій з охорони праці для професій та видів робіт враховані всі технічні операції виробничого процесу та вимоги діючих законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, технічної документації тощо.

Порядок навчання, проведення інструктажів та стажування з охорони праці проводиться відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці»  НПАОП 0.00-4.12-05 (далі – НПАОП 0.00-4.12-05). Керівник підприємства та його заступники, керівники структурних підрозділів, а також члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці проходять у встановленому порядку навчання і перевірку знань з питань охорони праці перед початком виконання посадових обов’язків та періодичну перевірку знань в Мелітопольській технічній школі Державного агентства водних ресурсів України. Вчасно проводяться навчання і перевірка знань у працівників, що залучаються до робіт з підвищеною небезпекою.

Керівництво підприємства залучає страхового експерта з охорони праці до участі в проведенні навчання працівників підприємства та до роботи комісії з перевірки знань з питань охорони праці.

Для якісного проведення занять, пропаганди охорони праці та перевірки знань працівників з питань охорони праці на підприємстві існує клас охорони праці, який обладнано сучасною наглядною агітацією. З метою підвищення рівня знань працівників підприємством була придбана пошукова система нормативно-довідкового матеріалу з питань охорони праці та електронні лекції з питань охорони праці.

Працівники, зайняті на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов’язаних із забрудненням, у повному обсязі забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям і іншими засобами індивідуального захисту згідно з вимогами «Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам водного господарства», затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 12.10.2009 № 169, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 03.11.2009 за № 1017/17033 (НПАОП 0.00-3.08-09). Працівники забезпечені костюмами із бавовни з водовідштовхувальним просоченням, черевиками шкіряними, рукавицями комбінованими, куртками на утепленій підкладці для роботи в зимову пору року. 

Усі працівники підприємства проходять медичний огляд згідно з планом-графіком їх проведення. За результатами проведення періодичного медичного огляду працівників на нараді адміністрації підприємства за участю керівників структурних підрозділів розглядаються рекомендації, які викладені в заключному акті, стосовно працівників, які мають проблеми зі здоров’ям, та приймається рішення про переведення їх на іншу роботу за станом здоров’я, про заборону виконання ними певних видів робіт, про направлення на дообстеження, на МСЕК або лікування.  Відповідно до вимог пункту 2.3 та  пункту 2.17 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007  N 246, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 23липня 2007 за № 845/14113 до відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі - відділення) надаються заключні акти про проходження медогляду та поіменні списки працівників, які підлягають медичному огляду. Завдяки цьому ведеться постійний контроль за своєчасним проходженням працівниками підприємства періодичних медоглядів працівників певних категорій та спостереженням за динамікою стану здоров’я працівника в процесі його виробничої діяльності. У 2020 році всі працівники підприємства, які підлягають медичному огляду, пройшли медичний огляд та відповідно до заключного акту медогляду допущені до роботи.

Інженер з охорони праці підприємства співпрацює зі страховим експертом з охорони праці відділення під час проведення профілактичної роботи, звертається за консультацією щодо удосконалення системи управління охороною праці підприємства для її більш ефективного функціонування. Працівники підприємства кожного року беруть активну участь у проведенні заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці.

Щоденна системна робота зі створення ефективного функціонування СУОП на підприємстві надає можливість звести до мінімуму реалізацію ризиків настання нещасних випадків, запобігти професійним захворюванням та зберегти життя і здоров’я працівників підприємства.

На підприємстві не зареєстровано жодного нещасного випадку або професійного захворювання за останні 5 років. Позитивний досвід ефективного функціонування системи управління охороною праці підприємства розповсюджено на інші підприємства під час проведення семінару з посадовими особами  підприємств. Такий досвід роботи повинен стати нормою для тих підприємств, де відсутня системна робота з безпеки та гігієни праці.

Для більш детальнішого ознайомлення зі створеною на підприємстві  ефективно функціонуючою  системою управління охороною праці звертайтеся до Станично-Луганського відділення за адресою: смт. Станиця Луганська, вул. Горького 2-б, тел.: (06472) 3-13-97.