Прес-центр6 листопада 2019, 14:11

Сергій Гайдай бере участь у парламентських слуханнях з безпеки діяльності журналістів в Україні

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, сьогодні, 6 листопада бере участь у парламентських слуханнях «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

«На жаль, в Україні журналістика сьогодні дуже небезпечна професія. Адже жодного вироку по резонансних злочинах проти журналістів так і не винесено. Прикро усвідомлювати, що у списку нерозкритих справ і вбивство луганського журналіста та громадського діяча Сергія Самарського. Розкриття цього вбивства – справа честі для правоохоронців», – прокоментував він питання порядку денного слухань.

Доповідачі, відомі українські журналісти та медіа-експерти, акцентували на дуже низькому «Індексі фізичної безпеки журналістів України». Проблема із гарантуванням безпеки професійної діяльності працівників ЗМІ стоїть гостро й на Луганщині. За офіційними даними Прокуратури Луганської області за період 2014–2019 років до Єдиного реєстру досудових розслідувань правоохоронними органами Луганської області внесено 40 кримінальних проваджень за фактами злочинів стосовно журналістів. Найбільш резонансні – це умисне вбивство Сергія Самарського та нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості Євгену Байрамову, в результаті чого він втратив око.

У цілому ж з початку року в Україні зафіксовано 208 фактів порушення свободи слова, з яких 149 випадків стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Окремо відзначено, що українські медійники позбавлені можливості висвітлювати події на тимчасово непідконтрольній території.

За підсумками обговорення будуть напрацьовані рекомендації центральним органам влади та правоохоронним структурам щодо створення умов для незалежної та відповідальної журналістики в Україні.