Прес-центр14 грудня 2021, 08:12

БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) регулює правовідносини у сфері надання безоплатної правової допомоги суб’єктам права на безоплатну первинну правову допомогу та суб’єктам права на безоплатну вторинну правову допомогу.
Безоплатна правова допомога – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.
Право на безоплатну правову допомогу – гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом.
При реалізації права на безоплатну правову допомогу не допускається застосовування привілеїв чи обмежень до осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
Безоплатна первинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (частина перша статті 7 Закону).
Суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні є органи виконавчої влади; органи місцевого самоврядування; фізичні та юридичні особи приватного права; спеціалізовані установи; центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Щастинська районна державна адміністрація Луганської області, як суб’єкт надання безоплатної первинної правової допомоги в межах своєї компетенції надає такі види правових послуг:
1) надання правової інформації;
2) надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги.
Для отримання безоплатної первинної правової допомоги необхідно скласти звернення у довільній формі та надіслати його на електронну адресу Щастинської районної державної адміністрації Луганської області: rgana@loga.gov.ua або на поштову адресу: вул. Незалежності, 2, смт. Новоайдар, Луганська область, 93500.
Звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги можуть бути подані особами, які досягли повноліття. Звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги, що стосуються дітей, надсилаються або подаються їх законними представниками, а ті, що стосуються осіб, визнаних судом недієздатними, або дієздатність яких обмежена судом, – їх опікунами чи піклувальниками.
Звернення, що не стосуються надання первинної правової допомоги, розглядаються в порядку, встановленому законодавством про звернення громадян.
Районна державна адміністрація у разі письмового звернення осіб про надання будь-якого з вказаних видів правових послуг з питань, що віднесені до її повноважень, надає такі послуги протягом 30 календарних днів з дня надходження звернення. Якщо у зверненні особи міститься лише прохання про надання відповідної правової інформації, така правова допомога надається не пізніше п’ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення.
Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції районної державної адміністрації, звернення протягом п’яти календарних днів надсилається до відповідного органу, про що повідомляється особа, яка подала звернення.
Якщо під час розгляду звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, районна державна адміністрація роз’яснює особі або її законному представникові порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Крім того, як до суб’єкта первинної правової допомоги можна також звернутися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Інформація про місцеві центри безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській області розміщена на вебсайті системи безоплатної правової допомоги за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/pro-systemu-bpd/. Також безоплатну первинну правову допомогу можна отримати за телефоном контактного центру системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.
Більш детальна інформація щодо надання безоплатної первинної правової допомоги розміщена на вебсайті системи безоплатної правової допомоги: https://www.legalaid.gov.ua.