Прес-центр14 березня 2018, 09:03

ПІДСУМКИ РОБОТИ ГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ НОВОАЙДАРСЬКОГО РАЙОНУ ЗА 2017 РІК

Райдержадміністрація разом з депутатським корпусом районної ради, міською, селищною та сільськими радами постійно спрямовувала свою діяльність на стабілізацію ситуації в усіх сферах суспільного життя району, забезпечення наповнення бюджетів усіх рівнів, розв'язання соціальних проблем мешканців району та внутрішньо переміщених осіб.

Промисловість

Виробничу діяльність в районі здійснюють 8 промислових підприємств.

Обсяг реалізованої промислової продукції за 11 місяців 2017 року склав 3 млрд. 373 млн. 932,9 тис грн, що становить 16,2 % до всієї реалізованої продукції по області та складає 112,5 % прогнозних програмних показників на 2017 рік.

Джерелом енергозабезпечення як району, так і всієї області, є відокремлений підрозділ «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго».

Дане підприємство є основним генеруючим підприємством регіону. У зв’язку з припиненням енергопостачання на тимчасово непідконтрольну територію Луганської області зменшився обсяг виробництва електроенергії. За оперативними даними підприємством за 2017 рік вироблено електроенергії 2677,53 млн. кВт*г, що на 660,9 млн.од. менше відповідного періоду 2016 року, теплової енергії – 36,23 тис. Гкал., що менше показника минулого періоду на 7,13 тис. Гкал. Обсяг реалізованої продукції в діючих цінах склав 3 млрд.570 млн. грн.

У вирішенні продовольчої безпеки району значне місце займає харчова промисловість, яка є заключним ланцюгом у виробництві продовольчої продукції. Галузь переробки зерна представлена ТОВ «Айдар МілаМ» та ТОВ «Айдарський Пекар».

Вищезазначені підприємства займаються виробництвом борошна вищого та першого ґатунків, крім того «Айдар МілаМ» випускає пшеничні висівки, а ТОВ «Айдарський Пекар» - комбікорми. Виробничі потужності млинового комплексу ТОВ «Айдарський Пекар»: переробка зерна 120 тон на добу, комбікормове виробництво - 60 тон на добу. В 2017 році ТОВ «Айдарський Пекар» (за оперативними даними) виробило 13,2 тис. тон борошна. Обсяг реалізованої продукції склав 77,6 млн.грн. при програмному показнику 51,0 млн.грн., що на 52,2 % більше.

М’ясопереробна галузь представлена ПП «Новоайдарський м’ясопром» (с. Чабанівка) та ФОП «М’ясоїдівська» (с. Смолянинове). Ці підприємства виробляють ковбаси та м’ясні копченості.

Галузь оброблення деревини та виробництво виробів з деревини представлена Державним підприємством «Новоайдарське лісомисливське господарство», в структуру якого входить цех з переробки деревини, де здійснюється виробництво тріски технологічної та пиломатеріалів. За 2017 рік реалізовано продукції на суму 22 млн. 343 тис.грн., в тому числі 625,5 м³ пиломатеріалів необрізних на суму 767,7 тис.грн., 533,1 м3 обрізних пиломатеріалів на суму 983,2 тис.грн., заготовок пиляних 625,4 м3 на суму 1 млн. 254,3 тис.грн. та 656,2 м³ тріски технологічної на суму 296,2 тис. грн., бруса – 3 м³ на суму 3,8 тис.грн. та інші вироби.

Виробництво машин і устаткування для добувної промисловості та будівництва представлене ТОВ «Ферум-строй-сервіс», яке виробляє ролики для транспортерів та конвеєрів виключно під замовлення. За 2017 рік підприємством вироблено продукції на суму 36 млн 619,877 тис. грн.

На території м. Щастя працюють два комунальні підприємства: КП «Жилбудсервіс», яке здійснює діяльність із забору, очищення та постачання води, а також каналізації, відведення й очищення стічних вод та КП «Щастинська теплова енергетична компанія», яке здійснює діяльність з постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря. Очікуваний обсяг реалізованої продукції за 2017 рік по КП «Щастинська ТЕК» складає 3 млн. 795,2 тис.грн.

У структурі промислового виробництва присутня й целюлозно-паперова промисловість. Галузь представлена підприємством ТОВ «Новоайдарська друкарня», яке займається виробництвом друкарської продукції. Підприємство випускає журнали реєстраційні, книги бухгалтерські, формуляри і бланки, інші канцелярські вироби, з паперу чи картону. За 2017 рік очікуваний обсяг реалізації продукції склав 332,3 тис. грн. Не дивлячись, що програмний показник виконаний - підприємство працює на мінімальній потужності через нестачу обсягів виробництва.

Завдяки внутрішньо обласній кооперації збільшується обсяг реалізації продукції, налагоджуються зв’язки. Так, переробними підприємствами району закуплено 17,5 тис.т. пшениці на суму 78,6 млн. грн. та реалізовано 23,020 тис.т. борошна.

ДП «Новоайдарське лісомисливське господарство» співпрацювало з ТДВ «Лисичанський желатиновий завод», КСП «Олексіївське», КСП ім. Дзержинського, бюджетними організа-ціями району, постачаючи до цих установ та підприємств свою продукцію (пиломатеріали, дрова паливні, щепу, новорічні ялинки). Обсяг коопераційних зв’язків склав 689,8 тис.грн.

 

Стан енергозбереження

Забезпечення сталого розвитку району безпосередньо пов’язане з достатнім та надійним енергозабезпеченням, а також впровадженням ефективних енергозберігаючих заходів у всіх галузях економіки.

Потенціал енергозбереження в районі досить високий. Щоденно можна заощадити десятки тисяч гривень за рахунок зменшення марнотратного споживання енергетичних ресурсів, насамперед шляхом упровадження нових енергозберігаючих технологій.

З метою стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом часткового відшкодування частини суми кредиту з районного бюджету райдержадміністрацією було розроблено Програму відшкодування частини суми кредиту на енергозберігаючі заходи на 2016-2018 роки (далі – Програма), яка затверджена рішенням сесії районної ради від 17.11.2016 р. №7/15. Дана програма прийнята першою серед районів Луганської області. Відповідно до цієї Програми з районного бюджету відшкодовується 5% суми кредиту на енергозберігаючі заходи для населення Новоайдарського району.

Протягом 2017 року Програмою скористалися 139 сімей, які отримали «теплі кредити» в АТ «Ощадбанк» на 2,3 млн.грн. З районного бюджету 5-відсоткове відшкодування отримали 141 особа на суму 106,3 тис.грн. (у тому числі за кредитами минулого року).

Новостворене в смт. Новоайдар ОСББ «Молодіжний 2» вдруге скористалося Урядовою програмою з енергоефективності та уклало договір з «Ощадбанком» на кредитування заходів – установку металопластикових конструкцій (вікон у під’їздах будинку). Сума кредиту – 30 тис.грн. під 18,5 % річних строком на 5 років. Згідно розрахунку по субсидіям, ОСББ отримало відшкодування з державного, районного та селищного бюджетів 60% «тіла» кредиту на суму 18 тис.грн.

У 2017 році до Програми долучився ПАО КБ «Приватбанк», яким надано населенню району 20 «теплих кредитів» на 309 тис.грн. Але відшкодування за цими кредитами з районного бюджету не здійснювалось (з причини не надання банком реєстрів отримувачів кредитів).

Електроенергетичну галузь економіки Новоайдарського району представляють енергопостачальні підприємства: ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», ТОВ "ЛЕО" Щастинський район електричних мереж, які займаються ліцензійною діяльністю з постачання і передачі електроенергії за регульованим тарифом споживачам регіону.

У районі велика увага приділяється питанням зниження енерговитрат.          У сільському господарстві - це придбання і використання енергонасичених машин і комплексів, які одночасно поєднують ряд операцій.

У соціальній сфері основна доля енерговитрат - використання газу на опалення, доля якого в об'ємі оплати енергоресурсів складає близько 80%.

Основний напрямок в зниженні енерговитрат:

 - заміна обладнання для котелень на нове з вищим ККД;

- на відновлюваних об'єктах, що реконструюються, установка топочного обладнання, використання нових технологій при спалюванні вугілля, дров;

- виконання заходів (санації) щодо зменшення втрат тепла через огороджуючі елементи будівель.     

У 2017 році в районі проведено наступні заходи з енергозбереження:

- за кошти місцевого бюджету було проведено капітальні ремонти будівлі Михайлюківської ЗОШ (заміна вікон та утеплення покрівлі) – 836,1 тис.грн. та НВК Новоохтирська ЗОШ-ДНЗ (заміна та утеплення покрівлі) – 1 млн. 307,1 тис.грн.;

- Штормівська АСЛ, Муратівська АСЛ – придбання за кошти місцевого бюджету двох твердопаливних котлів на суму 70,8 тис.грн., капітальний ремонт вузлів котельної на 51,2 тис.грн.;

- капітальний ремонт трансформатора водонасосної станції з заміною кабельних ліній скважин №6,7,8 – 68,0 тис.грн. за кошти міської ради м.Щастя.;

- капітальний ремонт адмінбудівлі КП «Жилбудсервіс» м.Щастя (утеплення фасадів) по вул.Дружби,2а - 652,0 тис.грн.

У 2017 році здійснено:

- капітальний ремонт приміщення районного БК (заміна дверей) -76,0 тис.грн.;

- капітальний ремонт Олексіївського СБК (заміна вікон і дверей) – 115,6 тис.грн.

 

Агропромисловий комплекс 

У Новоайдарьскому районі сільськогосподарським виробництвом займаються 56 агроформуровань всіх форм власності. До основного кола звітності входять 24 великих підприємства. У мале коло входять 32 дрібних підприємства.

