Прес-центр14 квітня 2021, 13:04

Шановні громадяни! Не провокуйте пожежі в природних екосистемах!

З початку року пожежно-рятувальні підрозділи Головного управління ДСНС України у Луганській області 289 разів виїжджали на пожежі сухої трави, очерету та сміття. Станом на 13 квітня поточного року за руку спіймали вже 7 паліїв, яких буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Пам’ятайте, думка про те, що попіл від старих рослин удобрює землю для нових, ХИБНА. Всім прихильникам “священного ритуалу” спалювання сухої трави нагадуємо: були внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за рахунок яких збільшилися штрафи для паліїв. Так, за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, опалого листя, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах біля автомобільних доріг, у парках або інших зелених насадженнях у населених пунктах без дотримання порядку тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від 3060 грн до 6120 грн. А порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладання штрафу від 1530 грн до 4590 грн і на посадових осіб — від 4590 до 15300 грн.

Але, на жаль, навіть штрафи не лякають людей і вони продовжують ретельно за допомогою спалювання “господарювати” на відкритих територіях та присадибних ділянках. Тому звертаємося до кожного громадянина з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю. Пам’ятайте! Спалювання сухої трави — злочин проти природи, злочин проти людства!