Прес-центр6 березня 2024, 17:03

Малий груповий дитячий будинок «Світанок» прийняв перших луганчан

У рамках робочої поїздки Кіровоградщиною очільник Луганщини Артем Лисогор взяв участь у відкритті комунального закладу «Малий груповий будинок «Світанок» у с. Войнівка, створений Лисичанською громадою.

«Через рашистську агресію десятки тисяч лисичан стали вимушеними переселенцями. Така ж доля спіткала низку дитячих будинків сімейного типу. На жаль, і війна множить сиріт, дітей, чиї батьки віддають свої життя за Україну. Ми не маємо права залишити їх напризволяще. Упевнений, що разом ми повернемося додому та відбудуємо нашу Луганщину», – наголосив очільник  регіону Артем Лисогор.

Під час огляду групового будинку він познайомився з маленькими мешканцями, які почастували його чаєм з пиріжками, що були виготовлені дитячими руками.

Голова облдержадміністрації прибув не з порожніми руками і подарував вихованцям закладу двійко папужок, про яких вони мріяли.

У малому груповому будинку діти будуть жити до досягнення ними 18 років, а у разі продовження навчання в закладах професійної або вищої освіти – до 23-річного віку, на відміну від дитячих притулків, де дитина могла перебувати лише три місяці, та Центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, у яких можна було знаходитися до дев’яти місяців,

Заклад розрахований на одночасне проживання не більше десяти осіб. Першими його мешканцями, стали діти, позбавлені батьківського  піклування, яких у лютому 2022 року було евакуйовано з Лисичанська до Львова. Це дві дівчинки (віком 13 і 15 років) та хлопчик (12 років). Наступним мешканцем стане чотирьохрічний малюк.

Життя та побут вихованців «Світанку» організовані як у звичайній сім’ї.

Спільно з вихователями вони готують їжу, чергують, прибирають, навчаються раціонально розподіляти гроші, брати на себе зобов’язання та відповідальність, готуються до самостійного життя після повноліття.

Діти вже влаштовані до Войнівського ліцею. У позашкільний час будуть відвідувати гуртки, займатися спортом. Найважливіша відмінність Малого групового будиночку від інтернату – це індивідуальний підхід до дитини та робота фахівців, що відповідає її потребам та життєвій ситуації.

З кожним підлітком працює ключовий вихователь. Саме він безпосередньо взаємодіє з дитиною, знає всі подробиці її історії життя, потреби, коло соціальних контактів, розвиває її здібності, допомагає вирішувати сімейні негаразди та просто намагається бути дійсно близькою людиною. Усього для  дітей працюють п’ятеро вихователів, фахівець з соціальної роботи, кухар та медсестра.

«Долями таких дітей опікується особисто перша леді Олена Зеленська. Існує державна програма, спрямована на влаштування дітей на сімейні форми виховання. З початком війни багато наших прийомних родин було евакуйовано, дехто за кордон. Наразі ми їх повертаємо. Адже, якщо ми їх втратимо, то для кого ми відвойовуємо нашу землю?» - зазначив Артем Лисогор та додав, що для нього було особистою перемогою, коли  цього року 18 дітей з окупованої Луганщини вступили до українських вишів.