Прес-центр19 березня 2021, 10:03

Щодо порядку використання коштів Фонду соціального страхування України

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі – Станично-Луганське відділення) інформує.
Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон) встановлено, що Фонд соціального страхування страхування України (далі - Фонд) зобов’язаний забезпечувати фінансування та виплачувати матеріальне забезпечення, страхові виплати і надавати соціальні послуги, передбачені цим Законом. Фонд не тільки реалізує право застрахованих осіб на всі види допомог та соціальні послуги за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, але й контролює використання страхових коштів підприємствами, установами та організаціями в ході проведення планових та позапланових перевірок.  Постановою правління Фонду соціального страхування України від 02.10.2020 № 23 затверджено Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання.
Роботодавець відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування несе відповідальність за порушення порядку використання коштів Фонду соціального страхування України, несвоєчасне або неповне їх повернення.
У разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.
За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів.
Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.
У випадку самостійного виявлення страхувальником помилки при нарахуванні допомоги по тимчасовій непрацездатності за минулий період та повернення у повному обсязі до Фонду надлишково нарахованих та виплачених коштів до початку перевірки страхувальника, за наявності відповідної бухгалтерської довідки та обґрунтованого письмового пояснення щодо причин повернення страхових коштів, фінансові санкції за порушення порядку використання страхових коштів до страхувальника не застосовуються.
 
У 2020 році Станично-Луганським відділенням перевірено 40 страхувальників. Сума коштів Фонду охоплена контрольними заходами склала 8 251 963,65 грн. По 25 страхувальникам виявлені неправомірно використані кошти. Сума не прийнятих до зарахування витрат склала 22222,96 грн., на яку застосовано штрафи за порушення законодавства на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі 11209,79 грн., та пеня за недотримання законодавства про соціальне страхування в сумі 5,90 грн.
Сподіваємось на належне ставлення страхувальників до питання використання коштів Фонду соціального страхування України.