Прес-центр11 жовтня 2021, 14:10

Страви з присмаком небезпеки: рятувальники Луганщини закликають громадян не вживати дикорослі гриби

Служба порятунку 101 закликає громадян утриматися від вживання дикорослих грибів, тим паче не купувати їх на стихійних ринках. Гриби — їжа не першої потреби, тому не вживайте їх у їжу, а головне не давайте їх куштувати своїм дітям! Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню! 

Рятувальники закликають громадян в жодному разі не довіряти таким помилковим тлумаченням: «усі їстівні гриби мають приємний смак», «отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний», «усі гриби в молодому віці їстівні», «личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів», «опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби», «цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні», «отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин», «сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте екстрену медичну допомогу! Бережіть себе!