Прес-центр2 липня 2020, 09:07

Рятувальники смт Новоайдар застерігають громадян дотримуватись правил безпеки під час виявлення вибухонебезпечних предметів

 

         Знайти сьогодні «небезпечну іграшку» можна практично скрізь: в лісі, в старому окопі, на власному городі і навіть на вулицях міст. Пам'ятайте! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт. Тільки протягом минулої доби, 30 червня, піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області було обстежено 4,1 га території області у Станично - Луганському та Попаснянському районах, де виявлено та вилучено 9 артилерійських снарядів, 3 мінометні міни та 2 гранати.

 До вибухонебезпечних предметів відносяться:

 • вибухові речовини – хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.

 • боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для поразки живої сили супротивника.

      Як правило, при знаходженні серійних мін, снарядів, гранат дорослі люди негайно викликають фахівців, які знешкоджують небезпечні знахідки в установленому порядку. Інша справа – діти. Природна цікавість спонукає їх на страшні експерименти. Діти підкладають боєприпаси у багаття, випробують їх на міцність ударами, намагаються розібрати, приносять додому, у двір, в школу. Земля таїть багато небезпечних знахідок, на які можна натрапити під час прогулянок лісом, походів і стати їх жертвами, навіть, не підозрюючи про це. Ніхто не може гарантувати, що у землі під багаттям, на лісовій галявині, не ховаються снаряди часів війни.

Пам'ятайте! 

       Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт.

 При виявленні вибухонебезпечного пристрою:

1. Негайно повідомте чергові служби органів внутрішніх справ, ДСНС (за тел. 101).

2. Не підходьте до предмету, не торкайтеся і не пересувайте його, не допускайте до знахідки інших людей.

3. Припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного предмету.

4. Не користуйтеся засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух).

5. Дочекайтеся прибуття фахівців, вкажіть місце знахідки та повідомте час її виявлення.

 Отже, бережіть себе та своїх рідних!

 

Новоайдарський районний відділ Головного управління ДСНС України

у Луганській області