Прес-центр30 вересня 2021, 15:09

З 1 жовтня змінюється алгоритм отримання безоплатного інсуліну для пацієнтів із цукровим діабетом

Щоб отримати інсулін безоплатно або з доплатою у будь-якій аптеці, яка має договір з Національною службою здоров’я за напрямом реімбурсації інсулінів, пацієнту потрібен електронний рецепт. Про це на пресбрифінгу в облдержадміністрації розповіла лікар-ендокринолог Луганської обласної клінічної лікарні, експерт при Департаменті охорони здоров’я ОДА за напрямом ендокринологія Євгенія Гондарева.

За її словами, дуже важливо, щоб з початком дії нового алгоритму відшкодування вартості інсулінів пацієнти із діабетом не втратили доступ до життєво необхідних ліків. Тому у найближчі дні можна і потрібно отримати інсулін за старим маршрутом:

Прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога та отримати у нього паперовий рецепт на препарат інсуліну.
Завітати з паперовим рецептом до аптеки та отримати інсулін.

Ці кроки дозволять пацієнтам мати певний запас інсулінів у перші тижні жовтня і не залишились без потрібних ліків через те, що не встигли опанувати новий маршрут.

Наступний рецепт на інсулін буде вже виключно електронний. Перший такий рецепт на інсулін виписує лікар-ендокринолог, а перед цим він обов’язково має створити індивідуальний план лікування для пацієнта і внести його в електронну систему охорони здоров’я. Без створеного плану лікування пацієнт не отримає електронний рецепт, і, відповідно, інсулін – безоплатно або з доплатою.

Пацієнти із цукровим діабетом, які потребують препаратів інсуліну, зможуть обирати будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів, та отримувати за електронним рецептом у найближчій зручній для себе аптеці.

Спікер зазначила, що на теперішній час в області 3 924 пацієнтів, що отримують інсулінотерапію, з них 193 – діти.