Прес-центр6 вересня 2017, 13:09

Звернення Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об'єднання" до голови Луганської обласної державної адміністраці - керівника військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза

Шановний Юрію Григорійовичу

З початку 2017 року через низку постанов НКРЕКП та Кабміну України в ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» (далі – Об’єднання) склалося дуже скрутне фінансове становище. Така ситуація викликана накладанням фінансових санкцій у вигляді обов’язкових щодобових відрахувань, які перевищують надходження коштів від споживачів за спожиту електричну енергію. В той же час арешт банківських рахунків майже повністю паралізував роботу енергокомпанії. В результаті у Об’єднання виник дефіцит обігових коштів, які використовуються на виплати заробітної плати персоналу та виконання поточних і планових завдань. За таких скрутних фінансових умов, з метою забезпечення подальшої сталої роботи Об’єднання та оптимального штату працівників, було прийнято рішення змінити істотні умови праці працівникам Об’єднання, встановивши неповний триденний робочий тиждень – з понеділка по середу із загальною тривалістю робочого часу 24 години на тиждень. Такий режим роботи Об’єднання встановлено (фактично) з лютого 2017 року та на невизначений термін до поліпшення фінансового становища, яке дозволить відновити нормальний режим роботи. Крім того, зазначений дефіцит коштів та арешт банківських рахунків не дає Об’єднанню змоги проводити закупівлю паливно-мастильних матеріалів, запчастин та інших витратних матеріалів в достатній кількості для виконання поточної діяльності та планових завдань.

Зазначені обставини не дозволили Об’єднанню вчасно і в повному обсязі виконати заплановані на 2017 рік заходи з підтримання сталої роботи обладнання електричних мереж, до яких належать: роботи з розчищення трас ПЛ 0,4-110кВ згідно графіку затвердженого Міненерговугілля України, плани капітальних ремонтів та технічного обслуговування обладнання електричних мереж 0,4-110кВ (ПС, ТП, РП, ПЛ, КЛ), заходи з підготовки енергетичного обладнання до роботи в умовах наступного осінньо-зимового періоду та в інших екстремальних умовах, заходи з посилення протиаварійної роботи, та інші заходи.

Найбільшу тривогу напередодні майбутнього осінньо-зимового періоду (далі – ОЗП) визиває невиконання заходів з підготовки обладнання електричних мереж Об’єднання до роботи в умовах осінньо-зимового максимуму електричного навантаження ОЗП 2017-2018рр, в тому числі капітальних ремонтів енергетичного обладнання. Так на сьогодні загальний план капітального ремонту обладнання електричних мереж Об’єднання виконано лише на 43%, майже повністю не виконано план з заміни опор повітряних ліній електропередавання, суттєво відстає від плану заміна проводів та ізоляторів на повітряних лініях. План заходів з підготовки до ОЗП 2017-2018рр, який було затверджено наказом Об’єднання №62 від 12.04.2017р майже не виконано. Згідно даного наказу заплановано 66 заходів, з яких на сьогодні виконано лише 15 в межах затвердженого бюджету та наданого фінансування. Для проходження ОЗП 2017-2018рр, аварійний запас укомплектовано матеріалами та обладнанням лише частково, підготовка транспорту та спецтехніки виконується також в межах наданого фінансування.

В той же час в період з 1 по 16 серпня 2017р сумісно з інспекцією Держенергонагляду проведено моніторинг з питань виконання комплексу заходів із забезпечення стійкої роботи розподільчих електричних мереж в осінньо-зимовий період та в умовах надзвичайних ситуацій. За результатами моніторингу Держенергонаглядом Об’єднанню надано рекомендації щодо усунення понад 800 виявлених зауважень. Виконання більшості з цих заходів в умовах зазначеної фінансової скрути та скороченого робочого тижня не лише неможливо, а й перешкоджає виконанню вже запланованих першочергових заходів, про які було зазначено вище.

Таким чином, мушу констатувати, що за умов що склалися на сьогодні в ОЗП 2017-2018рр неминуче збільшиться кількість технологічних порушень в роботі обладнання електричних мереж, почастішають випадки знеструмлення абонентів та збільшиться час проведення аварійно-відновлювальних робіт, збільшиться імовірність виникнення на території Луганської області надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного та соціального характеру, що в свою чергу неминуче призведе до загострення існуючої політично-соціальної ситуації в регіоні, а можливо і в Україні в цілому.

 

З повагою,

В.о. генерального директора В. І. Чорний