   З наявної в районі площі ріллі (70,1 тис. га) 5 підприємств із землекористуванням понад 3 тис. га обробляють 32 тис. га або 45% в т.ч. ПрАТ СПФ "Агротон" 17 тис. га (24% всієї ріллі району), 6 підприємств - із землекористуванням до 3 тис. га - обробляють 9 тис. га або 13%, 45 дрібних господарств обробляють 8 тис. га або 11%. Власники земельних паїв та приватні підприємства обробляють 21,1 тис. га або 30%

   У 2017 році в районі зернові культури зібрані на площі 20 546 га, намолочено 81 630 тон, урожайність склала 39,7 ц/га.

   Ранні зернові культури зібрані на площі 15 522 га, намолочено 69 355 тон, при середній врожайності 44,7 ц/га.

   Пізні зернові культури зібрані на площі 5 024 га, намолочено 12 275 тон, при середній врожайності 24,4 ц/га.

   За показниками врожайності зернових район зайняв друге місце по області.

   Крім того, соняшник зібрано на площі 19 855 га, намолочено 35 092 тони, при урожайності 17,7 ц/га.

   Під урожай 2018 року посіяно 16 832 га озимих культур, що на 2 122 га більше рівня минулого року, в т. ч. на зерно 16 621 га.

З них:

- озимої пшениці – 15 442 га,

- озимого жита – 1 079 га,

- озимого ячменю – 100 га.

Сівбу озимих культур було проведено в оптимальні терміни з дотриманням всіх агротехнічних норм, насінням не нижче 2-ї репродукції і сортами, занесеними до реєстру і рекомендованими для Степової зони України. Під посів озимих було внесено 980 тон мінеральних добрив.

На кінець 2017 року озимі культури знаходяться в наступному стані:

- в доброму стані – 4 242 га

- в задовільному стані – 10 327 га

- в слабкому і зрідженому – 2 263 га

Озимі культури припинили вегетацію в фазі кущіння, 3-го листка і сходів.

Для проведення підживлення та весняно-польових робіт агроформуваннями та фермерськими господарствами району вже закуплено 2 200 тон мінеральних добрив.

 

Механізація

   У 2017 році агроформуваннями району було закуплено 23 одиниці (в 2016 році 21 одиниця) сільськогосподарської техніки, з них:

тракторів – 9 од.,
зернозбиральних комбайнів – 3 од.,
сільськогосподарських машин - 11 од.

Всього у поточному році агроформуваннями району закуплено нової техніки на суму 41 млн 637 тис. грн. (в 2016 році на 35 млн. 110 тис. грн.).

 

 

 

 Розрахунки за оренду паїв

В 2017 році загальна сума виплат орендної плати за користування земельними частками (паями) склала 13 млн. 654 тис. грн. На 01.02.2018 року виплачено 13 млн. 618 тис. грн., що складає 99,7 % від нарахованої суми. Орендна плата виплачена грошима (7 млн 937,9 тис. грн.), зерном (3 млн 720 тис. грн.), іншою продукцією (1 млн 380 тис. грн..), послугами (581 тис. грн.).

 

Тваринництво

   В районі тваринництвом займаються 5 господарств на території 4 сільських рад.

   На 1 січня 2018 року в агроформуваннях району утримується 1 844 голови ВРХ, у тому числі 770 гол. корів, що на 65 гол. ВРХ менше минулорічного показника.

   У 2017 році підприємства району виробили 2 594 т молока, що на 51 т менше, ніж у минулому році, при удої на фуражну корову 3 215 л молока, що на 52 літри менше, ніж у минулому році.

   Найбільшим виробником молока в районі є ПрАТ СВФ «Агротон», де утримується 223 голови корів та вироблено 1 110 т. молока, при удої на фуражну корову 5 094 л молока. Це найкращий показник у районі. В інших господарствах удої становлять 3 056 л молока на фуражну корову (КСП ім. Дзержинського), 2 374 л (КСП «Олексіївське») та 1290 л (ФГ «Агромакс»).

   Свинарством у районі займаються 3 господарства, де на 1 січня 2018 року утримується 3 218 гол. свиней, що на 141 гол. більше, ніж у 2016 році: ТОВ «Сфера» утримує 2 099 гол. свиней, КСП ім. Дзержинського – 800 гол. свиней, КСП «Олексіївське» - 319 гол. свиней.

   Валовий приріст худоби за 2017 рік склав 515,7 т, у тому числі 171 т на дорощуванні та відгодівлі ВРХ та 344 т на дорощуванні та відгодівлі свиней.

   За 2017 рік об’єми реалізації на забій м’яса у живій вазі склали 129 т, що на 19 т більше минулорічного показника, у тому числі 13,5 т свинини та 115,5 т яловичини.

   Підприємства району реалізували населенню та приватним підприємцям 581 гол. молодняку ВРХ та 3 339 гол. свиней.

 

 

 

Фінанси

Завдяки постійній роботі райдержадміністрації з органами місцевого самоврядування щодо виконання доходної частини зведеного бюджету району станом на 01.01.2018 року з 19-ти бюджетів району забезпечено виконання прийнятих зобов’язань по наповненню загального фонду 13-ма сільськими, селищним та районним бюджетами.

Виконання власних надходжень по податках та зборах загального та спеціального фондів зведеного бюджету району у 2017 році забезпечено на 123,0 %, тобто при плановому показнику звітного періоду 104,9 млн. грн. фактичні надходження до зведеного бюджету склали 129,1 млн. грн., у тому числі:

загального фонду – 92, 4 млн. грн.,

спеціального фонду – 36,7 млн. грн.

В порівнянні з попереднім роком власні надходження місцевих бюджетів збільшились на 19,0 млн. грн., або на 25,9 %.

Аналізуючи виконання доходної частини бюджету району в розрізі податків, зборів та інших обов’язкових платежів станом на 01.01.2018 року слід зазначити, що з доходних джерел, які надходять до бюджету району, планові показники виконано по податку та збору на доходи фізичних осіб на 118,9 % або фактичні надходження склали – 62,9 млн. грн.; рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів – 164,0 %, ( 1,4 млн. грн.). З місцевих податків виконано планові показники по земельному податку з юридичних осіб та фізичних осіб на 148,6 % ( 1,8 млн. грн.) та єдиному податку – 143,3 % ( надійшло 14,1млн. грн. ).

Фінансування видатків бюджету району проведено у межах затверджених асигнувань. В передбачених обсягах забезпечено фінансування всіх захищених статей видатків.

Видаткову частину бюджету району за 2017 рік виконано на 90,6 % або бюджетні установи профінансовано на 417,5 млн. грн., у тому числі по: загальному фонду на 352,3 млн. грн., по спеціальному фонду – 65,2 млн. грн.

В загальному фонді зведеного бюджету захищені статті (без урахування міжбюджетних трансфертів) складають 69,9 %.

Кредиторська заборгованість  бюджетни установам на 01.01.2018 р. по загальному фонду склала 25,7 млн. грн. – це по пільга та субсидія за житлово-комунальні послуги - 25,7 млн. грн.

 

Публічні закупівлі

Закупівлі в районі відбуваються у урахуванням Закону України «Про публічні закупівлі» та здійснюється в електронній системі публічних закупівель Prozorro, яка є найефективнішим інструментом здійснення закупівель та розпорядження бюджетними коштами.

В системі Prozorro структурними підрозділами райдержадміністрації в поточному році проведено 27 електронних закупівель на загальну суму 8 млн. 703 тис. грн.., з яких:

відділом освіти райдержадміністрації: бензин, дизельне паливо, вугілля, електроенергія, газове паливо та його розподіл, шкільні підручники, газові котли, 2 шкільні автобуси, навчальне обладнання для кабінету фізики, шкільні меблі на загальну суму 6 млн 345,89 тис грн;

відділом культури районної державної адміністрації: природний газ, комп’ютерне та музичне обладнання, музичні інструменти; капітальний ремонт Новоайдарського районного будинку культури (фойє), поточний ремонт будівлі Айдар-Миколаївського будинку культури, капітальний ремонт сільського будинку культури в с.Олексіївка на загальну суму 2 млн. 23,8 тис. грн..;

управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації: робочі місця для працівників (комп’ютерне та інше обладнання) на суму 154 тис 396 грн.;

районною держадміністрацією – дизельне паливо на суму 129,0 тис.грн.

Також через Prozorro Новоайдарський ЦПМСД, Новоайдарське РТМО, КЗ «Щастинська міська лікарня» закуповують предмети, матеріали, медичне та інше обладнання та інвентар, медикаменти, перев’язувальні матеріали, комп’ютерну техніку, бензин тощо. Іншими розпорядниками бюджетних коштів через електронні аукціони в Prozorro також проводяться закупівлі комп’ютерного та іншого обладнання, меблів, проводиться відбір підрядників на виконання робіт тощо.

 

Інвестиційна та підприємницька діяльність району

Залучення інвестицій є одним з ключових завдань розвитку економіки району. За 9 місяців 2017 року освоєно 65 млн. 515 тис. грн. капітальних інвестицій, що становить 2 100,1 грн. на одну особу.

За 9 місяців 2017 року введено в експлуатацію 446 м2 загальної площі житла в міській місцевості за рахунок коштів індивідуального житлового будівництва, тобто майже 50 % планового Програмного показника.

Обсяг виконаних будівельних робіт за 2017 рік склав 10 млн. 481 тис.грн.

Головним джерелом інвестицій залишаються власні кошти підприємств, які спрямовуються на оновлення машинно-транспортного парку, закупівлю обладнання.

Соціальна сфера району активно веде роботу по залученню коштів усіх рівнів бюджету та міжнародних організацій. За рахунок цих коштів проводяться ремонтно – будівельні роботи навчальних закладів, лікарень, сільських лікарських амбулаторій та ФАПів, закладів культури, заходи по покращанню житлово-комунального господарства, ремонту доріг, освітлення тощо. Оновлюється матеріально-технічна база, що у свою чергу призводить до покращення соціально-економічного стану району та дозволяє задовольняти і вирішувати нагальні потреби населення в медичному обслуговуванні, освіті, культурі, в наданні житлово-комунальних та соціальних послуг.

