Прес-центр7 грудня 2023, 10:12

Чи правомірно встановлювати випробувальний термін для ВПО?

Чи правомірно встановлювати випробувальний термін для ВПО?
Відповідно до статті 26 Кодексу законів про працю України для внутрішньо переміщених осіб випробування при прийнятті на роботу не встановлюється.
Проте в період дії воєнного стану ця норма не застосовується.
Отже, під час укладання трудового договору умова про випробування може бути встановлена для будь-якої категорії працівників, що визначено частиною другою статті 2 Закону України від 15 березня 2022 року № № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
При прийнятті працівника на роботу з випробувальним терміном роботодавець зобов’язаний укласти з ним трудовий договір. У період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.
Встановлення випробування на безоплатній основі законодавством України не передбачено. Оплата праці працівника у період випробування здійснюється в обов’язковому порядку відповідно до встановлених умов.
Фахівці центру зайнятості консультують за номерами гарячих ліній: 098-875-48-95, 099-491-20-86 Також актуальна інформація за посиланням: для мешканців Луганщини http://surl.li/invaz для роботодавців та підприємців Луганщини http://surl.li/ioarc
Надаємо підтримку з питань зайнятості:
- телеграм-канал: t.me/Pidtrimka_DCZ11_luhansk
- вайбер-канал: cutt.ly/jLaYiYr