Прес-центр4 грудня 2017, 13:12

Про охорону хвойних молодняків у передноворічний період 2017 року

Настав грудень, і скоро в Україні розпочнеться передноворічна кампанія з реалізації святкових ялин і сосен. У зв’язку з цим актуальним є питання охорони хвойних лісових насаджень від незаконних рубок.

Для протидії браконьєрству Новоайдарською райдержадміністрацією видане розпорядження від 01 грудня 2017 року № 348 «Про посилення охорони хвойних насаджень у передноворічний період 2017 року на території Новоайдарського району», яким передбачений комплекс заходів для організації продажу молодняка ялинок та попередження самовільних рубок у передноворічний період. Зокрема, міському, селищному та сільським головам рекомендовано визначити місця для реалізації новорічних ялинок у населених пунктах та на ділянках за їх межами, а відділу поліції ГУ Національної поліції України спільно з ДП «Новоайдарське лісомисливське господарство» - здійснити перевірки щодо законності перевезення та торгівлі новорічними ялинками.

З метою проведення роз’яснювальної роботи серед населення про шкоду, що заподіюється незаконними порубками молодняків хвойних порід та про відповідальність за скоєння цих порушень,  адміністрація ДП «Новоайдарське лісомисливське господарство»  нагадує, що самостійна заготівля дерев без дозвільних документів заборонена. Придбати новорічні ялинки можна в лісництвах, де бажаючі зможуть самостійно вибрати собі новорічне дерево з числа зростаючих, що підлягають вирубці. Коштувати новорічні дерева в лісництвах будуть менше, ніж на торгових точках. Контактні телефони та адреси   лісництв можна знайти на сайті  підприємства (за посиланням в інтернеті  http://www.nl.luglis.gov.ua/informaciya-shhodo-realizaci%d1%97-novorichn...).

Також нагадуємо, що адміністративним кодексом України за незаконну рубку новорічних ялин передбачений адміністративний штраф у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85 - 170грн) і на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (119 - 204 грн).  Порушнику, крім адміністративного штрафу, належить відшкодувати шкоду, заподіяну лісовому фонду за кожне зрубане дерево в розмірі від 399 до 703 грн. з конфіскацією заготовлених новорічних ялин. 

Ціни на новорічні ялинки на майданчиках державного підприємства лісомисливського господарства встановлені такі: ялинка висотою до 2 м – 84 грн., від 2 до 3 м – 90 грн., більше 3 м – 219 грн. На кожній ялинці має бути чіп зі штрих-кодом, який дає можливість отримати інформацію про місце вирощування та реалізації ялинок. Цього року планується продати 4800 ялинок по всім лісництвам району.

Ялинки, що будуть реалізовуватись лісомисливським господарством, вирощені на спеціальних ялинкових плантаціях і передбачені для спилювання у передноворічний період, тобто шкоди лісовому фонду таким чином не завдається.

Свято наближається, тож бажаємо всім гарного передноворічного настрою!