Прес-центр3 липня 2019, 10:07

ЗБІР ВРОЖАЮ 2019!

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащеними справними іскрогасниками, обладнаними первинними засобами пожежогасіння. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом 10 см, який торкається землі. Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки. Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі. У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (авторідинорозкидачі, водороздавачі та ін.), пристосовані для гасіння пожеж зернових. У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб з прокосів потрібно негайно прибирати. Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки. У польових умовах заправляти паливом збиральну техніку потрібно за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни. У період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях.

Не дозволяється:

  • робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;
  • застосування паяльних ламп для випалювання пилу в радіаторах двигунів;
  • заправляння збиральної техніки в хлібних масивах;
  • заправляння машин у нічний час у польових умовах.

Трактори та автомобілі, що працюють на механічному навантаженні і на транспортуванні соломи та сіна, необхідно обладнати іскрогасниками. Для запобігання загорянням кормів від безпосереднього зіткнення з вихлопними трубами, колекторами або глушниками автомобілі та трактори-тягачі, зайняті на вантажно-розвантажувальних роботах, не повинні під'їжджати до скирт, штабелів ближче 3 м.

Відповідальність за забезпечення пожежної безпеки при збиранні врожаю покладено на керівників господарств. Всі ці вимоги доводиться нагадати знову, бо вогонь може в лічені хвилини охопити великий масив хлібів і погубити плоди нелегкої праці. Ось тому в комплексі заходів, що забезпечують зведення до мінімуму втрати зерна, протипожежному захисту повинно бути надано особливе значення. А виконання перелічених вище заходів дасть можливість провести збирання врожаю без втрат, уникнути проблем, пов'язаних з пожежею. Керівники, винні в порушені правил пожежної безпеки, будуть притягнуті до відповідальності відповідно до вимог чинного законодавства. Будьте обережні, зберемо врожай без втрат.

 

                                                              

Новоайдарський районний відділ Головного управління ДСНС України у Луганській області