Прес-центр5 лютого 2019, 14:02

Державна підтримка та реабілітація учасників антитерористичної операції/Операції об’єднаних сил в Новоайдарському районі

В Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги у Новоайдарському району на обліку перебуває 455 учасника бойових дій з числа учасників антитерористичної операції, які за власним вибором отримують субсидію або пільги на житлово-комунальні послуги.

В районі проводиться широка роз’яснювальна робота щодо порядку отримання учасниками АТО/ООС та членами сімей загиблого(померлого) учасника АТО/ООС відповідно статусу та забезпечення пільгами і гарантіями, передбаченими законодавством. Так протягом 2016-2018 рр. відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 9 учасникам бойових дій із числа учасників АТО/ООС надано статус особи з інвалідністю внаслідок війни. Чотири особи отримали статус члена сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця згідно Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників АТО/ООС санаторно-курортним лікуванням затвердженого Постановою КМУ від 31.03.2015 № 200 на обліку в управління перебуває 12 учасників АТО/ООС. Протягом 2018 року 5 учасників бойових дій з числа учасників антитерористичної операції отримали санаторно-курортні путівки на оздоровлення, 2 учасника АТО/ООС пройшли курси з психологічної реабілітації, а також згідно Постанови КМУ від 05.04.2012 № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації переліків таких засобів» управлінням соціального захисту населення Новоайдарської райдержадміністрації забезпечено 2 учасників АТО/ООС напівжорсткими корсетами, 1 палицею та одного учасника АТО/ООС протезом нижньої кінцівки підвищеної функціональності та надійності.

Відповідно до Постанови КМУ від 14.03.2018 № 170 «Деякі питання виплати у 2018 році разової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» 364 особам з числа учасників АТО/ООС виплачено щорічну разову грошову допомогу до 5 травня у сумі 469,4 тис. грн.

Відповідно до Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність,       суверенітет та        територіальну    цілісність      України,

затвердженого Постановою КМУ від 18.04.2018 № 280 протягом 2018 року комісією щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, про виплату грошової компенсації за належні для тримання жилі приміщення розглянуто 18 заяв від учасників АТО/ООС з числа ВПО та прийняті позитивні рішення про виплату грошової компенсації.

Також в Новоайдарському районі діяла комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей на 2018 рік, відповідно до якої передбачені кошти в сумі 300,0 тис. грн. для надання матеріальної допомоги пораненим учасникам антитерористичної операції, членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції, учасникам антитерористичної операції, які отримали захворювання пов'язані із несенням військової служби або членам їх сімей.

Дія цієї Програми розповсюджувалась на мешканців Новоайдарського району з числа учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

С початку АТО/ООС було надано матеріальну допомогу :

З сім’ям загиблих учасників АТО/ООС в сумі 300,0 тис.грн,
двом пораненим учасникам АТО/ООС в сумі 10,0 тис.грн.,
416 учасникам АТО/ООС на загальну суму 1728,0 тис.грн.

 

 

 

Управління соціального захисту населення Новоайдарської райдержадміністрації