Прес-центр16 грудня 2021, 09:12

19 грудня - День Святого Миколая

Микола Чудотворець прославився, як захисник знедолених, хворих і нужденних. Здавна Миколі молилися землероби, скотарі і рибалки, останніх, до речі, він захищав від небезпек на воді.
Микола Чудотворець, Микола Угодник або Святитель Миколай - так його називають православні віруючі. Згідно з древніми писаннями, чоловік жив в III-IV століттях і прославився багатьма чудесами. Одна з легенд свідчить, що одного разу Микола Чудотворець врятував від страти безвинно засуджених людей, зупинивши ката з мечем. А також вберіг жителів міста Міри від голоду, приснившись одному з італійських купців, давши йому грошей і попросивши його приїхати до людей із зерном.
На честь Миколи Угодника було побудовано безліч храмів і монастирів, святого шанують представники християнства в багатьох країнах, а в Україні в пам'ять про Чудотворця назвали місто.
Найбільш жаданим є це свято для діточок, бо головна традиція в цей день - подарунки та цукерки, які Святий вночі кладе під подушку слухняним малюкам, а бешкетникам може подарувати й різочки.
З давніх-давен вважалося, що після 19 грудня починаються сильні морози. Селяни в цей день варили пиво і ставили в церкві свічку, благаючи Чудотворця про всілякі блага і хорошому врожаї в наступному році. Господині пекли пироги, накривали святкові столи і запрошували сусідів в гості, щоб разом шанувати пам'ять Святого Миколая і відзначати свято.
Головне - пам'ятати, що в День Миколи Чудотворця необхідно бути в доброму здоров'ї і гарному настрої, ні в якому разі не лаятися, а тільки радіти і дякувати святого за те, що відбувається у вашому житті. Давайте разом вірити у диво і чекати на цей величний день!