Прес-центр23 вересня 2019, 10:09

У Новоайдарі відбувся відритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини»

В суботу, 21 вересня 2019 року, в смт. Новоайдар відбувся VІІІ відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини», який прийняв на своїх теренах не лише колективи з Луганської області, а й гостей із Закарпаття.

Відкрила фестиваль заступник голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська. Серед гостей фестивалю були: начальник управління культури, національностей та релігій Луганської ОДА Аліна Адамчук, голова «Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса, виконувач голови Новоайдарської райдержадміністрації Тетяна Новикова, голова Новоайдарської районної ради Віктор Макогон, творчі колективи та солісти – виконавці лемківських пісень із міст і районів Луганської області, а також жителі та гості селища Новоайдар.

Саме у вересні 2019 року виповнилось 75 років від початку депортації з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини мешканців цих регіонів. У грудні 1944 року в Луганську область було переміщено 8729 сімей лемків. Депортованим довелося у край важких умовах обживати степи України – їх розселили у 12-ти районах Луганської області, найбільше в Новоайдарському та Лутугинському.

За програмою заходу було проведено екскурсію до Новоайдарського краєзнавчого музею, концерт, урочисту ходу. Під час проведення фестивалю вшанували пам’ять загиблих лемків.

З найбільш яскравих моментів фестивалю, хочеться згадати надзвичайно видовищну Ватру, розпалену на березі річки Айдар. Та все ж дуже хвилюючою стала урочиста хода з 50-метровим прапором України від районного Будинку культури до місця розпалення Ватри. І на момент ходи, центральна частина селища перетворилась на місце єдності та патріотичного піднесення.

 

 

 

Фото Микола Литвиненко