Прес-центр18 червня 2021, 16:06

Сергій Гайдай привітав та подякував за співпрацю УВКБ ООН у Луганській області

Вже 20 років поспіль 20 червня відзначається Всесвітній День Біженців, покликаний мобілізувати ресурси та політичну волю на сприяння вирішенню проблем захисту осіб, які були вимушені залишити свої рідні домівки.

Цього року його глобальна ціль, визначена Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, –  «Разом ми можемо досягти всього».

Наголос робиться на посилення інклюзії в охороні здоров’я, освіті, спорті, як окремих пріоритетних галузях життєдіяльності:  «Разом ми зціляємося, вчимося та сяємо» – саме з таким  меседжем УВКБ ООН йде до біженців та переселенців в усьому світі.

«Щиро дякую УВКБ ООН у Луганській області за співпрацю та підтримку. Спільно ми зробили комфортним перетинання КПВВ «Станиця Луганська», зручним та сучасним доступ до соціальних та адміністративних послуг для тисяч наших земляків. Ви одними з перших «підставили плече», коли потрібно було оперативно реагувати на виклики, пов’язані з COVID-19, та забезпечили усім необхідним  медичні заклади поблизу лінії зіткнення», – зазначив очільник області Сергій Гайдай, коментуючи діяльність Агентства у регіоні.

Слід відзначити, за підтримки УВКБ ООН у Луганській області створено більше 20 громадських центрів для підвищення здатності до самоорганізації та згуртованості громад. Відремонтовано понад 4 300 одиниць пошкодженого житла та відновлено правовстановлюючу документацію для деяких з них. Вісім сімей переселено з лінії зіткнення за проєктом з добровільного переміщення. Більше двох тисяч осіб отримали адресну грошову допомогу. А електрокарами на КПВВ «Станиця Луганська» перевезено більше 220 тисяч людей похилого віку та інвалідів.

УВКБ ООН працює в Україні з 1994 року, захищаючи права біженців, шукачів притулку та осіб без громадянства. Починаючи з 2014 року УВКБ ООН тісно співпрацює з Урядом України та Громадськістю у відповідь на нову проблему вимушеного внутрішнього переміщення 1,5 млн осіб зі сходу України та Автономної Республіки Крим. Агентство надає особам під своєю опікою правову, матеріальну та соціальну підтримку самостійно та у партнерстві з іншими міжнародними та місцевими організаціями. Напрямки діяльності зосереджені на захисті прав і свобод, покращенні умов життя та знаходженні для них довгострокових рішень, в тому числі й через участь у розробці релевантного національного законодавства та налагодження ефективної системи надання захисту в Україні.

Станом на середину 2020 року у всьому світі налічувалося 26,3 млн біженців, 45,7 млн внутрішньо переміщених осіб, 4,2 млн шукачів притулку та 4.2 млн осіб без громадянства. Загалом, понад 80,4 млн осіб, які підпадають під мандат Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).