Прес-центр1 березня 2024, 09:03

27 тренерів із системи МВС навчатимуть в регіонах країни безбар’єрному спілкуванню із постраждалими від війни

Очільник Луганщини Артем Лисогор узяв участь у розширеному засіданні міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

Як було зазначено, кількість ветеранів може сягнути п’яти мільйонів. Держава має забезпечити їм психологічну, фізіологічну реабілітацію та адаптацію у суспільстві. 

Важливою складовою цього процесу має стати адаптивний спорт. 

Протягом року більше 2000 ветеранів взяли участь у спортивно-масових заходах. Враховуючи психологічні особливості роботи з цією категорією, розглядається формат «Ветеранських клубів», в яких будуть працювати з невеличкими групами – по 8-10 людей.

Окремо розглянуто досвід Міністерства внутрішніх справ щодо впровадження проєкту «Mental tutor» - наставники ментального здоров’я. В рамках якого вже відібрані 220 психологів з системи МВС, які отримали спеціальні навички безбар’єрного спілкування із постраждалим від війни контингентом. З їх числа підготовлені 27 тренерів для проведення навчання у регіонах.

Послуги щодо надання психологічної підтримки особам, які мають ментальні розлади внаслідок бойових дій, надаються медичними закладами Луганської області за ініціативи першої леді Олени Зеленської у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

Так, шість медзакладів уклали контракт з Національною службою здоров'я України за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Фахівці пройшли спеціальне навчання за програмою mhGAP щодо надання допомоги пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою тощо. Також лікарів первинної ланки навчили виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоров’ям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими.

Завданням сімейного лікаря є розпізнати прояви найпоширеніших розладів психічної і неврологічної сфери, виявити вживання психоактивних речовин, надати допомогу, а за потреби скерувати до психіатра та психотерапевта. 

Наступний етап роботи — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів.