Прес-центр25 листопада 2020, 12:11

25.11.2020 Велике_Будівництво. Що там на дорозі від Старобільська до Новоайдару?

Служба автомобільних доріг у Луганській області постійно інформує про хід відновлення дорожньої інфраструктури Луганщини в рамках проєкту Велике_Будівництво.

Як вже повідомлялося, триває поточний середній ремонт на дорозі Н-21 Старобільськ – Луганськ – Хрустальний – Макіївка – Донецьк, від Старобільська до Новоайдару.

Ведуться роботи на двох ділянках на дорозі Н-21, загальна протяжність більш ніж 40 кілометрів. Роботи виконують два підрядники – ТОВ «Ростдорстрой» (км 0 +000 – км 20 +000) та ТОВ «Автомагістраль-Південь» (км 20+000 – км 39+960).

Втім, нещодавні снігопади на Луганщині призупинили хід виконання робіт. За прогнозами синоптиків, днями очікується відлига та підвищення температури навколишнього середовища. А це означає, що роботи знову оновляться.

Начальник відділу якості та технічного контролю і нових технологій Служби автомобільних доріг у Луганській області В’ячеслав Булатов повідомив, що перед снігопадами основні роботи на дорозі Н-21 наближалися до завершення.

Що зроблено?

По всій протяжності маршруту закінчено фрезерування зношеного дорожнього покриття. По всьому маршруту закінчено укладання нижнього шару асфальтобетону. Проводилися роботи по розширенню дорожнього полотна до 8 м (ширина дороги була 7 метрів).

Укладання верхнього шару зроблено 25 км із 40. ТОВ «Ростдорстрой» – 15 км (з 20 км) та ТОВ «Автомагістраль-Південь» – 10 км (з 20 км).

По всьому маршруту Старобільськ – Новоайдар, придорожню смугу розчистили від чагарників та дрібнолісся.

Дорога проходить через населені пункти Старобiльськ, Половинкине, Байдівка, Шульгинка, Штормове, Переможне, Денижникове, Новоайдар.

Дорога Н-21 – була однією з проблемних на Луганщині. На деяких ділянках на маршруті від Старобільська до Новоайдару, дорожнє покриття абсолютно зношене, а пересуватися по такій дорозі було небезпечно.

За сприятливої погоди основні роботи планують завершити до кінця поточного року. Наступного 2021 року – нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків та закінчення установлення бар’єрного огородження.

Проєктом було передбачене: фрезерування зношеного асфальтобетонного покриття, посиленої дорожньої основи з щебенево-піщаної суміші та двошарового асфальтобетонного покриття – 10 см, і ЩМА – 5 см.

Проєктом передбачено також влаштування тротуарів та зовнішнього освітлення у населених пунктах, через які проходить траса, влаштування з’їздів та примикань, автобусних зупинок, бар’єрного огородження, дорожніх знаків, сигнальних стовпчиків та нанесення дорожньої розмітки.

ТОВ «Ростдорстрой» веде роботи на ділянці км 0 +000 – км 20 +000. Зазначена ділянка знаходиться від Старобільська до села Штормове, завдовжки 20 кілометрів.

За словами виконроба ТОВ «Ростдорстрой» Василя Саказли, мова йде про створення нової, якісної та сучасної дороги. Проєктом поточного середнього ремонту дороги передбачений масштабний обсяг робіт.

Спочатку – фрезерування зношеного дорожнього покриття. Далі проводяться роботи по розширенню дорожнього полотна до 8 м (зараз ширина дороги 7 метрів).

Дорожники повністю змінюють основу дорожнього одягу – виконують посилення підстави з щебенево-піщаної суміші, укріпленої цементом; влаштовують два шари асфальтобетонного покриття; виконують зміцнення узбіч з ЩПС і асфальтогранулята.

Окрім того, влаштують тротуари, з’їзди і зупинки; проведуть монтаж прикрайкового лотків і водоскидів. Завершальним етапом стане нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків та бар’єрного огородження.

Якість робіт та хід проведення робіт перевіряє керівництво та відповідальні співробітники Служби автомобільних доріг у Луганській області.

Масштаб дорожніх робіт у Луганській області у 2020 вражає. По факту він є рекордним не тільки для області, але і для країни. За підтримки Укравтодору на Луганщині буде відремонтовано та побудовано 343 км доріг.

Для порівняння – за період з 2015 по 2019 рік в області в експлуатацію було введено лише 32,4 км доріг державного значення.

На фото – дорога Н-21, маршрут Старобільськ – Новоайдар, Луганська область, працює ТОВ «Ростдорстрой».

Прес-служба Служби автомобільних доріг у Луганській області