Прес-центр22 cічня 2018, 09:01

Привітання голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза з Днем соборності України

Дорогі земляки!

Сердечно вітаю вас зі знаменними подіями в історії новітнього українського державотворення – проголошенням незалежності та злуки України.

Рівно сто років тому, 22 січня 1918 року, IV Універсалом Української Центральної Ради була вперше проголошена українська незалежність. А вже за рік, 22 січня 1919 року, на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну державу.

“Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”, – зазначалося у зачитаному на зборах «Універсалі соборності».

Сьогодні, відзначаючи і переосмислюючи події Української революції 1917-1921 рр., ми маємо не тільки проводити історичні паралелі, а зробити все для уникнення історичних помилок.

Головною цінністю держави і запорукою успішного спротиву зовнішній агресії є національна єдність. За ці півтора роки відносини Луганщини із західними областями України стали міцними як ніколи. З кожним днем набирає обертів проект співпраці зі Львівщиною «Змінимо країну разом!». Через ниточки особистих іпрофесійних контактів ми зав’язуємо канат дружби, який вже ніколи і нікому не вдасться розрубати.

Про єдність і примирення хотілося б поговорити із земляками, які проживають на окупованих територіях. Ми пізнали справжню цінність цих слів і обов’язково знайдемо в собі сили і мудрість об’єднати Луганщину.

Наша земля з епіцентру бойових дій, з місця, де знайшли вічний спочинок тисячі кращих синів і доньок нашої країни, має стати справжнім світанком України, місцем її відродження і слави.

 

З повагою

Голова Луганської обласної державної адміністрації –

керівник обласної військово-цивільної адміністрації                  Юрій ГАРБУЗ