Прес-центр14 вересня 2018, 14:09

Програма «теплих кредитів» в дії

   В Україні з жовтня 2014 року діє Урядова програма державної підтримки населення та членів ОСББ до впровадження енергоефективних заходів, яку ще називають Програмою «теплих кредитів».

   Цією Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах:

   20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
   35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб;
   40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

   Також наголошуємо, що продовжують діяти місцеві програми здешевлення «теплих кредитів», за якими надається додаткова компенсація  (з місцевих бюджетів) по тілу або відсотках за «теплими кредитами». На сьогодні працює 206 таких програм різного рівня в усіх регіонах України.

   Першими з міст і районів у Луганській області до Урядової програми долучився Новоайдарський район ще у 2016 році. Програмою відшкодування частини суми кредиту на енергозберігаючі заходи на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням сесії районної ради від 17.11.2016 р. № 7/15 (зі змінами), передбачено відшкодування «тіла» кредиту у розмірі 10% (але           не більше 5 тис.грн.) з районного бюджету для фізичних і юридичних осіб (членів ОСББ), а також по заміні котлів з газових на «не газові». 

   Уповноваженими на видачу "теплих" кредитів в рамках Програми по нашому району є 2 державні банки: Ощадбанк та ПриватБанк.

  Завдяки районній Програмі за період з початку 2018 року і по сьогодні в енергоефективність житлових будинків через кредити інвестовано 1 млн.243 тис.грн. в приватний сектор і 54 тис.грн. – в багатоповерхові будинки. Програмою скористалося 57 сімей та 2 ОСББ, а з районного бюджету було відшкодовано їм понад 107 тис.грн. Крім цього, Програма дозволила родинам скоротити споживання природного газу та утеплити свої домівки, створивши для себе комфортніші умови життя.

   Але, на цьому підтримка населення владою на місцях у реалізації заходів з енергозбереження не обмежилась. За ініціативи райдержадміністрації 7 сільських рад і Новоайдарська селищна рада долучилися до Урядової програми «теплих кредитів», прийнявши на сесіях рад відповідні програми з енергозбереження  на 2018-2020 роки і забезпечивши їх фінансування.

   У травні-червні 2018 року «сільськими» програмами скористалися 7 осіб з сіл Вовкодаєве, Олексіївка, Дмитрівка та Бахмутівка. Кредити отримали в Ощадбанку на суму 141770 грн. і вже у вересні місяці повністю виплачена компенсація 10% також і з сільських бюджетів.

   Хочеться підкреслити, що Новоайдарський район став ПЕРШИМ в Україні серед районів, хто долучив до Урядової програми «теплих кредитів» четвертий рівень бюджетів – сільський!  Дана ініціатива була схвалена в Держенергоефективності і буде розповсюджена як приклад для всієї України.