В 2017 році бюджетними установами освоєно субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в розмірі 3 млн. 138,445 тис. грн. Реалізовано 14 проектів, з яких: впровадження вуличного освітлення за інноваційними технологіями на 4 вулицях по села Штормове, Денежникове, Гречишкине та Бахмутівка; збудовано 3 дитячі майданчики в селах Штормове, Бахмутівка та селищі Побєда; зроблено поточний ремонт 4 ділянок автодоріг по вулицям смт Новоайдар; проводився ремонт Співаківського фельдшерського пункту; поповнена матеріально-технічна база Новоайдарської селищної ради та КП «Новоайдарське СКП».

За рахунок коштів районного та місцевих бюджетів проводяться реконструкції, капітальні та поточні ремонтні роботи закладів:

освіти загальною вартістю 3,3 млн. грн.. (НВК Олексіївська школа-гімназія, Бахмутівська, Штормівська ЗОШ, НВК Новоохтирська ЗОШ -ДНЗ, Трьохізбенська ЗОШ, харчувального блоку та їдальні Щастинської ЗОШ №2, районного методичного кабінету);

охорони здоров’я загальною вартістю 2,1 млн. грн. (внутрішні мережі електропостачання, ліфт лікувального корпусу Новоайдарського РТМО, інфекційне відділення з термомодернізаційним ефектом Новоайдарського РТМО, колишній стоматологічний корпус під розміщення рентгенологічної служби Новоайдарського РТМО, Дмитрівський та Побєдівський ФАПи, хірургічне відділення Щастинської міської лікарні, система опалення Щастинської міської лікарні);

культури загальною вартістю 1,16 млн. грн. (районний будинок культури, Айдар-Миколаївський клуб, Олексіївський сільський будинок культури);

житлово-комунального господарства: ремонти автодоріг по вулиця смт Новоайдар загальною вартістю 3,19 млн. грн.; реконструкція мереж вуличного освітлення смт. Новоайдар та селища Побєда.

Інвестиції направляються на поліпшення матеріально-технічної бази закладів:

охорони здоров’я:

Новоайдарським РТМО закуповується медичне обладнання: система рентгенівська діагностична на 2 робочих місця з пристроєм для оцифрування рентгенівських знімків та принтером сухого друку вартістю 4 млн. 494 тис. грн. (за рахунок коштів обласного бюджету), гастрофіброскоп вартістю 538 тис. грн., центрифуга для відділення переливання крові вартістю 191,5 тис. грн., ваги-помішувачі для відділення переливання крові вартістю 55,0 тис. грн, електрокардіограф вартістю 43,0 тис. грн., комп’ютерне та інше обладнання на суму 76,0 тис. грн., холодильник та морозильна камера на 20,0 тис. грн., лабораторний шкаф та офісні меблі на суму 19,5 тис. грн., одяг для медичних працівників та обслуговуючого персоналу на 34,963 тис. грн. Безоплатно отримано монітор пацієнта вартістю 44,0 тис. грн.

Новоайдарським ЦПМСД придбано медичне обладнання на загальну суму 139,168 тис. грн.; сейфи меблеві з внутрішнім закритим відділом на суму 15,21 тис. грн.; пральна машина вартістю 5,324 тис. грн.; меблі 176 од. (стільці, столи, шафи, тумбочки та інше) на суму 148,9 тис. грн.; 2 твердопаливні котли тривалого горіння на 68,0 тис. грн.; придбано комп’ютерного та іншого обладнання на суму 38,555 тис. грн.; м’який інвентар на суму 67,972 тис. грн.

З метою забезпечення спеціалізованим автотранспортом Новоайдарського центру первинної медико-санітарної допомоги в 2017 році придбано: 5 автомобілів ЗАЗ SENS для 5 сільських лікарських амбулаторій загальною вартістю 923,55 тис. грн. за рахунок коштів обласного (900 тис. грн.) та районного бюджету (23,55 тис. грн.); 2 автомобілі SENS вартістю 374,6 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету; 2 автомобілі Нива вартістю 748,02 тис. грн. за рахунок коштів районного бюджету для Кримської та Трьохізбенської АСЛ.

освіти: придбане навчальне, комп’ютерне, спортивне та інше обладнання на загальну суму майже 700 тис. грн.

культури: придбане комп’ютерне, музичне та інше обладнання, інструменти на загальну суму майже 900 тис. грн.

фізкультури та спорту: придбані обладнання, інвентар та спортивні майданчики на загальну суму майже 700 тис. грн.

В рамках проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІІ” в 2017 році завершено реалізацію 3 мікропроектів: "Капітальний ремонт вуличного водопроводу с.Новоохтирка Новоайдарського району Луганської області" на суму 263,006 тис.грн, "Капітальний ремонт дитячої дошкільної установи «Білосніжка» в с.Олексіївка, Новоайдарського району на суму 276,441 тис. грн., "Благоустрій населеного пункту смт. Новоайдар, шляхом закупки та встановлення сміттєвих баків на території селища" на суму 207,410 тис. грн.

Розпочато реалізацію проекту ПРООН «Розширення центру надання адміністративних послуг в Новоайдарському районі та реконструкція громадського будинку під Центр надання адміністративних послуг», кошторисною вартістю 3 млн. 272,73 тис. грн.., з яких 70 % (2 млн. 310,09 тис. грн.) – кошти ПРООН і 30% (962,64 тис. грн.) – кошти районного бюджету.

За проектом ПРООН «Верховенство права та безпека на рівні громад у постраждалих від конфлікту районах України» реалізується мікропроект "Зміцнення особистої та громадської безпеки на території села Олексіївка шляхом встановлення вуличних автономних ліхтарів на сонячних батареях» на суму 332,0 тис.грн.

За проектом ПРООН та Програми малих грантів «Підтримка потреб громади в енергії» здійснюється реалізація мікропроекту «Впровадження інноваційних підходів в с.Денежникове шляхом встановлення вуличних автономних ліхтарів на сонячних батареях» -1 млн. 354,3 тис.грн.

За фінансової підтримки уряду Японії та впровадження ПРООН Проекту «Економічне відновлення та розбудова життєво важливих об’єктів інфраструктури в Східних регіонах України» проведено утеплення фасаду будівлі Новоайдарського територіального центру соціального обслуговування загальною вартістю 850,51 тис. грн.

За фінансової підтримки УВКБ ООН м.Сєвєродонецьк «Проект швидкого реагування» облаштований дитячо-спортивний майданчик та придбано музичне обладнання до сільського будинку культури на суму 8 тис. євро.

За фінансової підтримки UNICEF проведені ремонтні роботи в дошкільному навчальному закладу «Сонечко» вартістю 308,266 тис.грн. та НВК Новоайдарська школа – гімназія на суму 78,0 тис.грн.

Завдяки Програмі підтримки територій, постраждалих внаслідок АТО, за фінансової підтримки CO International Women’s Club відремонтовано танцювальну залу в приміщенні Щастинського будинку культури вартістю 300,0 тис.грн.

 

Розвиток підприємництва

Підприємництво є важливим сектором економіки, який сприяє вирішенню багатьох соціальних проблем. Насамперед, він забезпечує зайнятість населення, створення нових робочих місць, зменшення безробіття, насичення ринку необхідними товарами та послугами, створення здорової конкуренції, яка сприятливо впливає на розвиток економіки та забезпечує стабільність району в цілому, поповнює бюджети всіх рівнів.

В районі 918 діючих суб’єктів малого і середнього підприємництва: 10 середніх, 97 малих підприємств та 811 фізичних осіб – підприємців.

Чисельність зайнятих у секторі малого і середнього підприємництва (включаючи фізичних осіб підприємців) – 2 328 осіб, з них: 834 особи - на середніх підприємствах, 453 - на малих підприємствах та 1 041 фізична особа – підприємець.

Переважна більшість суб’єктів малого бізнесу працює в сфері торгівлі і послуг, тоді як середнє підприємництво в районі зосереджено в промисловому та сільськогосподарському виробництві.

Інфраструктура підтримки підприємництва представлена 1 кредитною спілкою, 2 банківськими установами, 5 страховими компаніями (з філіями), 4 громадськими об’єднаннями, консультативно – дорадчим органом при райдержадміністрації, 1 центром надання адміністративних послуг.

Фінансово-кредитною установою за 2017 рік надано кредитів на суму 70 тис. грн., в тому числі: фермерському господарству 35,0 тис. грн. та 2 фізичним особам-підприємцям 35,0 тис. грн.

За рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття надана одноразова виплата по безробіттю для відкриття власної справи одній особі на суму 41,3 тис.грн.; організоване професійне навчання для самостійної зайнятості та подальшого працевлаштування у сфері малого бізнесу для 75 осіб (4,3 тис.грн.)

Міжнародна некомерційна організація MERSY CORPS, Міжнародна організація з міграції (МОМ) та ПРООН неодноразово проводили навчання для суб’єктів підприємницької діяльності. Таким чином охоплено 64 суб'єкта підприємницької діяльності. Результатом цього заходу є 43 подані заяви на участь у програмі надання грошових грантів, з яких підтримано 3. По дво заявка закуплено обладнання для проведення господарської діяльності. 1 підприємець отримав фінансову допомогу в еквіваленті 500 $.

Також завдяки проведени Представництвом Норвезької Ради у справах біженців в Україні тренінгів 12 осіб отримали гранти у розмірі по 1000$ кожному. П’ятьма особами було створено сільськогосподарський кооператив. Пріоритетним напрямком для надання грантів стало сільське господарство, а саме бджільництво, кролівництво, свинарство.

Для сприяння розвитку малого та середнього підприємництв з селищного бюджету на зазначені цілі виділено 234,5 тис.грн.

Розвиток споживчого ринку району направлений на забезпечення продовольчої безпеки, ефективне функціонування товарного ринку і задоволення попиту населення в продукції продовольчого, непродовольчого призначення і послугах побутового обслуговування.

