Прес-центр8 листопада 2019, 17:11

Уперше громади Луганщини представили свої здобутки на «Схід-Експо 2019»

На виставці «Схід-Експо 2019», яку протягом 8-9 листопада приймає конгрес-центр «Український дім» в Києві, представлені здобутки Троїцької та Біловодської об’єднаних територіальних громад.

Про них присутнім розповіли керівники громад – Демид Палагно та Едуард Олєйніков, відповідно.

Проблеми та перспективи об’єднання громад обговорені на панельній дискусії з питань реформи децентралізації на Сході України.

Зокрема, розглянуті питання фінансової децентралізації, особливості бюджетного фінансування Луганської та Донецької областей, проведення реформ на Сході України.

Про шляхи впровадження реформ децентралізації в Луганській області учасники зустрічі мали змогу запитати начальника управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації Луганської облдержадміністрації Вадима Лазнікова.

Спікери доповіли також про переваги та труднощі вже створених громад. На прикладі Біловодської об’єднаної територіальної громади продемонстровано успішність цієї реформи на Луганщині.

Унікальність Біловодської ОТГ у тому, що вона є єдиною громадою в Луганській області, яка утворена в межах усього району. За 9 місяців 2019 року до загального фонду бюджету цієї ОТГ надійшло 67 мільйонів гривень податків, зборів та інших обов’язкових платежів, що становить 104,7 %. Промисловість на території громади представлена підприємством ПрАТ «Біловодський маслоробний завод» – одним з лідерів харчової промисловості області.

Втім, зазначено, що враховуючи обмеженість власних фінансових ресурсів одним з ключових завдань соціально-економічного розвитку Біловодської ОТГ є залучення коштів державного, обласного бюджетів та міжнародних організацій. Так, протягом 2019 року для реалізації 28 проєктів з різних джерел фінансування залучено понад 23 млн гривень.

У свою чергу, з міським головою Попаснянської міської ради Юрієм Оніщенком можна було поспілкуватися про перспективи реформ на лінії розмежування.

Також у рамках «Схід-Експо 2019» протягом дня відбулися панельні дискусії з питань експорту на ринки країн ЄС для мікро, малого, середнього бізнесу зі Східної України.

Також обговорювалися проблеми розвитку виробничої галузі та сільського господарства на Сході України, Facebook та Instagram для просунення бізнесу онлайн, представлені історії успіху підприємців з Луганської та Донецької областей.