Прес-центр4 березня 2019, 10:03

Про стан надання субсидій населенню Новоайдарського району, монетизація пільг та субсидій

   Відповідно до вимог частини третьої статті 11 Закону України від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) встановлено, що законодавчо передбаченні пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачу в грошовій формі у порядку, встановленому Кабінету Міністрів України. Зазначена норма Закону введена в дію з 1 січня 2019 року.

   Кабінетом Міністрів України було прийнято постанови:

  • від 27 грудня 2018 № 1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населення у грошовій формі» (постанова  набрала чинності з 1 січня 2019р., крім пункту 3 змін, затверджених цією постановою, який набирає чинності з 1 травня 2019 року);
  • від 6 лютого 2019 р.№ 62 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (постанова застосовується з 1 лютого 2019 року).

   За вимогами цих постанов Кабінету Міністрів України в Україні працюватимуть два механізми надання житлових субсидій, які передбачають перерахування коштів у безготівковій формі на рахунок для виплати житлових субсидій в АТ «Ощадбанк», так і виплату готівкових коштів безпосередньо одержувачам субсидій.

   Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населення у грошовій формі», з 1 січня 2019 року у безготівковій формі надаються житлові субсидії тим домогосподарствам, які вперше звернулися за її отриманням (звернулися за призначенням субсидії у 2019 році і яким призначено субсидію з 2019 року).

   Виплата зазначених житлових субсидій здійснюватиметься шляхом перерахування коштів АТ «Ощадбанк» з рахунка для виплати житлової субсидії на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг з наданням реєстрів нарахованих сум платежів одержувачів субсидій.

   Зекономлені субсидії споживач зможе отримати після завершення опалювального сезону.

   Разом з тим, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 р.№ 62 з березня 2019р. запроваджується механізм виплати субсидій у готівковій формі кожному одержувачу субсидій, якому призначено субсидію з 2018 року.

   За вимогами пункту 18 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року №62), громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 року, а також тим, що звернулися після 1 січня 2019 р., але житлова субсидія їм призначена з 2018 року, виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюється:

  • особам, які одержують пенсії – Мінсоцполітики через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органами Пенсійного фонду України коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта», де особа одержує пенсію одночасно з виплатою пенсії;
  • особам, які не одержують пенсії – Мінсоцполітики через АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування коштів для здійснення грошових переказів через платіжну систему «Система термінових переказів «Швидка копійка» або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в  АТ «Ощадбанк». Для цього необхідно після 12 березня 2019 року звернутись до будь-якого відділення банку з паспортом та ідентифікаційним номером.

   Враховуючи те, що субсидії призначаються в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування комунальними послугами, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014р. №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», кошти споживачів, зекономлені у разі споживання комунальних послуг у обсязі меншому ніж соціальні нормативи в кожному розрахунковому періоді (місяці), залишатимуться у розпорядженні одержувача субсидії.

   Житлова субсидія – це державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, тому важливим є питання щодо спрямування отриманих громадянами коштів на оплату саме житлово-комунальних послуг.

   За таких умов доцільно звернути увагу підприємствам на необхідність провести відповідну роботу з боржниками.

   У разі якщо у травні заборгованість буде протермінована більше, як на місяць, за послуги 340 гривень, субсидію на наступний період 2019-2020 року не призначатимуть.

   Для отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період субсидіантам  у травні 2019 року необхідно подати до управління соціального захисту населення  заяву і декларацію про доходи.

    Автоматичне перепризначення допомоги стосуватиметься лише тих, хто звернувся за субсидією вперше у 2019 році.

 

   Управління соціального захисту населення райдержадміністрації