В районі розташовано 240 об’єктів торгівлі, шз них 196 магазинів (торговельною площею 11 665,6 м²). Із загальної кількості магазинів: 116 –продовольчі магазини, 80 – непродовольчі. В районі функціонує 17 аптек та аптечних пунктів, 6 автозаправних станцій, включаючи АГНКС.

Ресторанне господарство в районі представлено 32 об’єктами (включаючи закриті їдальні для харчування осіб на підприємствах та в організаціях, у загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах) на 1 758 посадкових місць.

На території Новоайдарського району функціонує ТОВ «ТЦ «Айдар» та ринок КП «Щастинський продторг».

Площа ТОВ «ТЦ «Айдар» складає 6589 кв. м, торгівельні місця орендують 58 підприємців.

Загальна площа КП «Щастинський продторг» - 0,55 га. Торгівельна площа речового ринку складає 525 кв.м, змішаного ринку – 935 кв.м (загальна торгівельна площа – 1 460 кв.м) . На території ринку розміщено 115 модулів та 183 торгових місця (прилавки без навісів).

На сьогоднішній день ринок насичений всіма групами продовольчих і непродовольчих товарів. Через торгову мережу реалізується понад 95% товарів вітчизняних виробників. За рахунок обласних та місцевих виробників повністю задовольняється попит населення в таких продовольчих товарах, як хлібобулочні, ковбасні, кондитерські вироби, молочні продукти, олія, яйце, борошно, а також в крупах, макаронних виробах, безалкогольних напоях.

У 2017 році очікуваний обсяг реалізованих послуг 6,1 млн.грн. Збільшення показника відбувається за рахунок збільшення перевезень підприємством МПП «Експрес», наданням послуг підприємствами ТОВ «ТЦ «Айдар», телерадіокомпанією «Енергія».

 

Демографічна ситуація

Демографічний чинник є одним із визначальних показників для забезпечення стабільного й безпечного розвитку території, а проблеми оптимального демографічного розвитку слід розглядати як першочергові інтереси району, як фактор і водночас як результат його функціонування.

На початок 2017 року в районі проживало 41 418 осіб, зареєстровано 17 тис. внутрішньо переміщених осіб. Станом на 1 листопада 2017 року чисельність наявного населення становила 40 818 осіб. За цей період кількість народжених склала 194 дитини, кількість померлих 651 особа. Природний рух склав 457 осіб.

Від демографічної характеристики працездатного населення і показників демографічного розвитку залежить розвиток трудового ресурсу.

Кількість незайнятих громадян, які перебували на обліку в державній службі зайнятості протягом 2017 року, склала 1 251 осіб, з яких 1 001 – отримали статус безробітних, це на 15,5 % менше відповідного періоду 2016 року.

За цей період за допомогою служби зайнятості працевлаштовано 574 особи, що на 1,1 % більше минулого року. Станом на 01.01.2018 чисельність безробітних становить 323 особи.

Протягом року на обліку перебувало 66 безробітних внутрішньо переміщених осіб, 21 з яких працевлаштовано. Загалом за допомогою служби зайнятості працевлаштовано 27 внутрішньо переміщених осіб.

В 2017 році на обліку в центі зайнятості перебуває 67 учасників антитерористичної операції, з яких в поточному році працевлаштовано 14 осіб: 1 учасник АТО отримав одноразову допомогу на підприємницьку діяльність, одну особу працевлаштовано з наданням компенсації роботодавцю фактичних витрат по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, 10 – по направленню та 4 – по контракту на військову службу.

З метою запобігання масового безробіття, збереження існуючих та створення нових робочих місць проводилось профнавчання за направленням служби зайнятості. Протягом 2017 року професійне навчання пройшов 171 безробітний.

Для забезпечення тимчасової зайнятості безробітного населення в 2017 році в районі громадськими роботами охоплено 208 осіб при плані 150 осіб.

 

Доходи населення

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у січні-вересні 2017 року складала 6 618 грн., що на 38,4 % більше аналогічного періоду минулого року; 111,0% середнього рівня по регіону та 123,2% планового Програмного показника.

Заборгованості по заробітній платі по економічно активни підприємства немає.

 

Соціальний захист населення

Станом на 01.01.2018 року на обліку в управлінні соціального захисту населення Новоайдарської райдержадміністрації перебуває 8 025 домогосподарств. Станом на 01.01.2017 на обліку перебувало 7 969 домогосподарств.

За призначенням субсидії у 2017 звернулося 12 231 осіоба призначено на загальну суму 74,15 млн.грн., у 2016 – 11 527, призначено на загальну суму 48,68 млн.грн. Збільшення звернень обумовлене підвищенням тарифів на комунальні послуги.

За призначенням усіх видів державної соціальної допомоги протягом 2017 року до управління звернулося 5 316 осіб, допомогу призначено на суму 69,09 млн.грн.

За 2017 рік пільговій категорії населення надано пільг на житлово-комунальні послуги (електроенергія, водо-, газопостачання) на суму 7 млн. 245 тис. грн. та нарахована готівка: на тверде паливо 159 особам на загальну суму 261,6 тис. грн.; на балонний газ нарахована 24 особам на загальну суму 2,9 тис. грн., виплачено 174,5 тис. грн.

В травні 2017 р. нарахована та виплачена щорічна разова допомога 1 710 особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» на загальну суму 1 млн. 853 тис. грн.

У звітному періоді були видані 89 направлень на забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації та 185 направлень – на протезні вироби. 36 непрацюючим малозабезпеченим особам, особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю нарахована та виплачена одноразова матеріальна допомога на суму 22,018 тис. грн.

Протягом звітного періоду 2017 року в санаторно-курортних закладах пройшли курс лікування 15 осіб з інвалідністю, 13 ветеранів війни, 7 учасників АТО та 18 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пільгами на медичне обслуговування забезпечені громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 140,1 тис. грн.

Згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було призначено різних видів допомог та компенсацій на загальну суму 1 млн. 127,4 тис. грн. профінансовано в повному обсязі.

На засіданнях координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми розглядаються звернення щодо насильства в сім’ї. Протягом 2017 року було розглянуто 18 звернень. З метою запобігання насилля в сім’ї та серед дітей і підлітків протягом року проведено 4 семінари, 2 круглих столи, надруковано 2 статті в районній газеті «Вісник Новоайдарщини» та на сторінці Новоайдарської райдержадміністрації в соцмережі Facebook.

 

На організацію та проведення літнього відпочинку та оздоровлення дітей в Новоайдарському районі у 2017 році з місцевого бюджету витрачено 567,7 тис.грн. згідно Програми організаційного і фінансового забезпечення дітей на 2016-2020 роки. Завдяки додатково виділеним коштам з обласного бюджету – 258,7 тис.грн. було збільшено кількість дітей, охоплених оздоровчими та відпочинковими послугами. Одночасно з цим, на оздоровлення та відпочинок дітей району було залучено позабюджетні кошти у розмірі 1 млн. 230,00 тис.грн.

Загальна кількість дітей шкільного віку згідно даних відділу статистики – 3 195 осіб. Забезпечено оздоровленням та відпочинком у 2017 році – 1 643 дитини, що складає 52 % від загальної кількості дітей, з них відпочинком – 1 207 дітей (38%), оздоровленням – 436 дітей (14 %).

 

Пенсійне забезпечення

Впродовж 2017 року виплату пенсій та грошової допомоги у законодавчо визначені терміни було забезпечено 20,3 тис. пенсіонерам.

Різке збільшення чисельності пенсіонерів – у 3 рази відбулося за рахунок внутрішньо переміщених осіб з зони проведення АТО.

Видатки фонду на пенсійні виплати за 2017 рік склали - 604,8 млн. грн.

Середній розмір пенсії по району на 01.01.2018 становить 2 599,59 грн., в порівнянні з 2016 роком збільшився на 864,8 грн., або на 33 %.

В червні 2017 року в м. Щастя відкрито віддалене робоче місце (чисельність в зоні обслуговування складає 6 500 пенсіонерів), в якому було надано послуги 2 030 особам.

 

Захист прав дитини

Станом на 01.01.2018 р. на території Новоайдарського району проживають 5 766 дітей віком до 18 років.

На території району мешкає 91 дитина зі статусом, на первинному обліку служби у справах дітей перебувають 84 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 22 – сироти. Під опікою перебувають 70 дітей, в прийомні сім’ї влаштовані 4 дитини, в дитячому будинку сімейного типу виховується 1 дитина, на державному забезпеченні перебувають 9 дітей.

Протягом року до дитячого будинку влаштована 1 дитина; 1 дитина влаштована на повне державне забезпечення до КЗ «Новоайдарська обласна санаторна загальноосвітня школа-інтернат до влаштування на сімейні форми виховання.

Згоду на влаштування до школи-інтернату за заявою батьків надано 1 дитині. Протягом року батьки 5 дітей позбавлені батьківських прав, 2 дітей влаштовані під опіку, 3 перебувають на повному державному забезпеченні.

В районі функціонують 5 прийомних сімей, в яких виховуються 7 дітей.

Усиновленню підлягають 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 2 до 18 років.

В сімейних формах виховання перебувають 75 дітей, що складає 89,2% від загальної кількості дітей вказаної категорії.

На території району перебувають 1 927 дітей, які переміщені з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, з них 2 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 дитини перебувають на території району у супроводі родичів.

Дитячих будинків сімейного типу, які вимушено або самостійно залишили місце проживання за різних обставин, в районі не зареєстровано.

Питання щодо стану забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа перебуває на контролі в райдержадміністрації.

Рішенням сесії Новоайдарської районної ради 17 серпня 2017 року затверджена районна Програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Новоайдарському районі на 2017-2018 роки. Програма передбачає використання коштів з обласного, районного та сільських бюджетів. Але станом на 31.12.2017 року кошти для реалізації Програми не передбачалися.

