Прес-центр30 листопада 2020, 08:11

Проведено чергове обстеження соснових насаджень, які постраждали від жовтневої пожежі

Сучасні технології та доступність картографічного матеріалу через супутник дозволили нашій комісії порівняти дані лісопатологічного обстеження згарища Піщаного лісництва ДП “Новоайдарське ЛМГ” з космознімками. Посилання на супутник було надане

Brian Milakovsky

, завдяки якому ми маємо змогу бачити реальну картину співвідношення згарища та неушкодженого соснового лісу.

Протягом двох днів ми разом із головною лісничою Ольгою Семенко, помічницею лісничого Валерією Котелевець, майстрами лісу Євгеном

Д’яковим і Сергієм Лєтучим проводили чергове обстеження соснових насаджень, які постраждали від жовтневої пожежі.

Пройшов дощ, був сніг, потім дощ із снігом. Начебто вологість ґрунту повинна дещо підвішуватися. Але вигоріла вщент лісова підстилка при вологості утворила слизький водостійкий шар. Дерева, пошкоджені вогнем в окоренковій частині стовбура із висотою нагару до зони перехідної кори, ще місяць тому були зеленими. Такі соснові насадження лісова охорона визначала як ділянки, які потребують проведення вибіркової санітарної рубки. Нажаль, на думку нашої комісії з визначення санітарного стану та видів оздоровчих заходів, проведення вибіркової рубки недоцільно.

Але, в усякому випадку, на час початку рубки (вибіркової санітарної або суцільної санітарної)всі ЗЕЛЕНІ дерева будуть залишені у насадженнях.

Роботи продовжуються. На наступному тижні ми запланували комісію щодо призначення суцільної санітарної рубки, до якої приєднаються спеціаліст з обласного управління лісового та мисливського господарства та місцевих органів самоврядування.

 

За інформацією Новоайдарського лісомисливського господарства