Прес-центр26 лютого 2021, 09:02

Проведено лісопатологічне обстеження Капітанівського та Слов'яносербського лісництв ДП "Новоайдарське ЛМГ"

Під час проведення лісопатологічного обстеження Капітанівського та Слов'яносербського лісництв ДП "Новоайдарське ЛМГ" у насадженнях, які постраждали від пожежі у липні 2020р. комісія, нажаль, виявила багато ділянок лісу, які заселені стовбуровими комахами з родини Златок та Вусачів. Личинки ксилофагів виявлено у корі та вглиб стовбура. Присутні розкльови стовбура комахоїстівними птахами. Інтенсивність заселення на деяких ділянках носить вже куртинний та суцільний характер. Крім цього відмічено ураження деревини деревозабарвлюючими грибами.

Заселення ксилофагами виявлено як на деревах із діаметром стовбура 12-16 см, так і з діаметром 28-32см.

Лісничі Ярослав Лукінов та Олексій Гречишкін також добре розробили маршрут руху комісії та підготували ділянки.

Присутні майстри лісу, лісничі, головна ліснича ДПЛМГ Ольга Семенко та головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства Луганського ОУЛМГ Яна Лимар на практиці вкотре ознайомились із деякими особливостями розвитку ксилофагів, їх шкодочинністю та методами виявлення у насадженнях.

Заселення ксилофагами ми поки що відмічаємо на ділянках липневої пожежі. Площа насаджень, які постраждали від пожежі у жовтні 2020 р. в декілька разів більша за липневу. Діяльність комахоїстівних птахів  відмічена, але є недостатньою як регуляторних фактор. Тому у вегетаційний період 2021р. нам, нажаль, прийдеться фіксувати спалах масового розмноження стовбурових шкідливих видів, зростання площі їх осередку та заселення ослаблених, але ще живих деревостаніа на які ми покладали надію для природного лісовідновлення.

Триватиме спалах масового розмноження вторинних шкідників декілька років, що також призведе до зростання площ всихання нових ділянок лісу.

За інформацією Новоайдарського лісомисливського господарства