Прес-центр7 грудня 2023, 13:12

Артем Лисогор наполягає на відновленні фінансування медзакладів Луганщини за пакетом збереження кадрового потенціалу

Унаслідок фактичного припинення Національною службою здоров'я фінансування медзакладів за пакетом збереження кадрового потенціалу, з 1 вересня 2023 року 21 медичний заклад Луганської області так і не отримав кошти за умовами договору з НСЗУ.

Крім того, виникне проблема із забезпеченням коштами видатків для виплати заробітної плати працівникам окремих медичних закладів регіону. Адже сума, яка необхідна на оплату праці співробітників КНП у наступному році, перевищує очікувані надходження до бюджетів 13-ти з 19-ти громад. Для перерозподілу залишків коштів НСЗУ, які знаходяться на рахунках різних КНП, юридичні підстави та механізми відсутні.

Ці питання голова облдержадміністрації Артем Лисогор виніс на розгляд  Координаційного штабу з питань деокупованих територій під головуванням Віце-прем'єр міністра Ірини Верещук.

«Вдячний, що нас почули і поставили відповідні задачі на всіх рівнях. Спільно зможемо вирішити цю проблему», - наголосив він.

Сьогодні в системі охорони Луганщини працює більше восьми тисяч осіб. Майже всі медзаклади вдалося релокувати до більш безпечних регіонів. Крім цього, луганські лікарі надають послуги на базі гуманітарних штабів та шелтерів для внутрішньо переміщених осіб.

«Наші люди проживають в усіх регіонах країни і ми зобов'язані надати їм доступ до якісних послуг з охорони здоров'я. Крім цього, саме лікарі одними з перших працюватимуть на Луганщині після деокупації. Вже сьогодні в регіоні спостерігаємо дефіцит більш ніж в тисячу фахівців. Тому ми маємо зберегти свої медичні кадри та надати їм конкурентні умови праці», - зазначив Артем Лисогор.