Прес-центр13 червня 2023, 12:06

БАЛАНС В ЕНЕРГОСИСТЕМІ УКРАЇНИ

 Наразі обсягів електроенергії, виробленої українськими електростанціями всіх видів, достатньо для покриття потреб споживачів. Але гідроелектростанції працюють зі зниженою потужністю, щоб зменшити наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС. Триває літня ремонтна кампанія на енергоблоках теплових та атомних електростанцій. Тому слід перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на ніч та день, щоб зменшити навантаження в енергосистемі та полегшити її балансування.
АВАРІЙНА ДОПОМОГА. 12 червня для підтримки балансу між споживанням та виробництвом електроенергії використовувалась аварійна допомога з Румунії та Польщі. Загальний обсяг допомоги склав 1600 МВт-год.
КОМЕРЦІЙНИЙ ОБМІН ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЄЮ З ЄС. Заплановано на сьогодні імпорт із Словаччини 10-50 МВт. У вечірні години імпорт та експорт відсутні.
НАСЛІДКИ ПІДТОПЛЕННЯ. Рівень води в затоплених районах поступово знижується, але доступ ремонтних бригад до мереж все ще дуже обмежений. В Херсонській області станом на ранок залишаються знеструмленими понад 40 тис. споживачів, у Миколаївській області понад 2 тис.
ОБСТРІЛИ. Під час нічного ракетного обстрілу були пошкоджені мережі обленерго на Дніпропетровщині: тривають аварійно-відновлювальні роботи, на ранок відключеними залишаються близько 6 тис. споживачів. Є нові пошкодження на Донеччині, Сумщини, Харківщини та Чернігівщини.
РЕМОНТИ та ВІДНОВЛЕННЯ ЖИВЛЕННЯ. У Донецькій області за добу бригади обленерго відновили енергопостачання понад 7 тис. споживачів, які були знеструмлені через бойові дії. Відновлено енергопостачання понад 1 тис. на Сумщині.
ЯК ДОПОМОГТИ ЕНЕРГОСИСТЕМІ. Допомогти збалансувати енергосистему, особливо у вечірні години – з 19:00 до 22:00 – допоможе розумне споживання електроенергії. Його правила прості: переносьте використання потужної техніки з вечірніх годин на день або ніч, не вмикайте кілька потужних приладів одночасно та вимикайте світло, виходячи з кімнати.