Прес-центр28 вересня 2021, 10:09

Рекомендації щодо побудови, впровадження та удосконалення системи управління охороною праці

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області з метою використання в роботі та надання методичної допомоги інформує.

Статтею 43 Конституції України гарантовано кожному працівнику належні, безпечні і здорові умови праці. Відповідно, кожне підприємство, установа чи організація  будь-якої форми власності, що використовують у своїй діяльності працю найманих робітників, зобов’язані дотримуватись необхідних вимог, встановлених законодавством України, з метою гарантування безпеки праці та збереження життя, здоров’я і працездатності співробітників. Для цілей системного запровадження роботодавцями інструментів з охорони праці найманих співробітників Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України 07 лютого 2008р. затверджено Рекомендації щодо побудови, впровадження та удосконалення системи управління охороною праці (далі – Рекомендації).

Згідно з Рекомендаціями, система управління охороною праці на підприємстві (далі – СУОП) – це ряд комплексних заходів та механізмів, які повинні забезпечувати безпечність трудової діяльності робітників у сфері технологічного, санітарного, профілактичного та організаційного стану виробничого середовища компанії. З використанням Рекомендацій роботодавець має можливість розробити положення про далі – СУОП з урахуванням виду діяльності та специфіки виробництва. Вимоги положення мають бути обов’язковими для виконання всіма найманими працівниками.

СУОП передбачає підготовку, прийняття та реалізацію завдань щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження життя, здоров’я та працездатності найманих працівників у процесі їх трудової діяльності. 
Структура, завдання СУОП, порядок взаємодії структурних підрозділів з питань охорони праці, періодичність і порядок внутрішніх перевірок, обов’язки, відповідальність, повноваження у сфері охорони праці керівників служб та підрозділів та працівників мають бути викладені в Положенні про СУОП підприємства, затвердженому наказом або розпорядженням, а також у посадових інструкціях та інструкціях з охорони праці, розроблених на підприємстві.
При створенні СУОП необхідно:
- визначити закони та інші нормативно-правові акти, що містять вимоги щодо охорони праці та які розповсюджуються на діяльність підприємства;
- виявляти небезпечні та шкідливі виробничі фактори та відповідні ризики, що можуть виникнути при здійсненні виробничої діяльності;
- визначити політику керівництва в сфері охорони праці;
- визначити завдання в сфері охорони праці та встановити пріоритети;
- розробити організаційну схему та програму для реалізації політики та досягнення її завдань.
СУОП повинна передбачати:
- планування заходів з охорони праці;
- контроль виконання поточного та оперативних планів;
- можливість здійснення корегувальних та попереджувальних дій;
- можливість адаптації до обставин, що змінилися;
- можливість інтеграції в загальну систему управління.
Положення про СУОП може містити наступні розділи:
- основні принципи політики у сфері охорони праці;
- планування та фінансування заходів з охорони праці;
- обов’язки та відповідальність;
- управління документацією;
- компетентність та підготовка;
- моніторинг виконання та оцінка результативності;
- організація інформаційної роботи;
- управління ресурсами;
- аналіз і попередження можливих загроз життю і здоров’ю працюючих;
- попереджувальні та коригувальні заходи;
- мотиваційне регулювання;
- удосконалення СУОП. 

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Луганській області акцентує увагу посадових осіб підприємств на обов’язковому ознайомленні та використанні в роботі існуючих Рекомендацій.