Прес-центр29 жовтня 2018, 16:10

Про стан справ надання субсидій населенню Новоайдарського району на опалювальний сезон 2018-2019 років

   Відповідно Постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21 жовтня 1995 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (в редакції № 329 від 27.04.2018 (далі Постанова) з 1 жовтня 2018 року управлінням соціального захисту населення Новоайдарської райдержадміністрації ведеться прийом громадян щодо призначення житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг на опалювальний сезон 2018-19 років. З початку опалювального сезону планується прийняти 9300 громадян, що порівняно з опалювальним сезоном 2017-18 на 14 % більше. Станом  на 16.10.2018 було прийнято 482 заяви.

   Прийом громадян ведеться згідно попереднього запису.

   Управління опрацьовує також заяви надіслані поштою та в електронній формі з використанням засобів телекомунікаційних систем.

   У сільській місцевості прийом заяв з необхідними документами для призначення субсидій та передачу їх до управління здійснюють уповноважені особи сільських рад згідно затвердженого графіку.

   Для прийому громадян з питань призначення житлових субсидій створенні віддаленні робочі місця у м.Щастя та с.Трьохізбенка. В с.Кримське збір документів покладено на уповноважену особу.

   До участі у громадських роботах за видом «Інформування населення про порядок отримання житлових субсидій» залучена одна особа, яка перебуває на обліку в Центрі зайнятості як безробітна.

   В зв’язку з новими правилами не всі домогосподарства автоматично отримали право на призначення субсидії на загальних підставах. Але за рішенням комісії «По призначенню соціальної допомоги окремим сім’ям виходячи з їх матеріального стану і конкретних обставин та визначенню права на отримання пільг за фактичним місцем проживання» що створена при райдержадміністрації житлову субсидію може бути призначено.

   З метою упередження нецільового використання державних коштів при наданні населенню житлових субсидій забезпечено своєчасний обмін інформацією про доходи та майновий стан заявників і членів їх сімей з органами фіскальної служби, Пенсійним фондом України, підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг тощо. Але обмін інформацією щодо складу сім’ї в автоматичному режимі не налагоджено у зв’язку з відсутністю програмного забезпечення. Зазначена робота провадиться в ручному режимі шляхом надання запитів на сільські/селищні ради та отримання довідок про склад зареєстрованих у домогосподарстві.

   Повідомлення про призначення субсидій будуть доставлені до субсидіантів адресно. До цієї роботи управління постійно залучає уповноважених осіб сільських рад та осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості та виконують громадські роботи через селищну раду.

   Відповідно п.15 вище зазначеної Постанови за частиною невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення до управління соціального захисту населення звернулося 842 особи на загальну суму частини невикористаних субсидій 476,8 тис.грн.

   Станом на 01.10.2018 року за наданні житлово-комунальні послуги нараховано субсидії 33,1 млн грн., профінансовано 45,8 млн.грн.(з урахуванням заборгованості за 2017 рік), поточна заборгованість складає 11,1 млн.грн.

   На оплату за тверде паливо та скраплений газ нараховано субсидії 2,7 млн.грн., профінансовано 1,9 млн.грн., поточна заборгованість складає 1,0 млн.грн.

   Заборгованість буде погашена по мірі надходження субвенції з державного бюджету.