Прес-центр28 cічня 2019, 08:01

Ще одна сільська рада приєдналася до Програми «теплих кредитів»!

   2019 рік розпочався з визначної події у сфері енергозбереження – ще з однією, Новоохтирською, сільською радою АТ «Ощадбанк» підписав Меморандум про співпрацю за програмою «теплих кредитів». Це надасть мешканцям сіл Новоохтирка, Степний Яр та Попасне отримувати додаткове 10% відшкодування «тіла» кредиту на утеплення власних домівок.

   Нагадаємо, що в Україні з жовтня 2014 року діє Урядова програма державної підтримки населення та членів ОСББ до впровадження енергоефективних заходів, яку ще називають Програмою «теплих кредитів».

   Цією Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

   Також, продовжують діяти місцеві програми здешевлення «теплих кредитів», за якими надається додаткова компенсація  (з місцевих бюджетів) по тілу або відсотках за «теплими кредитами». На сьогодні працює 171 програма різного рівня в усіх регіонах України.

   Новоайдарський район ще у 2016 році долучився до Урядової програми. Програмою відшкодування частини суми кредиту на енергозберігаючі заходи на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням сесії районної ради від 17.11.2016 р. № 7/15 (зі змінами), передбачено відшкодування «тіла» кредиту у розмірі 10% (але не більше 5 тис.грн.) з районного бюджету для фізичних і юридичних осіб (членів ОСББ), а також по заміні котлів з газових на «не газові». 

   Уповноваженими на видачу "теплих" кредитів в рамках Програми по нашому району є 2 державні банки: Ощадбанк та ПриватБанк.

   Завдяки районній Програмі у 2018 році в енергоефективність житлових будинків через кредити інвестовано 1 млн. 493 тис.грн. в приватний сектор і 54 тис.грн. – в багатоповерхові будинки. Програмою скористалося 72 сім’ї та 2 ОСББ, а з районного бюджету було відшкодовано їм 142 тис.грн. Крім цього, Програма дозволила родинам скоротити споживання природного газу та утеплити свої домівки, створивши для себе комфортніші умови життя.

   Але, на цьому підтримка населення владою на місцях у реалізації заходів з енергозбереження не обмежилась. За ініціативи райдержадміністрації 7 сільських рад і Новоайдарська селищна рада долучилися до Урядової програми «теплих кредитів», прийнявши на сесіях рад відповідні програми з енергозбереження  на 2018-2020 роки і забезпечивши їх фінансування.

   Протягом 2018 року «сільськими» програмами скористалися 10 осіб з сіл Вовкодаєве, Олексіївка, Дмитрівка, Бахмутівка, Михайлюки та Штормове. Кредити отримали в Ощадбанку на суму 175360 грн.(з них половина – на заміну котлів) і вже до кінця року була повністю виплачена компенсація 10% також і з сільських бюджетів.

 

   Л.Свирида завідувач сектору з питань інфраструктури