В районі ведеться робота щодо забезпечення взяття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при досягненні ними 16 років на квартирний облік для забезпечення житлом. На квартирному обліку перебувають 4 дитини та 10 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2017 року на квартирний облік поставлені 2 дитини.

У грудні 2017 року за кошти субвенції державного бюджету придбане соціальне житло для особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою створення житлового фонду соціального призначення ведеться робота щодо визначення наявності вільного неприватизованого житла у населених пунктах району.

Дітей, які постраждали від торгівлі людьми, в районі немає.

З метою соціального захисту дітей, які виховуються в функціонально-неспроможних сім’ях службою у справах дітей за щоквартальними інформаціями селищної та сільських рад району постійно ведеться та оновлюється банк даних на вказану категорію сімей. Під контролем служби у справах дітей перебувають 38 функціонально-неспроможних сімей, в яких виховуються 84 дитини. Із загальної кількості функціонально - неспроможних сімей впродовж року обстежені 32 родини.

З метою активізації діяльності щодо поліпшення становища дітей, які проживають в сім’ях, де батьки зловживають алкогольними напоями, наркотичними або психотропними речовинами, ведуть безвідповідальний спосіб життя, своєю поведінкою сприяють скоєнню ними правопорушень, службою у справах дітей райдержадміністрації ведеться облік дітей, які потрапили у складні життєві обставини. На такому обліку у службі на даний час перебувають 28 дітей, які виховуються у 18 сім’ях.

Дітей без певного місця помешкання в районі немає.

Загальна кількість дітей, які мешкають на лінії розмежування, складає 1 816 осіб, з них 40 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, в тому числі : м. Щастя – 1 618 (32 дитини зі статусом), с.Трьохізбенка – 147(4), с.Кримське – 51(4).

Під час бойових дій у 2015 році загинули 2 дитини. Отримали поранення у 2015р. – 1 дитина, у 2017 р. – 2 дитини. На даний час троє дітей отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Протягом звітного періоду службою у справах дітей, Новоайдарським районним центром соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, виконавчими комітетами селищної та сільських рад району здійснювався соціальний супровід сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах.

Протягом 2017 року відповідно до щоквартальних планів за участю представників зацікавлених служб проведено 17 профілактичних рейдів: «Діти вулиці», «Підліток», «Сім’я і діти», всеукраїнський профілактичний захід «Урок». Під час проведення зазначених заходів кримінальною міліцією у справах дітей Новоайдарського РВ ГУМВС складено 11 адміністративних протоколів за ст. 184 ч.1 КУпАП на батьків, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків у відношенні своїх дітей. Винесено 12 попереджень. Дітей без певного місця помешкання під час проведення зазначених вище заходів не виявлено.

В закладах освіту району проведені 9 тематичних бесід, консультацій з неповнолітніми та їх батьками з питань популяризації здорового способу життя, профілактики недопущення вживання психотропних речовин, алкогольних напоїв, тютюнопаління неповнолітніми. З метою координації профілактичної діяльності працівники служби у справах дітей приймали участь у нарадах директорів закладів освіти району.        

 

У 2017 році злочини скоїли 4 неповнолітніх особи, всі - жителі Новоайдарського району.

Працівники служби у справах дітей Новоайдарської райдержадміністрації прийняли участь у 45 судових засіданнях, в яких представлялись права та законні інтереси дітей.

 

Охорона здоров’я

Система охорони здоров’я Новоайдарського РТМО представлена мережею лікувально-профілактичних закладів у тому числі:

Новоайдарська центральна лікарня на 130 ліжок;
Консультативна поліклініка потужністю 300 відвідувань у зміну;
Денний психоневрологічний стаціонар на 20 ліжок;
Зубопротезна лабораторія.

Медичну допомогу населенню надають 26 лікарів та 93 молодших спеціалісти з медичною освітою. Укомплектованість лікарськими кадрами складає – 48,6%. Є 12 штатних вакансій лікарів: анестезіолог, лікар клінічної лабораторії, психіатр, офтальмолог, ендокринолог, невропатолог, нарколог, лікар функціональної діагностики, рентгенолог, терапевт, трансфізіолог, лікар-статист.

Протягом 2017 року на розвиток матеріально технічної бази Новоайдарського РТМО були направлені кошти в сумі 6 млн. 863 тис. 307,70 грн., в тому числі:

 за рахунок обласного бюджету розвитку:

4 млн. 500 тис. грн. для придбання цифрової рентгенівської системи з функцією томографії та лазерним медичним принтером.

 за рахунок районного бюджету розвитку на придбання обладнання було направлено 1 млн. 9 тис. 269,07 грн., за рахунок яких було придбано медичне обладнання, техніка та меблі.
 за рахунок районного бюджету на ремонти та реконструкцію було направлено – 710 тис. 182,82 грн. у т.ч.:

297 тис. 678,41 грн. – на реконструкцію інфекційного відділення,

265 тис. 188,52 грн. – на реконструкцію рентгенологічної служби,

43 тис. 876,84 грн. - на ремонт ліфту лікувального корпусу,

7 тис. 554,80 грн. – на оплату кошторисної документації з капітального ремонту Терапевтичного виділення №2 с. Новоохтирка,

95 тис. 884,25 грн. – на блискавко захист та заземлення будівлі рентгенологічної служби.

Була отримана гуманітарна допомога на суму 545 тис. 717,85 грн.

За рахунок медичної субвенції був придбаний спец одяг для медпрацівників та техперсоналу на суму 34 тис. 873 грн., були придбані стільці та крісла для актового залу на суму 63 тис. 264,96 грн.

 

Первинна ланка системи охорони здоров'я району представлена мережею лікувально-профілактичних установ, у тому числі:

Центр первинної медико - санітарної допомоги в складі:

- 14 амбулаторій сімейного лікаря (2016 рік - 13 амбулаторій сімейного лікаря);

- 12 фельдшерських пунктів (2016 рік - 14). Фельдшерський пункт с. Сокільники в даний час знаходиться на непідконтрольній українській владі території і фінансування тимчасово припинене. Наказом № 112 від 23.12.2016г. включена до складу Новоайдарського ЦПМСП Щастинська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини. На базі Петренківського та Маловенделівського фельдшерських пунктів організовані пункти тимчасового базування.

Укомплектованість лікарями складає 50,0% (2016 рік - 46,7%). Є 12 штатних вакансій лікарів (лікар сімейної медицини - 4, терапевт дільничний - 1, педіатр дільничний - 2, лікар-статистик - 1, інтерни - 4).

         Бюджетне фінансування склало 15 млн. 523,1 тис. грн. або 90,0% (2016 рік – 7 млн. 039,1 тис. грн. або 71,1 %). Позабюджетні надходження склали 529,2 тис. грн., що складає 12,73 грн. на 1 жителя (2016 рік - 20,8 тис. грн. або 0,70 грн. на 1 жителя). За рахунок усіх джерел фінансування було спрямовано на поліпшення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних установ 3 млн. 809,3 тис. грн., в т.ч.: місцевий бюджет – 3 млн. 280,0 тис.грн., інші надходження - 529,2 тис. грн. (в 2016 році – 2 млн. 955,1 тис. грн).

         У 2017 році на проведення ремонтних робіт, модернізацію, придбання сучасного обладнання, покращення матеріально-технічної бази залучено з різних джерел фінансування 3 млн. 264,177 тис. грн.

За рахунок коштів Державної субвенції при співфінансуванні з районного бюджету у 2017 році проведено капітальний ремонт Співаківського ФП на суму 828 тис. 477,09 грн.

За рахунок місцевого бюджету та за участю Штормівської сільської ради проведено поточний ремонт Штормівської АСЛ на суму – 81 тис. 179 грн.

Всі амбулаторії закладу забезпечені комп’ютерною технікою з підключенням до мережі Інтернет, облаштовано автоматизовані робочі місця лікарів. За рахунок районного бюджету у 2017 році було придбано комп’ютерної техніки на суму – 256 тис. 628 грн., друкуючих пристроїв на 27 тис. 912 грн.

Спеціалізований автопарк закладу за рахунок коштів обласного, районного бюджетів поповнився на 9 одиниць транспорту на суму – 2 млн. 112 тис. 620грн.

За рахунок районного бюджету придбане медичне обладнання на суму 132 тис. 930 грн. На оснащення кабінетів медичних закладів установи придбано меблі на суму 151,6 тис. грн.

На виконання Урядової програми «Доступні ліки» відшкодовано ліків на суму 263 тис. 231 грн, пільгові ліки на суму 89 тис. 193 грн.

На забезпечення епідемічного благополуччя населення району шляхом зниження смертності та інвалідності внаслідок інфекційних хвороб, загального рівня інфекційної захворюваності за допомогою імунопрофілактики придбано вакцини туберкуліну на суму 171 тис. 207 грн., вакцини тетраксиму на суму 341 тис. 966,49 грн.

 

Освіта

Для реалізації прав громадян на здобуття безоплатної і доступної освіти в районі функціонують 18 закладів загальної середньої освіти, серед них навчально-виховних комплексів школа – гімназія – 2, навчально-виховних комплексів загальноосвітня школа – дошкільний навчальний заклад – 6.

В закладах середньої освіти навчається 2 257 учнів, з них 137 дітей з сімей внутрішньо переміщених осіб. Всі вони охоплені навчанням, забезпечені учбовим приладдям та підручниками у повному обсязі, мають змогу відвідувати гуртки та секції в закладах позашкільної освіти.

         Мережа закладів дошкільної освіти району складає 18 закладів: 4 у міській та 14 у сільській місцевості, а саме: 11 закладів постійно діючі, 1 заклад з сезонним режимом роботи (ЗДО «Теремок» село Гречишкине), 6 закладів функціонують у складі навчально-виховних комплексів. Всі вони належать до комунальної форми власності.

Всіма формами дошкільної освіти охоплено 709 дітей району від 2 до 6 років, а саме: охоплено закладами дошкільної освіти 562 дитини, 15 дітей відвідують дошкільні групи в загальноосвітніх навчальних закладах, соціальним патронатом охоплено 58 дітей та 74 дитини у дошкільних підрозділах навчально-виховних комплексів.

31 дитина з числа внутрішньо переміщених осіб відвідує заклади дошкільної освіти району.

Позашкільна освіта представлена двома навчальними закладами: Центром дитячої творчості і дитячо-юнацькою спортивною школою. На базі центру дитячої творчості діють 23 гуртки, які відвідують 345 дітей. В дитячо-юнацькій спортивній школі функціонує 12 секцій, де займаються 160 вихованців. Всього позашкільною освітою охоплено 22% учнів.

Організація харчування дітей – це одне з важливих питань в роботі навчальних закладів. Середня вартість харчування однієї дитини в день в закладах дошкільної освіти в 2017 році становила 25,0 грн., в закладах середньої освіти – 8,7 грн.

Здійснюється підвезення 490 учнів та 25 вчителів з 30 населених пунктів до 11 шкіл району 15 шкільними автобусами.

У районі створена система роботи з обдарованими дітьми, система відбору та підготовки учнів до Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів та конкурсів учнівської творчості Малої академії наук України.

У 2016-2017 навчальному році за результатами ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських предметних олімпіад з навчальних предметів та творчих конкурсів маємо 11 переможців: 1 учень зайняв І місце в обласному етапі XVII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика; ІІ місце зайняли 2 учні: у олімпіаді з англійської мови, з біології та колективна робота у обласному етапу XVІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням – 2017 (номінація «Історія України та державотворення); ІІІ місце зайняли 7 учнів: з предметних олімпіад з англійської мови, правознавства, хімії, російської мови та літератури, історії та обласного етапу VII Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, а також у обласному етапі XVІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням – 2017( номінація «Література»).

         В рамках угоди про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою, Тернопільською облдержадміністрацією та Луганською обласною держадміністрацією 6 педагогічних працівників району долучилися до освітнього проекту «ЗМІНИМО КРАЇНУ РАЗОМ» у 2016 і 2017 роках та взяли участь у програмі педагогічного та культурного обміну у Тернопільській та Львівській областях, 2 педагоги з Львівської області обмінювались досвідом у нашому районі.

З метою забезпечення належного функціонування навчальних закладів протягом звітного періоду проводились капітальні ремонти та вживались заходи, спрямовані на покращення матеріально – технічної бази.

Загальний обсяг залучених коштів у сферу освіти в 2017 році склав 52 млн. 488 тис. грн.

У 2017 році з державного бюджету було придбано підручники на суму 137,6 тис.грн.

Також з державного бюджету було придбано кабінет фізики на суму 309,5 тис. грн. для НВК Новоайдарська ШГ.

Завдяки надання іншої субвенції з обласного бюджету в сумі 180,00 тис. грн. були придбані та встановлені спортивні майданчики в Щастинській ЗОШ №1 ім.К.Кутового, НВК Новоайдарська ШГ, Чабанівській ЗОШ.

У 2017 році за рахунок коштів обласного (2 млн. 100 тис.грн. – 60%) та місцевого бюджетів (1 млн. 400 тис.грн. 40% відповідно) в 2017 році придбано 2 шкільних автобуси «Атаман» на суму 3,5 млн. грн. для НВК Новоайдарська ШГ та Штормівської ЗОШ.

У 2017 році для покращення матеріально – технічної бази закладів освіти району з місцевого бюджету було виділено 471 тис 354 грн., було придбано спортивні майданчики, котли, обладнання для харчоблоку, пральну машину, ноутбуки, меблі.

За рахунок коштів місцевого бюджету в 2017 році проведено ремонтні роботи закладів освіти на загальну суму 3 млн. 634 тис. 380 грн.:

Капітальний ремонт будівлі НВК Олексіївська школа – гімназія Новоайдарського району Луганської області на суму 568 тис. 866 грн.

Капітальний ремонт Бахмутівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новоайдарського району Луганської області на суму 205 тис. 429 грн.

Капітальний ремонт будівлі Штормівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новоайдарського району Луганської області на суму 638 тис. 858 грн.

Капітальний ремонт Михайлюківської ЗОШ Новоайдарського району Луганської області на суму 905 тис. 353 грн.

Капітальний ремонт покрівлі НВК Новоохтирська ЗОШ I-III ступенів – ДНЗ  Новоайдарського району Луганської області на суму 1 млн. 315 тис. 874 грн.

За підтримки Дитячого фонду ЮНІСЕФ проведені ремонтно-будівельні роботи в ДНЗ «Сонечко» Новоайдарського району Луганської області вартістю 369,9 тис. грн.

За рахунок коштів «Благодійний фонд «Кришталеве джерело», ТОВ «Науково - виробниче підприємство «Зоря» проведено капітальний ремонт спортивної зали НВК Новоайдарська школа-гімназія вартістю 342 тис. 753 грн.

         Відібраний до реалізації в рамках другого пакету Надзвичайної кредитної програми проект «Реконструція Гречишкінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в с.Гречишкине Новоайдарського району Луганської області (коригування)» на суму 3 млн. 165 тис. 950 грн.

          За рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку реалізований проект «Капітальний ремонт спортивного залу Михайлюківської ЗОШ І – ІІІ ступенів Новоайдарського району Луганської області» на суму 152 тис. 684 грн.).

        

Молодіжна політика та спорт

В рамках Програм національно-патріотичного виховання дітей та молоді Новоайдарського району на 2016-2020 роки та реаліації молодіжної політики «Молодь Новоайдарщини» на 2016-2020 роки постійно організовуються та проводяться заходи з молоддю, метою яких є роз’яснення переваг безвізового режиму та популяризації України як європейської держави; налагоджено співпрацю молоді з військовослужбовцями, що дислокуються на території Новоайдарського району. Постійно організовуються спільні заходи як виховного так і спортивного характеру, що мотивує молодь до вибору військових професій; проводяться акції, інтелектуальні ігри, спортивні змагання, виховні години, круглі столи, зустрічі, присвячені Дню Молоді, Дню Незалежності України, Дню Захисника України: молодіжні акції «Я – Європеєць!», «БезВіз – в Україні!», «Янгол миру, збережи Україну!»; інформаційні виховні години: «На шляху до Європи», «Національна свідомість та гідність» та інші. Виготовлені листівки, буклети на суму 2 тис. 400 грн. на теми: «Влаштування дітей до сімейних форм виховання, в тому числі патронат»; «Профілактика попередження насильства в сім'ї, торгівля людьми, пропаганда здорового способу життя, небезпечні хвороби, шкідливі звички - куріння, алкоголь»; «Небезпечні ігри Інтернету, кіберзлочинність».

Проведені заходи з прийомними сім'ями та сім'ями під соціальним супроводом, акції до Дня захисту дітей та акції «Йдемо до школи».

У 2017 році здійснено 24 виїзди мобільного консультаційного пункту, охоплено 49 населених пунктів. У школах, ліцеях району проведені групові заходи, профілактична робота з 1 483 учнями. Індивідуальні соцпослуги надані 217 особам. Проінспектовано 147 сімей, в яких виховується 246 дітей. Також проводились рейди спільно з працівниками Новоайдарського міськрайонного відділу ГУ ДСНС України з питання протипожежної безпеки сімей, які опинились у складних життєвих обставинах.

 

Активно впроваджуються в життя заходи Програми розвитку фізичної культури і спорту в Новоайдарському районі на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії районної ради від 15 грудня 2016 року № 8/12. Завдяки реалізації якої збільшено кількість населення, яке регулярно використовує засоби фізичної культури і спорту для проведення активного дозвілля та забезпечення здорового способу життя на 24%; впроваджено доступні, якісні та різноманітні форми оздоровчих та спортивних заходів для різних верств населення. Спортсмени та їх тренери, як переможці змагань різних рівнів, отримали грошові винагороди на загальну суму 25 тис. 200 грн.

На території району розташовано 2 стадіони, 14 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, з них 2 з тренажерним обладнанням, 21 спортивна зала, 64 площинні споруди, з них 16 футбольних полів, 3 спортивних майданчики з тренажерним обладнанням та 45 інших спортивних майданчиків, які розташовані у сосновому парку та на пляжі і мають вільний доступ для всіх бажаючих, у тому числі для військовослужбовців, які перебувають на території району у зв’язку з проведенням АТО та для тимчасово переміщених осіб.

З метою залучення широких верств населення до занять руховими видами спорту в районі систематично проводяться змагання з волейболу, футболу, настільного тенісу, дзюдо, шахів та шашок.

З квітня 2017 року поновила свою роботу комунальна установа «Новоайдарський районний центр «Спорт для всіх». Протягом поточного року до участі у спортивних заходах Центром було залучено 1210 мешканців району.

На стадіоні «Колос» смт. Новоайдар було проведено 11 обласних заходів, 11 ігор чемпіонату Луганської області, 1 захід чемпіонату області серед дітей та юнаків, 1 фінал вуличного футболу серед дітей, на якому був присутній голова федерації футболу України А.В. Павелко. В жовтні відбулася товариська матчева зустріч між футбольними командами смт. Новоайдар та збірною ветеранів України. Загалом, протягом року на стадіоні «Колос» було проведено 17 різноманітних заходів з футболу та волейболу, в яких взяли участь більше 1500 спортсменів та витрачено 5,0 тис. грн. на придбання нагороджувальної атрибутики і 10 тис. 069 грн. на харчування спортсменів під час виїзних змагань.

До дня фізичної культури і спорту України в районі пройшли сільські ігри з 10 видів спорту, в яких взяли участь 7 команд (110 спортсменів). На XVII обласних сільських іграх збірна команда Новоайдарського району посіла 4 загальнокомандне місце.

В м. Щастя функціонує комунальний заклад культурно-спортивний центр «Щастя». Щодня працюють 5 спортивних гуртків: з футболу, легкої атлетики, настільного тенісу, боксу, боротьби дзюдо і самбо, які відвідують 219 учасників. Протягом року вихованці культурно-спортивного центру прийняли участь у 29 виїзних змаганнях, в 17 з яких посіли призові місця.

324 учні закладів освіти брали участь в районних змаганнях з футболу, волейболу, баскетболу, легкої атлетики, шахів та шашок. Призові місця найчастіше здобували учні Щастинської ЗОШ №2, Новоайдарської та Олексіївської шкіл – гімназій та НВК Смолянинівська ЗОШ І-Ш ст.-ДНЗ.

В червні у смт. Новоайдар в сосновому парку пройшов районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Взяли участь у змаганні 136 учнів 5-9 класів із 17 закладів освіти району.

У вересні 2017 року в районі було проведено Олімпійський тиждень та Олімпійський урок, в яких прийняло участь 1 996 учнів.

З метою збереження матеріально технічної бази закладів освіти  району у 2017 році з місцевого бюджету додатково було виділено 199,00 тисяч гривень на придбання спортивного обладнання.

Три школи району (НВК Новоайдарська школа – гімназія, Чабанівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Щастинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім. К. Кутового) протягом навчального року отримали комплекти спортивного обладнання для занять фізичною культурою за рахунок субвенції з обласного бюджету на суму 178 тис. 290 гривень. В Трьохізбенській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Михайлюківській ЗОШ І-ІІ ступенів та НВК ВовкодаївськаЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ були облаштовані спортивні майданчики за рахунок районного бюджету на суму 123 тис. 860 гривень.

На базі навчальних закладів відкрито секції від ДЮСШ: НВК Смолянинівська ЗОШ-ДНЗ - секція з футболу; Штормівська ЗОШ - секція з настільного тенісу; НВК Олексіївська школа-гімназія - секція з футболу; Щастинська ОЗСШІ – секція з волейболу.

Протягом 2017 року вихованці ДЮСШ прийняли участь у 12 виїзних змаганнях різних рівнів у тому числі і міжнародних:

 у червні 2017 року збірна команда юнаків 2004-2006 років народження прийняла участь у І міжнародному турнірі з футболу «Меморіал Павла Кривохижи» серед дитячих команд, який відбувся у м. Ладижині;
волейбольна команда дівчат 2002-2003 років народження у травні 2017 року взяла участь у фінальних змаганнях чемпіонату України з волейболу серед команд юнаків та дівчат загальноосвітніх навчальних закладів (Шкільна волейбольна ліга) у м. Києві;
в м. Добротвір Львівської області у ІІІ Всеукраїнській Спартакіаді «Єдина країна» районна збірна команда з футболу посіла друге призове місце.

У змаганнях обласного рівня спортсмени ДЮСШ здобули 8 призових місць. Також другій рік поспіль команда волейболістів, вихованців ДЮСШ, приймає участь та представляє Луганську область на Всеукраїнських змаганнях у м. Києві.

У 2017 році для футболістів та волейболістів дитячо-юнацької спортивної школи були закуплені нові форми та придбано спортивне обладнання на загальну суму 176 тис. 088 грн.

 

Культура

У 2017 році культурне обслуговування населення Новоайдарського району здійснювало 50 закладів культури та мистецтв, а саме: 21 клубна установа (в т. ч. 1 сільський клуб-бібліотека), 24 публічні бібліотеки (1 районна, 2 міських, 21 у селах), 3 музеї, 2 школи естетичного виховання.

         У 2017 році загальна чисельність працівників у галузі культури склала 167 осіб.

Протягом 2017 року 9 працівників закладів культури Новоайдарського району були переведені на повну ставку, 12 працівників – на 0,5 ставки.

У 2017 році у клубних закладах району було проведено 626 заходів.

         Бібліотечний фонд району в 2017 році поповнився на 6,96 тис. видань примірників (у т. ч. книг – 5,62 тис., періодичних видань – 1,34 тис.) на загальну суму 407,3 тис. грн. (у т. ч. книг – на суму 378,0 тис. грн., періодичних видань – на суму 29,3 тис. грн.).

         У Новоайдарській районній бібліотеці, Айдар-Миколаївській бібліотеці, Дмитрівській, Співаківській, Новоохтирській сільських бібліотеках працюють Інтернет-центри за проектом програми «Бібліоміст».

         Естетичне виховання в районі здійснюють дві дитячі школи мистецтв. У школах працюють 4 відділення: хореографічне, художнє, естрадного співу, інструментальне.

         Контингент дитячих шкіл мистецтв у 2017 році склав 430 учнів, із них дітей пільгової категорії (безоплатне навчання) – 40 учнів.

         У районі функціонують 3 музеї: районний краєзнавчий музей та його відділи – народний музей історії с. Колядівка та народний музей історії с. Смолянинове. Разом із відділами основний фонд Новоайдарського районного краєзнавчого музею складає 8,9 тис. одиниць.

         За 2017 рік у музеях району було проведено 275 масових заходів.

         У 2017 році було проведено ремонт будівель трьох закладів культури, а саме: капітальний ремонт Новоайдарського районного Будинку культури на суму 824 тис. 468 грн., капітальний ремонт Олексіївського сільського будинку культури на суму 139 тис. 418 грн. і поточний ремонт Айдар-Миколаївського клубу на суму 79 тис. 905 грн.

На зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури протягом 2017 року було витрачено 2 млн. 861 тис. 800 грн. Було придбано музичні інструменти, звукове обладнання, комп’ютерну техніку, меблі, театральні крісла, сценічні костюми.

У 2017 році було розроблено і затверджено районну Програму розвитку публічних бібліотек Новоайдарського району на 2017-2020 роки (обсяг фінансування – 683,8 тис. грн.), районну Програму «Мистецька освіта Новоайдарщини» на 2017-2018 роки (обсяг фінансування – 380,5 тис. грн.) і районну Програму розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Новоайдарського району на 2018-2020 роки (обсяг фінансування – 570,8 тис. грн.).

Колективи художньої самодіяльності району беруть участь в обласних, Всеукраїнських і міжнародних фестивалях і конкурсах, є учасниками фестивалів, що проходять в інших регіонах України.

Так, у 2017 році Новоайдарський район посів ІІІ місце в обласному огляді-конкурсі майстрів та аматорів народної творчості Луганської області «Луганщина – світанок України».

Ансамбль «Цвітень» Щастинської школи естетичного виховання був учасником Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народного танцю «Козацькому роду нема переводу» (02-04.06.2017р., м. Хмельницький) і здобув Гран-прі.

Ансамбль «Айдарія» Новоайдарського районного Будинку культури брав участь в обласному відкритому фестивалі народного мистецтва «Зелене Купало в літо упало» в м. Корець Рівненської області (12.06.2017 р.) та VIII обласному фестивалі народної творчості, історії та побуту «Красносільські Вітряки» в с. Красносілля Гощанського району Рівненської області (24.09.2017р.).

 

Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації

         Під час бойових дій в травні 2017 року була пошкоджена лінія електропередачі, якою електроенергія надавалася мешканцям села Лопаскине Новоайдарського району, що призвело до повного знеструмлення вказаного села.

         З травня по листопад 2017 року мешканці села забезпечувались електроенергією від пересувної електростанції, для роботи якої із матеріального резерву району було використане паливо на суму 291 тис. 290,5 грн.

         З метою відновлення електропостачання з підконтрольної території була улаштована підземна кабельна лінія електропередачі довжиною майже 5 кілометрів за рахунок коштів субвенції з обласного бюджету у сумі 1 млн. 165 тис. 371,82 грн.

 

Стан природо-охоронної діяльності

Сталий соціально-економічний розвиток будь-якої території означає таке функціонування її господарського комплексу, коли одночасно задовольняються зростаючі матеріальні і духовні потреби населення, забезпечується раціональне та екологічно безпечне господарювання і високоефективне збалансоване використання природних ресурсів, створюються сприятливі умови для здоров'я людини, збереження і відтворення навколишнього природного середовища та природно-ресурсного потенціалу суспільного виробництва.

Стан атмосферного повітря.

У 2017 році обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення склав 73,5 тис.т. Крім того, викиди діоксиду вуглецю склали 3,2 тис.т.

Кількість підприємств по району, які мали викиди забруднюючих речовин, складає 12 об’єктів. Основними забруднювачами атмосферного повітря на території району є переробна промисловість (борошномельні підприємства), об’єкти транспортування газу, сільське господарство, автотранспорт.

На 2018 рік прогнозний показник обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел складе 73,0 тис.т.

Стан охорони водних ресурсів.

В Новоайдарському районі водозабір здійснюється з артезіанських свердловин.

Відсоток населення, що користується водою з вуличних водозабірних колонок – 76%, централізованим водопостачанням охоплено 24% населення району (у т.ч. в м.Щастя – 90%). На контролі знаходиться 12 водопроводів, з яких 1 міський, 8 сільських, 2 відомчих та 1 комунальний водопровід.

В районі працюють 2 базові підприємства з водопостачання – Новоайдарська дільниця РКП "Старобільськвода" та КП "Жилбудсервіс" (м.Щастя).

  У Новоайдарському районі не проводяться скиди стічних вод у водні об'єкти. На території району не виявлено безгосподарських сільських водоводів.

  У 2017 році комунальним підприємством «Жилбудсервіс» м.Щастя було профінансовано з місцевого бюджету та інших джерел такі заходи:

- Реконструкція споруди КНС №6 м.Щастя, район ТЕС – 221,5 тис.грн.

- Розробка проекту «Реконструкція окремих ділянок самопливних каналізаційних мереж м.Щастя» - 270,0 тис.грн.

- Реконструкція машинного відділення КНС №1 м.Щастя – 2 млн. 525,7 тис.грн.

- Реконструкція самопливного каналізаційного колектору по вул.Республіканській,16 м.Щастя (будівельні роботи) – 198,3 тис.грн.

- Реконструкція самопливного колектору по кв.Енергетиків, 11-13 в м.Щастя – 56,4 тис.грн.

- Будівництво КНС №11 в м.Щастя – 484,2 тис.грн.

- Виготовлення проектно-кошторисної документації по 11 об’єктам на загальну суму 987,6 тис.грн.

Природно-заповідний фонд

На території Новоайдарського району природно-заповідний фонд складається з 19 об’єктів загальною площею 6 421,3 га, або 3,43% від території району при науково-обґрунтованому показнику 5% для Новоайдарського району.

З метою збільшення площі земель району з природними ландшафтами до рівня, достатнього для збереження їх різноманіття, близького до притаманного їм природного стану та формування їх територіально єдиної екосистеми, рішенням сесії районної ради від 06.04.2012 року №9/13 затверджено районну Програму розвитку екологічної мережі Новоайдарського району на 2012-2020 роки.

З метою охорони та збереження територій з природною степовою рослинністю та подальшого включення в екологічну мережу райдержадміністрацією разом з ДП «Новоайдарське ЛМГ» проведено роботу щодо визначення території для створення нових ПЗФ в Новоайдарському районі:

- Колядівська с/р – 497 га;

- Олексіївська с/р – 547 га;

- Победівська с/р – 158 га;

- Дмитрівська с/р - 148 га.

У 2017 році оголошено ландшафтний заказник місцевого значення «Великий ліс» (Олексіївська с/р) та комплексну пам’ятку природи місцевого значення «Гора Куца» (Дмитрівська та Побєдівська с/р).

 

Робота районної державної адміністрації

Використання коштів державного бюджету.

В першочерговому порядку в повному обсязі здійснювались платежі по оплаті праці, нарахування на заробітну плату, оплата комунальних послуг та енергоносіїв.

Кредиторської та дебіторської заборгованості станом на 01.01.2018 немає.

Організаційна інформація.

В райдержадміністрації та її структурних підрозділах постійно проводиться робота щодо якісного підбору та ефективного використання кадрового потенціалу.

З метою здійснення основних галузевих повноважень відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» в структурі Новоайдарської райдержадміністрації утворені апарат, відповідні управління та відділи: фінансове управління; управління агропромислового розвитку; управління соціального захисту населення райдержадміністрації; управління економічного розвитку і торгівлі; відділ містобудування, архітектури, ЖКГ та будівництва; відділ освіти; архівний відділ; відділ культури; сектор у справах молоді та спорту; служба у справах дітей; сектор з питань надзвичайних ситуацій; сектор з питань інфраструктури; відділ «Центр надання адміністративних послуг».

Штатна чисельність працівників Новоайдарської райдержадміністрації та її структурних підрозділів складає 178 одиниць.

Станом на 01.01.2018 фактично працюють 130 працівників.

Новоайдарська райдержадміністрація, як орган виконавчої влади, з урахуванням кадрового потенціалу, спроможна виконувати повноваження, передбачені діючим законодавством.

 

Документообіг

У звітному періоді до Новоайдарської районної державної адміністрації надійшло 1 453 документа, які мали контрольний термін. На даний час в повному обсязі виконано та знято з контролю 973 документа.

Загалом документообіг райдержадміністрації склав: вхідних – 4955 документів, вихідних - 4450 документів.

Головою райдержадміністрації видано 727 розпоряджень, з них - з основної діяльності 383 та 344 розпоряджень з кадрових питань.

Протягом 2016-2017 років в Новоайдарському районі розроблено та винесено на сесію районної ради 23 проекти районних цільових програм та до 21 програми підготовлені зміни, також розроблений 1 план заходів з реалізації Стратегії сталого розвитку Новоайдарського району Луганської області до 2020р.

 

Робота зі зверненнями громадян

Новоайдарська районна державна адміністрація роботу зі зверненнями громадян будує беручи за основу вирішення життєвих проблем громадян.

Аналіз роботи зі зверненнями громадян за звітний період 2017 року свідчить про те, що ситуація по Новоайдарському району в цілому покращилась.

До Урядового контактного центру від громадян району надійшло 855 звернень, що на 1 031 звернень менше, ніж у 2016 році (1 886 звернень). Були порушені питання щодо затримки соціальних виплат, виплати матеріальної допомоги та надання гуманітарної допомоги, призначення та перерахунку субсидій та інші. По всіх питаннях надані своєчасні відповіді заявникам.

В 2017 році від Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, народних депутатів центральних органів влади та облдержадміністрації надійшло 58 звернень громадян , в тому числі :

від Адміністрації Президента України – 4;

від Верховної Ради України -2;

від Кабінету Міністрів України – 2 ;

від Народних депутатів – 13.

від обласної державної адміністрації –37.

Питання, які були порушені у зверненнях, це надання матеріальної допомоги, виплати компенсацій за зруйнований будинок, щодо ремонту ушкоджених ділянок доріг, щодо забезпечення житлом та земельними ділянками демобілізованих учасників АТО, щодо новозбудованих дитячих садків та інші.

Всі зазначені звернення розглянуті з попереднім вивченням ситуації та подальшим наданням можливої допомоги заявникам. На всі звернення надані своєчасні відповіді, роз`яснення та рекомендації.

         На адресу районної державної адміністрації протягом 2017 року надійшло 182 звернення від громадян, що на 120 звернень менше, ніж за аналогічний період 2016 року (302).

За характером питань основне місце займають питання соціального захисту населення (57 звернень), з питань комунального господарства (35 звернень), з питань освіти та наукової діяльності (13 звернень), охорони здоров’я (11 звернень), аграрної політики та земельних відносин (11 звернень) та інші.

 Із загальної кількості звернень :

 Задоволено – 31 ;

 Надано роз’яснення - 147;

 В стадії розгляду – 4.

 Від найменш соціально захищених категорій громадян за звітний 2017 рік до райдержадміністрації надійшло 10 звернень (в 2016 році - 7 звернень), в тому числі:

-від інвалідів І, ІІ, ІІІ групи – 4 звернення; від учасників ті інвалідів війни, учасників бойових дій – 3 звернення; мати-героїня – 1 звернення; одинока мати – 1 звернення; від учасників ліквідації наслідків ЧАЕС – 1 звернення.

Питання, які порушувались у зверненнях - забезпечення пільговими ліками, щодо невиплати пенсії, щодо отримання пільг як дитина війни та отримання гуманітарної допомоги.

За звітній період 2017 року до райдержадміністрації надійшло 18 колективних звернень, що на 9 звернень менше порівняно з 2016 роком (27 звернень). Питаннями, які були порушені у зверненнях, є перекриття даху будинку, створення комісії для вирішення межового спору, щодо підключення школи до Інтернету, щодо ремонту амбулаторій та інші.

Особисті прийоми громадян керівництво райдержадміністрації здійснює щотижнево у понеділок, середу та четвер в приміщенні райдержадміністрації в кабінетах голови та його заступників.

Протягом 2017 року було проведено 68 особистих прийомів, на яких було прийнято 154 громадянина .

З яких:

- головою проведено 36 прийомів на яких прийнято 85 громадян;

- заступниками голови проведено 32 особистих прийоми, на яких прийнято 69 громадян,

Згідно затвердженого графіка керівниками району здійснюються виїзні прийоми громадян. Головою райдержадміністрації проведено 18 виїзних прийомів, на яких побувало 174 громадянина.

Питання, для вирішення яких було необхідне додаткове вивчення та залучення інших спеціалістів, були розглянуті на засіданнях постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян райдержадміністрації. За 2017 рік проведено 12 засідань.

Підсумки роботи зі зверненнями громадян розглядаються двічі на рік на засіданнях колегії, а також на апаратних нарадах постійно заслуховуються звіти по роботі зі зверненнями громадян голів селищної та сільських рад.

Порушень встановлених термінів розгляду звернень громадян не допускається. Керівництво райдержадміністрації акцентує увагу керівників управлінь, відділів, інших структурних підрозділів райдержадміністрації, виконкомів селищної та сільських рад на необхідності підвищення відповідальності, забезпечення всебічного, кваліфікованого, неупередженого і об`єктивного розгляду звернень громадян, що дає можливість оперативно вирішувати порушені жителями району питання та задовольняти їх законні вимоги.

 

Зв`язки з громадськістю

У Новоайдарському районі зареєстровано 51 політичну партію та 35 громадських організацій.

При райдержадміністрації створено постійно діючий колегіальний орган – громадська рада, яка покликана забезпечувати громадський контроль за діяльністю виконавчої влади. Нинішній склад громадської ради сформований 28 лютого 2017 року. Впродовж року було проведено 4 засідання, на яких розглянуто 20 питань.

Забезпечено доступ громадськості до ознайомлення та обговорення проектів нормативно – правових актів, які готуються райдержадміністрацією.

Районна державна адміністрація постійно оновлює інформацію про роботу управлінь, відділів, секторів та служб райдержадміністрації, виконкомів сільських рад на офіційному веб-сайті райдержадміністрації та в соціальній мережі Facebook.

 

Взаємодія з органами місцевого самоврядування

Взаємодія райдержадміністрації з міською, селищною та сільськими радами спрямована на вирішення питань економічного, соціального та культурного розвитку району. Ряд сільських та селищна рада надали субвенції для вирішення проблем в закладах охорони здоров’я, освіти, культури щодо зміцнення та покращення матеріально – технічної бази.

 

Робота райдержадміністрації в 2018 році буде спрямована:

- на реалізацію районної програми розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Новоайдарського району;

- на впровадження у закладах освіти району концепції «Нова українська школа»;

- залучення коштів для реалізації інвестиційних проектів;

- на продовження впровадження енергоефективних технологій та підтримку проектів із запровадженням енергозберігаючих заходів;

- залучення кваліфікованих фахівців до різних сфер діяльності району .