Прес-центр12 червня 2020, 09:06

Профілактична робота з сім’ями в умовах карантину

Новоайдарський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з поліцією, мобільною бригадою соціальної допомоги УФГЗ, службою у справах дітей, а також з представником Бюро правової допомоги продовжує профілактичну роботу з вразливими категоріями населення.

За перший тиждень червня проведено соціальне інспектування в 11 сім’ях, в яких виховується 19 дітей, з них дві сім’ї нововиявлених, які опинились в складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Одну родину взято під соціальний супровід. З сім’ями проведено профілактичну роботу з приводу формування відповідального батьківства, навчання батьків навичкам, необхідним для всебічного розвитку та виховання дітей, запобігання негативним явищам та їх подолання, профілактику шкідливих звичок та здорового способу життя, виконання необхідних заходів щодо попередження інфікування коронавірусної інфекції та засобів особистої безпеки. За потребою надано різноманітні соціальні послуги, роз’яснення щодо питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, правових питань, допомогу одягом, засобами гігієни, вирішення інших питань.

Профілактична робота з сім’ями продовжувалась і на базі НРЦСССДМ. Згідно порядку взаємодії з Новоайдарським сектором філії Державної установи «Центр пробації» соціальні послуги надано 2 особам, засудженими до покарань непов’язаних з позбавленням волі та звільненими від відбування покарання з випробуванням або умовно – достроково. Проведено роботу з надання соціальних послуг сім’ям та окремим особам, які ведуть спосіб життя, що загрожує правопорядку, суспільній моралі, здоров’ю їхніх близьких та оточуючих, виявлялись та аналізувались причини і наслідки проявів девіантної поведінки осіб (хуліганство, алкоголізм, наркоманія, жебракування тощо).

За результатами оцінювання потреб сім’ї /особи у соціальних послугах, в сенсорній кімнаті центру з дорослими проводиться робота щодо необхідності налагодження позитивних стосунків між членами родини; створення комфортних умов для нормальної життєдіяльності; аналіз причин виникнення конфліктних ситуацій, комплекс заходів щодо їх усунення та зменшення негативного впливу; здійснюється консультування з питань психологічного здоров’я осіб та поліпшення їхніх взаємин з навколишнім соціальним середовищем. Сприяння у врегулюванні конфліктних ситуацій шляхом надання комплексу соціально-психологічних послуг, мінімізації для особи/сім’ї негативних наслідків складних життєвих обставин, підтримку їх життєдіяльності, соціального статусу та включення у громаду. З дітьми та підлітками проводяться роз’яснювальні бесіди з приводу правил поведінки з незнайомцями, поняття «Знайомий» та «Незнайомий» незнайомець, правила дорожнього руху та правил поведінки в громадському транспорті, поводження на воді в літній період, особистої гігієни, обізнаність в статевому вихованні та налагодження психоемоційного стану.

          Якщо ви станете свідками неналежного ставлення до виховання дітей або жорстокого поводження з ними, НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ. Зателефонуйте за номером (06445) 9-23-77, або зверніться Новоайдарського РЦСССДМ, мобільної бригади соціально – психологічної допомоги УФГЗ за адресою: смт. Новоайдар, вул. Банківська,31.

Соціальні послуги обов’язково надаються батькам, які не виконують батьківських прав; особам, які вчинили насильство за ознакою статі, домашнє насильство чи жорстоке поводження з дітьми; особам, до яких застосовуються заходи пробації відповідно до закону; особам, яких судом направлено на проходження програми для кривдників та в інших випадках, передбачених законом.

Новоайдарський РЦСССДМ