Прес-центр25 листопада 2019, 09:11

Реабілітаційне лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

   Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі – відділення) нагадує: рішеннями правління Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) визначено принципово нові механізми забезпечення застрахованих осіб лікуванням після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. З 01 січня 2018 року Фонд оплачує реабілітаційне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за наявності медичних показань кожному працевлаштованому. Завдяки плідній співпраці працівників відділення з лікарями закладів охорони здоров’я з початку 2018 року оздоровлено 153 застраховані особи та 14 дітей у реабілітаційних відділеннях 23 санаторно-курортних закладів. Перевага хворими надавалась таким лікувально-оздоровчим закладам: ПрАТ «Приазовкурорт» «Клінічний санаторій «Бердянськ» (26 осіб), ТОВ «Новопсковський санаторій «Перлина» (18 осіб).

   Направлення на реабілітацію здійснюється за такою схемою:

- після надання висновку лікарсько-консультативної комісії закладом охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем лікувальний заклад повідомляє робочий орган виконавчої дирекції Фонду про наявність на лікуванні особи, що має показання для проходження відновного лікування;

- якщо пацієнт є застрахованою особою, він заповнює заяву на відновне лікування;

- пацієнту надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби, і він самостійно вибирає санаторно-курортний заклад для проходження лікування (по всій території України). Перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації оприлюднено на офіційному веб-сайті Фонду (www.fssu.gov.ua);

- робочий орган виконавчої дирекції Фонду узгоджує із санаторієм наявність вільних місць, після чого укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим.

   На час реабілітації продовжується лікарняний листок, за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності, з метою компенсації особі втраченого за час лікування заробітку.

   Після проходження реабілітації застрахованою особою підписується акт приймання-передачі наданих послуг.

   Відновлення здоров’я застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду здійснюється за такими профілями медичної реабілітації:

- нейрореабілітація (підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм);

- м’язово-скелетна реабілітація (підгострий період після операцій ортопедичних та травматологічних, ревматологічні захворювання);

- кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період інфаркту міокарда, після операцій на серці; підгострий період захворювань легень, після операцій на легенях; цукровий діабет);

- медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

- реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

- реабілітація при порушенні перебігу вагітності (ускладнена вагітність);

- інша (соматична) реабілітація (підгострий період після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

   Термін лікування в реабілітаційному відділенні, який є необхідним для відновлення здоров’я, визначається лікуючим лікарем та комісією відповідно до профілю лікування та особливостей перебігу хвороби, але не більше 24 днів.

   Граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника), затверджуються правлінням Фонду. У 2019 році граничний розмір таких витрат для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини) становить 600,0 грн, для супроводжуючих осіб – 420,0 гривень.

   Метою медичної реабілітації є відновлення здоров’я та працездатності людини, профілактика ускладнень та рецидивів захворювання. Завдяки медичній реабілітації 127 застрахованих осіб (91 відсоток від направлених відділенням) після лікування відновили здоров’я і стали до роботи. Реабілітація у санаторії допомогла застрахованим особам відновити працездатність і продовжити працювати, не змінивши посади та умов праці.

   У 2019 році Станично-Луганське відділення управління також продовжує роботу з направлення застрахованих громадян та членів їх сімей в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм.