Прес-центр6 березня 2024, 18:03

10 років спротиву. Історія Сервера Мустафаєва

10 років спротиву. Історія Сервера Мустафаєва

Мінреінтеграції продовжує публікувати історії громадян України, які чинять спротив ворожій окупації в Криму.

Сервер Мустафаєв народився у 1986 році в Узбекистані. Через деякий час родина повернулася в Крим, у місто Бахчисарай. Там Сервер закінчив школу і вступив до Бахчисарайського будівельного технікуму при Національному аграрному університеті.

Пізніше навчався у Київському національному університеті за фахом «Теплогазопостачання і вентиляція». Потім працював менеджером у салонах зв’язку.

У 2014 році почав керувати мережею пекарень. Також вів активну громадську діяльність у Бахчисараї: організовував дитячі свята, громадські заходи, допомагав малозабезпеченим сім’ям.

Сервер був громадянським журналістом та одним із координаторів «Кримської солідарності». Займався системним моніторингом ситуації в окупованому Криму та висвітлював у медіа політично вмотивовані «судові процеси».

У травні 2018 року окупанти провели обшук у будинку Мустафаєва та заарештували активіста. Згодом окупаційна влада незаконно засудила його до 14 років позбавлення волі за участь у «діяльності терористичної організації» та у «підготовці до насильницького захоплення влади».

Насправді окупанти засудили Сервера Мустафаєва за захист жертв політичних переслідувань та висвітлення порушень прав людини в окупованому Криму.

Попри суворі умови утримання Сервер і сьогодні залишається активістом та займається правозахисною діяльністю: допомагає своєму сусідові по камері повернути дитину, яку в нього відібрали, коли забрали у в’язницю.

Спротив триває!

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

#Мінреінтеграції #Спротив #Крим #10роківспротиву